29.12.2011. / 10:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Kineska policija ubila 7 otmičara iz " terorističke skupine"

Kineske vlasti, koje u Xinjiangu imaju jake policijske snage, za pokušaj destabilizacije regije optužuju "ekstremizam, separatizam i terorizam". Strani stručnjaci za terorizam, međutim, postojanje organiziranih terorističkih ćelija u zabačenom području Xinjianga smatraju nevjerojatnim

IlustracijaIlustracijaPolicija je ubila sedam otmičara, pripadnika "terorističke skupine" u Xinjiangu, nestabilnoj regiji na sjeverozapadu Kine s većinskim muslimanskim stanovništvom, a u akciji su oslobađana oba taoca, objavila je u četvrtak regionalna vlada.

U akciji izvedenoj u srijedu navečer nakon što je "nasilna teroristička skupina" uzela za taoce dvije osobe u okrugu Pishan, na jugu regije, ubijen je jedan policajac, a četiri "sumnjivca" su ranjena i uhićena, istaknule su vlasti Xinjianga na svojem mikroblogu. Pishan se nalazi 1800 km jugozapadno od regionalnog središta Urumqija, na ulazu u pustinju Takla-Makan,

U regiji koja graniči s osam zemalja na rubu srednje Azije živi brojno muslimansko stanovništvo i Peking se ondje godinama bori s latentnim ustankom i sporadičnim nasiljem.

Kineske vlasti, koje u Xinjiangu imaju jake policijske snage, za pokušaj destabilizacije regije optužuju "ekstremizam, separatizam i terorizam".

Strani stručnjaci za terorizam, međutim, postojanje organiziranih terorističkih ćelija u zabačenom području Xinjianga smatraju nevjerojatnim.

Glavna etnička manjina u Xinjiangu su Ujguri, kojih je gotovo devet milijuna, a žale se da su isključeni iz razvoja te autonomne regije bogate prirodnim izvorima i da su žrtve vjerske i kulturne diskriminacije.

Ne zna se jesu li otmičari bili ujgurske etničke pripadnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 30.12.11. 09:28

Koji su to strani strucnjaci koji tvrde da bolje poznaju situaciju u Kini od samih Kineza?


registracija
14/11/07

laufer, 30.12.11. 13:40

"Teroristi" - vjerojatno seljani kojima je pun kufer kineskog "raja" i šljakanja za šaku riže, dok ekipa u Pekingu kupuje Ameriku.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 02.01.12. 14:33

Klima se posljednja tamnica naroda! Kinu treba demokratizirati iz nutra ili je nece biti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika