29.12.2011. / 16:48

Autor: Hina

'Ne vozite otpad u T7 VIS jer nemaju dozvolu za rad'

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je na konferenciji za novinare poručio građanima da ne odvoze smeće u tvornicu za mehaničko-biološku oporabu (MBO) komunalnog otpada tvrtke T7 VIS u Brezju jer je to protuzakonito, budući da ta tvornica, ustvrdio je, nema radnu dozvolu.

Goran HabušGoran HabušVaraždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je na konferenciji za novinare poručio građanima da ne odvoze smeće u tvornicu za mehaničko-biološku oporabu (MBO) komunalnog otpada tvrtke T7 VIS u Brezju jer je to protuzakonito, budući da ta tvornica, ustvrdio je, nema radnu dozvolu.

Tako je reagirao na poziv koji je građanima jučer upućen iz T7 Grupe u vlasništvu Davora Patafte da im dovezu svoj komunalni otpad na besplatnu oporabu jer je tvornica spremna za pokusni rad te primanje i oporabu otpada.

Iz T7 Grupe jučer su poručili da su prošli tjedan prijavili pokusni rad, ali da grad, unatoč ugovornim obvezama, odugovlači s dovozom balirana i nebalirana otpada na oporabu zbog čega tvornica trpi gubitke.

Komentirao je Habuš i jučerašnje prozivke iz T7 Grupe da grad nije dao nikakva konkretna rješenja u pregovorima o prijepornim ugovorima koje je grad Varaždin za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka potpisao s T7 Grupom. Naglasio je da grad želi zaštititi interese građana te da su vođeni tim zaključkom spremni na daljnje pregovore o ugovoru o mehaničko-biološkoj oporabi komunalnog otpada u Brezju, o ugovoru o POS-ovoj stanogradnji u Ulici Vilka Novaka i na Banfici te ugovoru o varaždinskoj zračnoj luci.

„Činjenica je da su gotovo svi ugovori grada s T7 Grupom predmet istrage, da su neki zbog njih završili u pritvoru i da su zbog toga u gradu morali biti održani prijevremeni izbori za gradonačelnika. U normalno razvijenu društvu ti bi ugovori bili stavljeni izvan snage sve dok se ne utvrdi jesu li štetni ili ne. No budući da državno odvjetništvo nije učinilo ništa da ih se stavi izvan snage, i dalje su štetni za grad“, istaknuo je, dodavši da će grad štititi interese građana.

Nije bit u tome želi li grad ili ne želi poštivati ugovore, nego jednostavno nema novca da ih poštuje, ustvrdio je, dodavši: „Željeli smo se dogovoriti, tri puta smo se sastali s predstavnicima T7 Grupe, ali oni nisu spremni popustiti i ne nude ustupak prihvatljiv za grad i građane.“ Samo su predložili produžetak roka otplate za oporabu, ali to nije dovoljno, istaknuo je, rekavši da bi s početkom rada tvornice računi za oporabu otpada građanima porasli za čak 350 posto.

Podsjetio je da je nekoliko odvjetničkih ureda dalo mišljenje da su ugovori o mehaničko-biološkoj oporabi otpada u Brezju ništetni, odnosno protivni moralu, zakonu i propisima. Tražimo još jedno mišljenje, pa ako i ono bude slično, najvjerojatnije ćemo uložiti tužbu, tražiti da se utvrdi ništetnost, raspisati natječaj i pokazati građanima da se može puno jeftinije i brže gospodariti otpadom, najavio je Habuš.

Vezane vijesti

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Habuš: Riješen je problem smeća u Varaždinu

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš današnjim je priopćenjem za javnost objavio da građani Varaždina mogu odahnuti jer su na jučerašnjoj sjednici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika