30.12.2011. / 12:40

Autor: Nacional.hr

Upozorenje struke

Novi porezi - dodatni korak prema provaliji

"PDV je po svom učinku regresivan i najveći teret povećanja mogao bi pasti na građane slabijeg socijalnog statusa, od umirovljenika do nezaposlenih, pa bi njegov utjecaj na potrošnju mogao biti i osjetno veći nego što je to bio slučaj s kriznim porezom", kaže Lovrinčević

Željko Lovrinčević (lijevo)Željko Lovrinčević (lijevo)Ekonomski stručnjaci ne slažu se sa idejama o poreznim promjenama koje je Vlada ovih dana najavila, piše Poslovni.hr.

Kažu kako je riječ o 'potenciranju ideje pravičnosti i prihodne strane' i upozoravaju kako te namjere nemaju 'uporište u ozbiljnim analizama'. Dodaju kako će se nakon uspostavljanja računice 'retorika promijeniti'. Ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Sandra Švaljek i ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott isto se ne slažu s Vladinim najavama, koja tako želi smanjiti rashode i provesti potrebne reforme.

Hrvoje Zgombić podsjeća kako Hrvatska ima sklopljene bilateralne ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s više od 60 svjetskih zemalja. Ističe kako bi veliki sustavi u inozemnom vlasništvu poput HT-a, VIP-a i niza banaka ostali neokrznuti dok bi porez zahvatio samo domaće ulagače i dio vlasnika malih poduzeća koji dio plaće isplaćuju kroz isplate dobiti.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta upozorava na isto. "Ako se razmišlja o oporezivanju kapitala, onda treba uzeti u obzir sve oblike kapitala, od oporezivanje kamata na štednju do kapitalne dobiti, a ne samo dividende. U vezi s najavama uvođenja poreza na dividende, a prema najavama to bi bilo samo na veće iznose kako namet ne bi pogodio male dioničare, dodatni je problem pitanje desetaka bilateralnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Možda bi ta porezna novina donijela dvjestotinjak milijuna kuna proračunu, ali bi takav selektivan pristup potaknuo fiskalnu distorziju i destimulirajuće djelovao na investitore. Sve u svemu, neto efekt je dvojben, tim više što bi dio tvrtki na njezino uvođenje u idućoj godini mogao odgovoriti tako da je preduhitre ranijim isplatama", rekao je stručnjak.

Lovrinčeviću tvrdi kako je hrvatski normativni okvir poreznog sustava više manje dobar i predlaže Vladi koncentriranje na bolju naplatu poreznih prihoda, smanjivanje rashoda i reforme. "PDV je po svom učinku regresivan i najveći teret povećanja mogao bi pasti na građane slabijeg socijalnog statusa, od umirovljenika do nezaposlenih, pa bi njegov utjecaj na potrošnju mogao biti i osjetno veći nego što je to bio slučaj s kriznim porezom", kaže Lovrinčević. Dodao je kako bi produljenje roka plaćanja PDV-a na 45 dana u sljedećoj godini značilo jedno obračunsko razdoblje manje ili oko 1,6 milijardi kuna manje u državnom proračunu.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
29/11/11

pkoeljo, 30.12.11. 14:07

Povečanje PDV-a je teret koji če najviše pogoditi socijalno najosjetljivije. Čudno kako nitko ne reagira na to. Norod je stvarno kratkog pamčenja. Čudno kako se nitko ne sječa HARAČA i tadašnjih komentara sadašnje vlasti u sabornici.


registracija
7/3/11

medjimurec, 30.12.11. 14:46

U toj jadnoj drzavi je najbolje nista ne radit , uzet neki socijalni stan , svake godine na skijanje i ljetovanje negdje van u inostanstvo jer ako slucajno napravis neku kucu svojim trudom i odricanjem onda se nadje neko komunistick. gov.. koje bi da ti to oporezuje iako si poreze na zemljiste , materijal , vodne naknade i miloon raznih davanja vec platio toj truloj drzavi! Mamicu im pokvarenu!


registracija
26/10/11

iznogud, 30.12.11. 14:48

Ovi idioti samo razmišljaju kako bi izmuzli. Od Linića i kompanije ni jedna zamisao kako nešto zaraditi, to jest proizvesti. Poruka: idioti pokrenite Sisak i tako se dokažite. Povećanje PDV, to svaka budala zna


registracija
8/7/09

bankar, 30.12.11. 14:49

jedino jednostavnost i hrabrost bi nas mogli spasiti ali ntko nije niti jednostavan niti hrabar bar još to nije dokazao nitko iz vlasti. samo tito je bio takav


registracija
26/10/11

iznogud, 30.12.11. 14:50

Liniću, glavno da si imenovao lika iz Jadranskih luksuznih hotela. Jesi li to još u vezi sa Nevenom Baračem i Goranom Štrokom. Jesi, nego što...


registracija
9/3/10

nostradurus, 30.12.11. 15:01

Majmunska posla i bacanje kosti pred gladne pse. Nije problem u porezima, nego u nestašici novca. reforma.forumhr.com


registracija
26/10/11

iznogud, 30.12.11. 15:11

Pogledaje te dvojicu. Sanaderov štreber i stari svesistemski gangster. Koja sretna kombinacija


registracija
29/11/11

pkoeljo, 30.12.11. 15:13

Milanoviću ne povečavaj PDV. Tko ti prvi u vladi samo spomene PDV odmah ga ispraši. Banke, po bankama udari.
Banke su još jedine koje bilježe dvocifreno povečanje dobiti.
Jel to normalno, kad je narod gladan.
Harač je znao ubirati i turčin.


registracija
14/8/10

rubix, 30.12.11. 15:31

Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek bili su Kosoričini glavni ekonomski savjetnici i autori njenog famoznog Plana gospodarskog oporavka koji je završio totalnim fijaskom.
Ne znam zbog čega novinari uzimaju u obzir mišljenja ekonomista koji su zajedno sa hdz-om doveli ovu državu na rub bankrota!!!


registracija
30/11/10

jato, 30.12.11. 18:15

Evo prijedloga kresanja;
-ukinuti sve privilegije političarima (ipak su oni krivi za krizu),znači od besplatnog parkiranja,reprezentacije koje imaju na raspolaganju,službena vozila (samo predsjednik,premijer i ministar vanjskih poslova),
-ako je u vladi nemože dodatno biti u upravnim ili kojekakvim odborima niti nemože primati dodatnu naknadu iz bilo čega
-smanjiti broj zastupnika minimum 50%
-drastično smanjiti broj županija i općina te njihovih zaposlenika
-smanjiti poreze na hranu,dječju odjeću,turizam,knjige,...
-drastično povećati porez na luksuz (aute "sa puno ks",jahte,motocikle,zlatninu,parfeme,robne marke),te cigarete i alkohol

E sad taj novac ulagati u proizvodnju i novo zapošljavanje


registracija
11/1/10

fluid, 30.12.11. 18:57

Vec sam jednom napisao; motiv i HDZ-a i SDP-a kao i cilj,su potpuno isti.Razlikuju se samo drugacijim pristupom nacinu rjesenja.Nema lijeka ovoj hrvatskoj tragediji.Postoji samo masovni gradjanski neposluh i nasilno mijenjanje vlasti.Ustroj vlasti vise nebi smjeli uspostavljati izabrani po svojim "modelima"vec po modelu narodnog trenutka.A hrvatski trenutak je strasan i traje vec 20 godina.Hrvatska nije i nece skoro biti ni Svicarska ni Njemacka.Hrvatska nema kapitalisticku tradiciju i kako je besramno nastao sloj prekonocno bogatih kroz pljacku svehrvatske imovine,tako ih treba besramno rasturiti i svrgnuti sa vlasti.Oni nisu narodni predstavnici iako su od naroda izabrani.Narod nema trenutnu alternativu a zeli zapadnjacku demokraciju.U tom srazu zelja i pokvarenih megalomanskih hrvatskih politicara,narod nezna sta da radi.Tako izabire od svih zala najmanje.To je greska i opet ce biti isto kao i pod HDZ-om.Uz poneke nijansirane kozmeticke izmjene.Status i osobne privilegije ,kao i place politicara,MORAJU odgovarati stanju u drzavi.Maksimalno sve im dati ali tek kada maksimalno stvore svojom politikom.Maksimalno ih minimizirati dok god rade kako rade.Nitko nigdje na svijetu nemoze dobiti nesto sto svojim radom i angazmanom nije zavrijedio.Samo su vrijednosti i logika u Hrvatskoj izokrznuti do besramnosti i apsurda!


registracija
2/4/10

Njofra, 30.12.11. 19:55

pkoeljo, a ni ti se izgleda ne sjećaš harača! Taj se podrugljivi naziv odnosio na izdvajanje 2% i 4% iz plaća i mirovina (ovisno o njihovoj visini) i službeno se zvao krizni porez.


registracija
30/9/09

davor12345, 30.12.11. 21:17

Jeba te, kad oni nemaju nikog drugog do li Slavka Linića za ministra financija!


registracija
24/3/10

bagsy, 30.12.11. 21:48

Dobra vijest,Srđan Mladinić neće u zatvor 6 mjeseci,već će raditi 60 dana za opće dobro(valjda ima pravo na slobodne dane i godišnji u tih 60).
Koliko se sijećam,sudjelovao je u neprijateljskom preuzimanju podravke iz koje je izvukao najmanje 65 milja kuna,isplati se biti lopov u hrvatskoj,nadam se da će nova vlast imati razumijevanja prema sucu koji je donio ovakvu presudu,jer ipak je dotični bio ivin prijatelj.


registracija
24/3/10

bagsy, 30.12.11. 21:49

isparavak,sij=sj


registracija
27/4/10

fuzija2, 31.12.11. 14:48

Porez triba uvesti na imovinu i svaku zaradu
koju primas za dobit plus "pedeve 25%" to nije
pretjerano, u evropskoj uniji ako otac ostavi
imovinu djeci i oni moraju platiti porez na tu
dobit u nasljedstvu ocevine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika