29.12.2011. / 14:21

Autor: Hina

Vlada vraća hitnu pomoć i sanitetski prijevoz "pod jedan krov"

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom je omogućila da u hitnoj medicinskoj pomoći ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz, koji su po važećem zakonu trebali biti razdvojeni nakon 31. prosinca.

Rajko OstojićRajko OstojićVlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom je omogućila da u hitnoj medicinskoj pomoći ostanu objedinjeni hitna pomoć i sanitetski prijevoz, koji su po važećem zakonu trebali biti razdvojeni nakon 31. prosinca.

Ministar zdravstva Rajko Ostojić naglasio je kako su ga predstavnici najvećih centara hitne medicinske pomoći upozorili na opasnost da zbog predviđenog razdvajanja hitne medicine i sanitetskog prijevoza bude smanjena mogućnost pravovremenog zbrinjavanja građana u slučajevima masovnih nesreća ili prirodnih katastrofa.

Ravnatelji hitne pomoći iz Zagreba, Splita i Osijeka, koji pružaju ukupno 40 posto hitnih intervencija, ukazali su na opasnost od nemogućnosti hitnih intervencija, opadanja kvalitete usluga i udvostručenja troškova, rekao je Ostojić novinarima nakon sjednice.

Izmjenama zakona omogućuje se osnivačima i vlasnicima hitne medicinske pomoći, a to su županije i Grad Zagreb, da zadrže sadašnji status hitne pomoći, a splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, osiječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić već su se jasno očitovali da žele zadržati hitnu medicinsku pomoć pod jednim krovom, kazao je Ostojić.

Uredbom je također za šest mjeseci produžen rok za dovršenje postupka davanja koncesije privatnim zdravstvenim radnicima, kako im se ne bi ugrozio status dok se ne riješe sve žalbe.

Također je za šest mjeseci produžen rok za rješavanje statusa zakupaca specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojima se pružaju dvije mogućnosti - da se vrate raditi u Domove zdravlja ili da zakupe prostor u kojem će raditi, ali više ne po povlaštenim već po tržišnim cijenama.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika