28.12.2011. / 19:18

Autor: Deutsche Welle

Psihologija na četiri kotača

Je li moguće procijeniti karakter osobe prema automobilu koji vozi? I automobilsku industriju živo zanimaju rezultati takvog neuromarketinga - makar nisu uvijek sretni rezultatom.

Vozače BMW-a smatra se 'posebnom vrstom'Vozače BMW-a smatra se 'posebnom vrstom'Već dugo i psiholozi sjede u odjelima za projektiranje novih automobila, ali rezultat ne odgovara uvijek željama dizajnera. Razmjerno nova znanstvena disciplina neuromarketing bavi se upravo tim pitanjem: tko su zapravo vlasnici tih proizvoda i što drugi ljudi misle o njima?

S druge strane, vlasnici prestižnih marki - poput BMW-a, Audija, Mercedesa, Alfa Romea, Jaguara i Porschea - svjesno izabiru ta vozila i veoma ih smeta kad netko uopće ne primijeti, koji automobil voze. To su vozači, mišljenje je psihologa, koji i vozilom žele pokazati kako su "alfa životinje", dakle predvodnici čopora, iako postoje razlike u detaljima između vlasnika pojedinih marki.

"Alfa životinje"

Kada je riječ o njemačkim prestižnim markama, vozače BMW-a se smatra osobama koje se rado pokazuju, koje cijene ekskluzivnost i pažljivo slijede svoj životni stil. Isto tako su skloni istraživačkom duhu, a "radost vožnje" s mnoštvom konjskih snaga pod poklopcem motora pokazuje i njihovu potrebu za slobodom i autonomijom. Statistika je pokazala i da su skloni rizicima i kako se nerijetko bave nekim malo opasnijim sportom.

Vozači Mercedesa su dugo bili na glasu kako misle da su, zajedno sa (skupim) autom, kupili i preticajnu traku s koje nikad ne silaze. Ali novija istraživanja su pokazala kako su današnji vlasnici Mercedesa često samouvjereni muškarci koji već pojavom žele pokazati svoju dominantnost, stručnost i sposobnost vođenja, ali koji i istovremeno veliku pažnju posvećuju sigurnosti.

Na preticajnoj traci se danas guraju vozači Audija, baš kao što je i ta marka iz Ingolstadta na preticajnoj traci dospjela u segment prestižnih vozila. Uopće, za njih se vjeruje kako uvijek žele iskoristiti svoju prednost i kako se upravo oni najviše guraju naprijed. Isto tako, zamijećeno je kako su baš vozači Audija zaljubljenici u tehniku i obožavaju tehničke novine.

Ne koristi niti skup auto

Kada je riječ o vozačima Porschea, njihovo ponašanje često opasno naginje aroganciji, makar je statistika pokazala i kako su - baš kao i vozači Minija, Audija ili Lexusa, često fizički atraktivni. Druga studija je pokazala kako vozači Porschea zapravo uopće niti ne vole imati suvozača, dok je kod ostalih prestižnih vozila statistički vjerojatnije da će i na suvozačevom mjestu sjediti fizički atraktivna osoba - po mogućnosti suprotnog spola.

Jer ta je studija pokazala kako vozači Porschea imaju čak i manje aktivan spolni život od - vozača Renaulta. Razlog je veoma jednostavan: vozači Porschea su često starija gospoda koja su tim sportskim vozilom ispunili svoj san iz djetinjstva, dok su vozači Renaulta u uvjerljivoj većini - vozačice, u pravilu između 20 i 30 godina starosti kojima je ovaj povoljan "Francuz" i prvi vlastiti automobil pa onda niti ne čudi ovaj statistički podatak o spolnom životu.

Brojke svašta govore

Ima još statističkih podataka koji se mogu različito objašnjavati, na primjer da su vlasnici Jaguara zaduženiji od ostalih vozača, da su vozači Volva zapravo mnogo agresivniji nego što se misli, ali se kriju iza švedskog čelika i imagea ljubitelja obitelji.

Mnogi proizvođači automobila nipošto nisu sretni nalazima takvih istraživača. Na primjer Opel već godinama sustavno pokušava promijeniti dojam o vlasnicima tih vozila kao o "dosadnjakovićima iz provincije". Trenutna ispitivanja vlasnike tih vozila još uvijek smatraju prilično dosadnima - ali i dobro raspoloženima. Ni vlasnici Fordova ne uživaju baš glas kao osobito zanimljive osobe, često su i prekomjerne težine i skloni su sramežljivosti, makar je Ford posljednjih godina uložio milijune u potpuno nov, mnogo agresivniji izgled vozila.

Kod vlasnika Volkswagena čak ni psiholozi ne znaju točno što da o njima misle. Jer očito je to i dalje pravi "automobil za svakoga" pa ga voze i lijepi i ružni, siromašni i bogati, obrazovani i ne baš previše pametni. Samim time je u Volkswagenu obično netko tko se ne želi isticati, niti automobilom - niti samim sobom.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

registracija
12/2/12

bruny, 20.02.12. 23:39

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail:brunoposao683@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika