29.12.2011. / 11:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Milanović:

Hrvatska ne bi izdržala rast poreznog opterećenja

"Ova vlada polazi od toga da je Hrvatska porezno i doprinosima porezno preopterećena i da gospodarstvo taj teret trpjeti ne može", rekao je

Photo: Petar Glebov/PIXSELLPhoto: Petar Glebov/PIXSELLPredsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović poručio je danas s prve sjednice vlade da se poreznom reformom neće povećati ukupno porezno opterećenje te istaknuo da će broj dužnosnika u tijelima državne uprave biti smanjen za trećinu.

Čeka nas zahtjevna godina i stojimo i dalje kod obećanja koje smo dali da ukupno porezno opterećenje rasti neće jer bi za Hrvatsku to bilo neizdrživo, kazao je premijer Milanović komentirajući tako, kako je rekao, raspravu u javnosti o novim porezima i povećanju stope PDV-a.

"Ova vlada polazi od toga da je Hrvatska porezno i doprinosima porezno preopterećena i da gospodarstvo taj teret trpjeti ne može", rekao je.

U okviru toga donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijima, vodeći računa da radnici i nezaposleni plate najmanju cijenu ili je ne plate uopće, kazao je hrvatski premijer.

Milanović je najavio da će sjednice njegove vlade biti gotovo uvijek otvorene za javnost, a na zatvorenom dijelu raspravljat će se o kadrovskim pitanjima.

U želji da budemo transparentni, jer je sjednica vlade kruna njenog tjednog rada, nema razloga da sjednice ne budu otvorene za javnost, rekao je premijer Milanović.

Vlada je danas donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, a premijer Milanović je naglasio da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

"To nije nikakva revolucija, predstavlja određenu uštedu, ali pruža uvjete za normalan rad, a ministrima daje mogućnost da odaberu mali broj suradnika, a dogovor je da se oslanjamo na ljude koji već rade u državnoj službi. Koliko ćemo ozbiljno shvaćati državnu upravu, toliko će i vladu smatrati ozbiljnom", poručio je.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se rad državne uprave temelji na šest načela - racionalizaciji, funkcionalnosti, vertikalnoj i horizontalnoj povezanosti, harmonizaciji temeljnih elemenata unutarnjeg ustrojstva, fleksibilnosti unutarnjeg ustrojstva i načelu dostupnosti.

Uredbom se definira i ustroj uprava, sektora, službi i odjela, a ministar Bauk je istaknuo kako se ubuduće odjel u sustavu državne uprave može ustrojiti ako ima najmanje pet djelatnika. "Time se prestaje s praksom da imamo u upravi ljude koji su sami sebi šefovi", rekao je.

Radno vrijeme državne uprave definirano je u pravilu od 8,30 do 16,30 sati.

Na sjednici je prihvaćen poslovnik vlade kojim su predviđena stalna radna tijela vlade - Odbor za poslove Europske unije, Koordinacija za unutarnju i vanjsku politiku, Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava, Koordinacija za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Koordinacija za gospodarstvo, Komisija za odnose s vjerskim zajednicama te Kadrovska komisija i Administrativna komisija.

Ta radna tijela imaju svoje radne skupine, a potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako je procedurom predviđeno da se stručne radne skupine sastaju ponedjeljkom, koordinacije utorkom, a vlada četvrtkom.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 29.12.11. 12:14

Milanović bi, ako ovako nastavi, ubrzo mogao početi ispisivati zbirku svojih bisera dana!

Ne postoji takva porezna reforma/raspodjela poreznog opterećanja, koja povećanje PDV-a na 26% može amortizirati nekim drugim olakšicama a da bilanca bude status quo. Iz jednostavnog razloga, što PDV, kao potrošački porez zahvaća najširu moguću bazu a sve ostale nazovi olakšice/preraspodjele/rasterećanja samo jedan njen dio!

Inače podupirem povećanje PDV-a jer to kao nacija zaslužujemo! Ali mi je i čudna samozatajnost medija koji tako blagonaklono gledaju na taj novi harač na kvadrat!


registracija
29/11/11

pkoeljo, 29.12.11. 12:28

U potpunosti se slažem. U redu, promijenili smo ljude na vlasti ali što sada ?. Dali se moramo veseliti tome što je kao prva mjera nove vlada povečanje troškova života. ?To znači samo da če još više ljudi kopati po kontejnerima .


registracija
12/7/10

Cassini, 29.12.11. 12:35

opet ti. pdv je zasluzan za cca 35% prihoda proracuna rh. jel kuzis? i ne prica se o gradanima vec o gospodarstvu. dakle, povecanjem pdv-a ce se kompenzirati moguce smanjenje doprinosa, parafiskalnih nameta, oslobadanje poreza na dobit kod reinvesticija, itd... u svrhu pokretanja gospodarstva koje onda prvo zaustavlja pad (nadamo se sljedece godine), a onda kroz generiranja rasta dolazi do zaposljavanja, investicija.... i u konacnici vece potrosnje. mi nemamo stranih investicija jer se kod nas ne isplati ulagati jer je drzava preskupa. a bez ulaganja stranog kapitala (jer domaceg gotovo da i nemamo), nema izlaska iz krize. da ne govorim o kreditnom rejtingu nuznom za povoljno zaduzivanje kako bi rijesili ogromni problem nelikvidnosti. da, zvonko, to sve placaju gradani. dobro jutro!


registracija
12/7/10

Cassini, 29.12.11. 12:41

pkoeljo, ne moras se veseliti. ako ce gospodarska strategija ostati samo na povecanju pdv-a bez rezanja troskova na drugoj strani i snazne pomoci gospodarstvu kroz porezne referme i njegovo rasterecenje, onda se nista nece promjeniti i nastavljamo uhodan put prosle vlade ka neizbjeznom ponoru u vidu gubljenja kreditnog rejtinga, daljnjeg otpustanja radnika, rapidnog povecanja javnog duga i u konacnici devalvacije nacionalne valute i nemogucnosti izvrsenja obveza drzave, odnosno bankrota.


registracija
14/11/11

salama, 29.12.11. 12:42

Rastom PDV pada potrosnja, time i ukupna masa ubranog poreza. HR ima vec sada gotovo najvisi PDV u svijetu, pogotovu na hranu.


registracija
12/7/10

Cassini, 29.12.11. 12:55

to je tocno, medutim bolje manja potrosnja a opet u konacnici veci prihod od pdv-a, nego zaduzivanje za tu razliku drzave po visokoj kamati koju u konacnici opet placamo mi svi. dakle ako drzava koja nema novaca finacira deficit cija je namjena cista potrosnja i odrzavanje stecenih prava onda da bi ga finacirala mora uzeti kredit. i onda dolazimo do stanja u kojem smo danas da domace banke u stranom vlasnistvu daju kredit drzavi po super visokoj kamati a ne poduzetnicima i gradanima jer im se ne isplati. novac se potrosi, nikakvog znacajnijeg efekta za gospodarstvo nema a jos vise smo duzni i jos vise svake godine moramo platiti kamata. cilj je napraviti takav okvir da nase banke nasu stednju krenu ulagati u nase gospodarstvo. isto vrijedi i za mirovinske fondove. i hnb je spreman otpustiti znacajna sredstva za tu namjenu ali ni u ludilu ako ce ici u drzavnu potrosnju.


registracija
15/8/09

vergilia, 29.12.11. 13:10

Najbolji su oni koji bi htjeli promjene, a li da se nikom i ništa ne promijeni..:) Model koji se predviđa ima smisla - može djelomično omanuti, ali se može kroz određeni period i korigirati - najveći problem je utvrditi što je luksuz, a što nužnost - svi trebamo jesti kruh, no razlika je dal' netko jede polubjeli ili skupo pecivo - a pdv je sada isti i na jedno i na drugo. Razvrstati hranu po sistemu potreba-luksuz jako je teško i tu će sigurno biti promašaja. Pdv bi čak mogao biti regulator nezdravih prehrambenih navika - poznato je da se djeca nezdravo hrane, pa bi pdv trebalo opaliti po raznim čipsevima, smokijima, bombončićima i hamburgerima.. etc. No, budemo vidli. Dječju opremu trebalo bi rasteretiti, ali ne svu- ima tu puno luksuziranja, ali i za to postoje kriteriji. Osim toga ako dignu neoporezivu plaću na 3.000, efekata sigurno bude. Ne bi baš na sve trebalo gledati negativno.


registracija
15/8/09

vergilia, 29.12.11. 13:12

Reinvestirana dobit bez poreza - san snova, samo nikad nije provedeno - možda sad kad je došlo do grla, možda bude. Porez na imovinu - naravno, samo opet ti kriteriji - bit će bune, ali se ne bi smjelo odustati, tu su efekti sasvim sigurni u jednom duljem periodu.


registracija
5/1/07

james, 29.12.11. 13:21

Povečanje PDVea na 26% i smanjenje PDVea na potrpštine za djecu, osnovne prehrambene proizvode i td sigurno će u početku dovesti do šada potrošnje, ali u konačnici ćemo se vratiti zbog vlastitih potreba na staru količinu potrošnje.
Porez na imovinu - fenomenalno - ali je problem što oni zaista bogati koji su se obogatili u ratu imaju firme i sva je njihova imovina praktički u vlasništvu tih firmi a oni sve samo koriste u poslovne svrhe i još pored svega imaju kartice za kupnju svega bez PDVea.
I TO JE NEPRAVDA KOJA ĆE SE SLOMITI NA NAŠIM VRATOVIMA


registracija
29/11/11

pkoeljo, 29.12.11. 13:44

Zagrabiti če se tamo gdje ima. Ukupna štednja, nas građana, u našim bankama i nije tako mala.Još tu ima prostora ...da se uzme. Vidite, ipak se ne isplati štedjeti----- uvijek če se nači netko tko če ti uzeti. A vratiti.......... tko te pita. Promijeniti če se opet vlast, i tako dalje.


registracija
9/6/11

navigare, 29.12.11. 18:28

Prošla vlada nas je dovela do samog ruba ponora. Ali mi ćemo napraviti veliki korak naprijed! Ponavljaju se već viđeni događaji!


registracija
7/3/11

medjimurec, 30.12.11. 15:02

Jel nas ovaj srvarno smatra takovim budalama ? "UKUPNO opterecenje" , o cemu pricas lopove, dizes pdv , uvodis porez na stambeni prostor koji je krvavo izgradjen kreditima i odricanjem , na koji je porez vec x puta placen , o cemu pricas????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika