29.12.2011. / 16:42

Autor: Hina

USKOK tereti bivšeg gradonačelnika

Čehok pogodovao Patafti za najmanje 49,5 milijuna kuna

Protiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je nova optužnica kojom ga USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti i oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna.

Davor PataftaDavor PataftaProtiv bivšega varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka podignuta je nova optužnica kojom ga USKOK tereti da je pogodovao suoptuženom poduzetniku Davoru Patafti i oštetio grad za najmanje 49,5 milijuna kuna.

USKOK je, osim Čehoka i Patafte, optužio i Tomislava Kezelja, Narcisu Huljev i Hrvoja Vojvodu te tri Pataftine tvrtke T7 Grupa, T7 Vis i Winair. Tereti ih se za udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabe.

Prvookrivljenog Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina i predsjednik Gradskog poglavarstva, od kraja 2007. do lipnja 2011. kada je uhićen, u više navrata pogodovao Pataftinim tvrtkama u poslovima s gradom i gradskim tvrtkama. U USKOK-u tvrde da je pogodovao na poslovima zbrinjavanja komunalnog otpada, pri kupnji zemljišta za program poticane stanogradnje od Patafte po cijeni znatno većoj od tržišne, te poslova kojim će se Patafti omogućiti preuzimanje upravljanja varaždinskim aerodromom.

Trećeokrivljenog Tomislava Kezelju, direktora trgovačkog društva Varkom, tereti se da je pomogao u zaključenju poslova kojim je Pataftinoj tvrtki T7 Vis omogućena gradnja fiksnog postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada na lokaciji Brezje. Kezelja je navodno Pataftinoj tvrtki omogućio stjecanje zemljišta na toj lokaciji i to kupoprodajom i zamjenom zemljišta u Jalkovcu sa znatno vrednijim gradskim zemljištem u Brezju.

Čehoka se nadalje tereti da je osigurao da Varaždin od Pataftinih tvrtki i Vojvodine tvrtke Ekos Holding kupi zemljišta za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne. U USKOK-u tvrde da za to nije postojala suglasnost nadležnog ministarstva niti potreba grada za tolikim brojem POS-ovih stanova. Kako bi se realiziralo dogovoreno, četvrtookrivljena Narcisa Huljev je u dogovoru sa svojim šefom Pataftom od građevinskog vještaka tražila da vrijednost zemljišta koja su prodavali i mijenjali s gradom procijeni po znatno većoj cijeni od tržišne.

Čehok je optužen i da je pogodovao tvrtki Winair kako bi preuzela upravljanja aerodromom Varaždin. U USKOK-u kažu da su imenovanjem Narcise Huljev predsjednicom Uprave gradske tvrtke Varaždin airport (ranije Zračna luka Varaždin) stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka o poslovanju tvrtke te neosnovano priznanje ulaganja društva Winair u razvoj aerodroma kojemu je cilj bio da Winair postane većinski vlasnik Varaždin airporta.

U USKOK-u kažu da je Čehok osiguravao da procjenjene vrijednosti zemljišta, kao i odluke o sklapanju poslova, budu prihvaćene od strane nadležnih gradskih tijela, čime su stvorene pretpostavke za sklapanje ugovora s Pataftinim tvrtkama kojima se grad obvezao isplatiti 47,7 milijuna kuna, a tvrtki optuženog Vojvode oko 1,8 milijuna kuna.

Prema optužnici, Pataftinim tvrtkama je nezakonito pribavljeno i isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna, dok su Varaždin i njegove tvrtke oštećene za najmanje 49,5 milijuna kuna.

U USKOK-u najavljuju da će, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Prvu optužnicu protiv Čehoka podiglo je krajem listopada Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici zbog štetnog ugovora s gradskom tvrtkom "Parkovi", čiji je bivši direktor Miljenko Ptiček optužen za poticanje Čehoka na to nedjelo.

Čehok je prošlog ljeta gotovo 50 dana bio u istražnom zatvoru iz kojega je izašao uz jamčevinu od 2,6 milijuna kuna. Iz zatvora u Remetincu Čehok je sredinom srpnja dao ostavku na gradonačelničku dužnost.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.12.11. 20:55

Unistio je stranku,sada dolazi i on na red.


registracija
28/4/10

Zvonko, 29.12.11. 22:51

Blago ovoj naciji! Konačno je dobila naj pošteniju vlast ikad formiranu u povijesti demokratskih uređenja!

Stopa korupcije u kukuriku koaliciji je negativna, čak!


registracija
21/2/11

skyway, 30.12.11. 05:04

Dajte vise u zatvor ovoga Cehoka, da ne glumata zanesenjaka. Obicna lopina, koja se samo necemu cudi...


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 30.12.11. 05:13

Ništa, sad Čehoku jedino preostaje da angažira Čedu Prodanovića, Jadranku Sloković i Sulića kako bi ga oni pretvorili u sveca i kako bi javnosti (nama) dokazali kako su mu ugrožena ljudska prava. Ja drugog riješenja ne vidim i nekako mi se čini ako to ne uradi da će ostati i bez gaća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika