29.12.2011. / 21:45

Autor: Hina

Magyar Telekom će platiti 95 milijuna kazne zbog mita

Američke burzovne i pravosudne vlasti su objavile da je telefonski operater Magyar Telekom, koji je u vlasništvu Deutsche Telekoma, pristao platiti više od 95 milijuna dolara kazne u sklopu nagodbe o sudskoj tužbi za korupciju.

Deutsche Telekom i Magyar Telekom morati će platiti kaznuDeutsche Telekom i Magyar Telekom morati će platiti kaznuAmeričke burzovne i pravosudne vlasti su objavile da je telefonski operater Magyar Telekom, koji je u vlasništvu Deutsche Telekoma, pristao platiti više od 95 milijuna dolara kazne u sklopu nagodbe o sudskoj tužbi za korupciju.

Radi se o događajima iz 2005. i 2006. kada je Magyar Telekom potplatio makedonske i crnogorske dužnosnike kako bi odugovlačili otvaranje bežične telekomunikacije u tim zemljama za novu konkurenciju. Za podmićivanje u Makedoniji mađarska je tvrtka izdvojila oko 6 milijuna dolara, a u Crnoj Gori oko 9 milijuna dolara.

Magyar Telekom je pristao platiti novčanu kaznu kako bi izbjegao sudsku tužbu.

SAD je naložio Magyar Telekomu da plati globu od 95 milijuna dolara u sklopu nagodbe o tužbi u kojoj se tvrdilo da su potkupili dužnosnike u Makedoniji radi ostvarivanja prednosti u poslovanju.

Dužnosnica Povjerenstva za vrijednosne papire (SEC) Kara Novaco Brockmeyer je rekla da su dužnosnici Magyar Telekoma sklapali lažne ugovore i usmjerili milijune dolara na račune dužnosnika koji su im pomogli zaustaviti konkurenciju.

Protiv Magyar Telekoma su podignute tri optužbe, jedna za mito i dvije za loše vođenje evidencije, a protiv Deutsche Telekom i za kršenje propisa o unutrašnjoj kontroli, protivno američkom zakonu o borbi protiv korupcije izvan teritorija SAD-a koji se primjenjuje na američke tvrtke i na strane trvtke koje djeluju na području SAD-a.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 29.12.11. 22:33

Kod nas Ivo Josipović štiti Mudrinića od Kaznenog progona. Više o tome na http://papar.blog.hr


registracija
15/5/09

Fidelito, 30.12.11. 08:05

Da li MOL djeluje na bilo koji načni na području SAD-a?


registracija
29/11/11

pkoeljo, 30.12.11. 09:06

Fidelito, to bi bilo nebitno kada bi barem u našem dvorištu imali pošteno sudstvo.
Koliko je samo kod nas sudskih parnica stavljeno na usporeni kolosjek, jer je to netko sa nekim dogovorio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika