29.12.2011. / 10:35

Autor: Hina , Nacional.hr

Oslobođen 2.991 zatvorenik

Amnestija na Kubi

U prigodi proglašenja amnestije "više od 2.900 kubanskih zatvorenika", Castro je dodao da će se "ujedno" iz zatvora prijevremeno pustiti 86 stranih zatvorenika iz 25 zemalja svijeta, ali nije objavljena nikakva informacija o tom posebnom procesu

Fidel Castro (arhiva)Fidel Castro (arhiva)Ukupno 2.991 zatvorenik oslobođen je na Kubi u okviru dosad neviđene amnestije koju je u petak proglasio predsjednik Raul Castro, po popisu objavljenom u srijedu u kubanskom Službenom listu.

Amnestija je "potpuna i konačna", po uredbi objavljenoj u Službenom listu koju je potpisao Raul Castro, s nadnevkom od petka, u kojoj se nadležnim vlastima daje "48 sati" da oslobode 2.991 zatočenika čija su imena objavljena.

U prigodi proglašenja amnestije "više od 2.900 kubanskih zatvorenika", Castro je dodao da će se "ujedno" iz zatvora prijevremeno pustiti 86 stranih zatvorenika iz 25 zemalja svijeta, ali nije objavljena nikakva informacija o tom posebnom procesu.

Na popisu oslobođenih su petorica zatvorenika koje oporba smatra "političkim" zatvorenicima: Carlos Martinez Ballester, Walfrido Rodriguez Piloto, Yordani Martinez Carvajal, Yran Gonzalez Torna i Augusto Guerra Marquez.

Izrazivši zadovoljstvo zbog tog oslobađanja, predsjednik Kubanskog povjerenstva za ljudska prava i nacionalnu pomirbu (CCDHRN) Elizardo Sanchez izrazio je u utorak žaljenje zbog njegove "ograničene" naravi, budući da CCDHRN, koji djeluje ilegalno, ali ga vlasti ne zabranjuju, procjenjuje da u kubanskim zatvorima leži "od 70.000 do 80.000" ljudi.

Američke vlasti su pak rekle kako su "iskreno razočarane" što Amerikanac Alan Gross, koji je radio za američki State Department, a proljetos je osuđen na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti kubanske države, nije među oslobođenima.

Vezane vijesti

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Umro legendarni kubanski boksač Teofilo Stevenson

Svjetska i kubanska amaterska boksačka legenda Teofilo Stevenson, trostruki olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji, umro je od srčanog udara u 60.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika