Objavljeno u Nacionalu br. 417, 2003-11-12

Autor: Dean Šoša

VIDEO/DVD

Izvrsno izdanje spektakla koji je razočarao

Dugo očekivani filma Martina Scorsesea o newyorškim bandama samo je uredno realizirani povijesni spektakl

Dean ŠošaDean ŠošaZa razliku od Spikea Leeja. čija je podjednaka ljubav prema filmu i New Yorku na kraju rezultirala njegovim ponajboljim filmom (“25. sat”), neusporedivo značajniji autor Martin Scorsese (“Taksist”, “Razjareni bik”, “Casino”) nije se baš proslavio povezivanjem svojih dviju opsesija. Ideja snimanja filma o New Yorku i njegovim prastarim bandama opsjedala je Scorsesea 30-ak godina. Kako je i snimanje “Bandi New Yorka” popraćeno brojnim problemima, a premijera odgađana gotovo godinu dana, bio je to jedan od najočekivanijih filmova posljednjih nekoliko godina. Ipak, budući da bi Akademija nedvojbeno rado za života Scorseseu dala bar jednog Oscara, već i 10 nepotvrđenih nominacija nagovijestilo je da je rezultat obrnuto proporcionalan dugogodišnjem trudu.

Osim prologa filma, radnja “Bandi New Yorka” događa se usred američkog građanskog rata. Mladić Amsterdam (Leonardo DiCaprio) vraća se u zloglasnu četvrt “Five Points” kako bi se osvetio “Mesaru” Billu (Daniel Day-Lewis), vođi bande “Domorodaca” i ubojici njegova oca, predvodnika suparničkih “Mrtvih zečeva”. Amsterdam se odmah ubacuje među “Mesarove” ljude, no u jednom trenutku odlučuje pričekati s osvetom. Tu počinju svi Scorseseovi problemi. Kad glavna fabularna linija staje, a pozornost prelazi s priče na likove, ispod atraktivne fasade filma otkivamo velike praznine. Kako su osim “Mesara” (izvrsni Day-Lewis) svi ostali likovi jednodimenzionalni, glavni junaci postaju sjajni scenograf Dante Ferretti i genijalni snimatelj redatelja Rainera Wernera Fassbindera, Michael Ballhaus. Sporedni glumci poput Brendana Gleesona i Johna C. Reillyja dobri su kad se vide, no Scorsese unatoč golemoj duljini filma nije našao vremena pozabaviti se ozbiljnije njihovom karakterizacijom. DiCaprov problem jednak je kao i u “Titanicu”: simpatičan je, ali jednostavno nedovoljno karizmatičan da bi mogao igrati tipove “veće od života”.

Bilo je onih koji su svijet Scorseseovih “Bandi” uspoređivali s Dickensom, no tu je već riječ o “učitavanju” onoga što su htjeli vidjeti u filmu i čega uopće nije bilo. Izvrsna uvodna sekvenca i pokoje sjajno redateljsko rješenje ipak su mali nadomjestak za izostanak emocija i epskog zamaha te eksplicitno nametanje parabole o krvavom rađanju američke nacije. Martina Scorsesea nekoliko su puta pokrali Akademijini glasači (“Dobri momci”), ali ovaj je put zasluženo ostao kratkih rukava.

Raskošno, dvostruko DVD izdanje filma donosi i Scorsesejev audiokomentar koji ponajviše svjedoči o golemoj redateljevoj strasti prema New Yorku. Najzanimljiviji među prilozima je polusatni dokumentarac Dicovery Channela o pravim bandama Five Pointsa.

DISTRIBUTER: DISCOVERY
Gangs of New York, am.-njem.-tal.-brit.-niz. pov. drama, 2002. R: Martin Scorsese GL: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Brendan Gleeson

FILM: 2
DVD: 3

DANI ROCK ‘N’ ROLLA
Distributer: CONTINENTAL FILM, DVD, VHS
Grk rođen u Egiptu, Alex Proyas, vratio se u Autraliju u kojoj se i počeo baviti filmom, kako bi režirao “Dane rock ‘n’ rolla”, niskobudžetnu komediju o malo uspješnom mladome bendu. Dopadljiva priča o ljubavnim i glazbenim problemima članova benda i društvanca koje se oko njega okuplja gleda se s lakoćom, ali Proyas se ipak mnogo bolje snalazio u mračnijim projektima (“Vrana”, “Grad tame”). DVD izdanje “Dana rock ‘n’ rolla” ne sadržava nikakve dodatke, no već i sam izlazak ovako skromnog filmića ugodno je iznenađenje. (D.Š.)

Garage Days, austral. komedija, 2002. R: Alex Proyas GL: Kick Gurry, Maya Stange
FILM: 1
DVD: 0

BITI NAJBOLJI
Distributer: BLITZ, DVD, VHS
Priča o izmišljenome gitarističkom virtuozu najbolji je i najzabavniji film Woodyja Allena još od vremena “Metaka iznad Broadwaya”. Iako bi se o smislenosti uvrštavanja lažnih izjava kojima je radnja prošarana dalo raspravljati, sve ostalo napisano je i režirano majstorski a fantastični Sean Pean u ulozi ćaknutog glazbenika i kleptomana i još bolja Samantha Morton zaslužili su Oscare za koje su bili nominirani. Želite li da vam stvari na ekranu ne izgledaju jajasto a Uma Thurman visoka 2 metra, morat ćete grozno 4:3 izdanje filma stanjiti na svojim televizorima. (D.Š.)

Sweet and Lowdown, am. humor. drama, 1999. R: Woody Allen GL: Sean Pean, Samantha Morton, Umma Thurman
FILM: 3
DVD: 0

ISTINA O CHARLIEJU
Distributer: BLITZ
“Istina o Charlieju” glasovitog Jonathana Demmeja (“Kad jaganjci utihnu”) niti je igrala u hrvatskim kinima niti izlazi na DVD-u. Šteta, jer riječ je o izvrsnom ostvarenju, razigrano režiranoj slagalici u kojoj je Demme slobodno obradio klasični špijunski film ”Šarada” Stanleyja Donnena. Briljantna Thandie Newton bez pretjerivanja dostojno zamjenjuje originalnu Audrey Hepburn, a kad bi njezin partner Marc Wahlberg imao desetinu šarma Caryja Granta, Deemeov ljubavni krimić zaslužio bi epitet jedne od najzanimljivijih ovogodišnjih videopremijera. (D.Š.)

The Truth About Charlie, am. krimić, 2002. R: Jonathan Demme GL: Thandie Newton, Marc Wahlberg, Tim Robbins
FILM 3
DVD- (SAMO VHS)

Sve je u lovi VIDEO/DVD
(Issa)
Rapper Ice Cube glavni je glumac, koproducent i koscenarist kriminalističke komedije o lovcu na bjegunce od jamčevine koji silom prilika sklapa savez sa svojom lovinom, sitnim varalicom, jer su u igri dijamanti vrijedni 20 milijuna dolara – ali i trostruko dragocjeniji listić s dobitnom kombinacijom na lotu. Ležeran Cubeov nastup, atraktivne lokacije južne Floride i poneki neuobičajeno žestok prizor (mučenje zarobljenog mafijaša odvijačem) čine film podnošljivom razbibrigom.
Dodaci na disku nešto su skraćeni u odnosu na strano izdanje. (N.P.)

All About the Benjamins, am.-njem. krim. komedija, 2002. R: Kevin Bray GL: Ice Cube, Mike Epps, Eva Mendes, Tommy Flannagan

Film jedna
Dvd jedna

Div DVD
(Issa)
Oscar se nikad nije doimao trivijalnije: u proljeće 1957. glasači Američke akademije proglasili su najboljim filmom “Put oko svijeta u 80 dana”, barnumovski spektakl producenta Mikea Todda, dok je teksaški ep Georgea Stevensa od 10 nominacija potvrdio samo jednu – za najbolju režiju. “Div” se i danas smatra izvrsnim ostvarenjem, koje zanima i široku publiku zbog posljednjeg nastupa Jamesa Deana, a Toddova se igrarija rijetko vadi iz arhiva.
Warner Bros. ovog je ljeta objavio Stevensov film na trostrukom disku. Jedini prigovor može se uputiti nerestauriranoj (iako solidnoj) kopiji, (samo) dvokanalnom zvuku te činjenici da nijedan od dokumentaraca nije friškog datuma. No kad se upustite u pregledavanje tog obilja, zanovijetanju nema mjesta. Fascinantno izdanje! (N.P.)

Giant, am. ep. melodrama, 1956. R: George Stevens GL: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean, Carroll Baker, Jane Withers

Film tri
Dvd tri

Šangajski vitezovi VIDEO/DVD
(Continental)
Ponovno združivanje hongkonške megazvijezde Jackieja Chana s Owenom Wilsonom urodilo je mnogo zabavnijim rezultatom nego u prethodniku ”Šangajsko podne”, u kojem je sraz kung fua i vesterna tvorio razmjerno predvidljivu komično-akcijsku okosnicu: ponajprije, scenaristi Alfred Gough i Miles Millar smislili su zanimljiviju priču, koja glavne junake odvodi u viktorijansku Englesku, gdje im se putovi ukrste s Arthurom Conanom Doyleom, Jackom Trbosjekom i Charlesom Chaplinom (dok je još bio klinac). Raskošno produciran (Prag opet uvjerljivo glumi London), s odličnim Chanovim akrobatskim atrakcijama, film je reprezentativan izdanak hollywoodske konfekcije koja ne vrijeđa pamet.
Dva audio komentara i 11 izbačenih, odnosno produljenih scena glavni su aduti na bogato opremljenom disku. (N.P.)

Shanghai Knights, am.-brit.-češ. pov. pust. komedija, 2003. R: David Dobkin GL: Jackie Chan, Owen Wilson, Donnie Yen, Aidan Gillen

Film dva
Dvd dva

Suze Boga Sunca VIDEO/DVD
(Blitz)
Kad slušate tamnoputog Antoinea Fuquau (‘Dan obuke’) na brojnim dodacima ovog diska, stekli biste dojam da je njegov novi film politizirana drama o genocidima kakvih je bezbroj u afričkim bespućima. “Suze Boga Sunca” su, međutim, klišeizirani pustolovni triler s Bruceom Willisom u ulozi vođe specijalaca čiji je zadatak izbaviti angažiranu liječnicu iz nigerijske džungle: nju glumi Monica Belucci, nešto manje dotjerana nego u nastavcima “Matrixa”, no to ne umanjuje neuvjerljivost priče. A kad u završnici uslijedi pucnjava, koja bukom nadjačava slične prizore u “Padu crnog jastreba”, gledateljeva strpljivost prelazi u iritiranost.
Crnački aktivisti u kraćem dokumentarcu “Glasovi Afrike” zacijelo su već požalili što su pristali na nastup pred kamerama radi promoviranja ovog filma. (N.P.)

Tears of the Sun, am. pust. triler, 2003. R: Antoine Fuqua GL: Bruce Willis, Monica Belucci, Cole Hauser, Eamonn Walker, Johnny Messner

Film jedna
Dvd dva

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika