30.12.2011. / 13:56

Autor: Hina

Putin traži da gradnja Južnog toka počne koncem 2012.

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je u petak da radovi na plinovodu Južni tok kojim bi se ruski plin dopremao Europskoj uniji preko Crnog mora, počnu već koncem 2012., a ne u 2013. kao što je bilo planirano.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin zatražio je u petak da radovi na plinovodu Južni tok kojim bi se ruski plin dopremao Europskoj uniji preko Crnog mora, počnu već koncem 2012., a ne u 2013. kao što je bilo planirano.

Na susretu s direktorom ruske energetske supertvrtke Gazproma, Aleksejom Millerom, Putin je zadužio potonjeg da ubrza radove: "Mislim da bi bilo dobro da radovi počnu već koncem iduće godine", kazao je, po snimkama koje je objavila ruska televizija.

Miller je pak opetovao da se završetak radova i puštanje plinovoda u pogon planiraju koncem 2015.

"Završetak radova je predviđen u prosincu 2015., a puštanje plina (kroz Južni tok) koncem 2015.", kazao je.

Putin je na tom susretu istaknuo da je ovog tjedna ostvaren velik pomak kada je Turska, nakon dugo vremena, dala pristanak Rusiji da može graditi Južni tok na njezinu teritoriju u vodama Crnoga mora.

Južni tok, dug ukupno 3.600 km, opskrbljivat će ruskim plinom zapadnu Europu, napose Grčku i Italiju, preko Crnog mora i Balkana. Omogućit će Rusiji da zaobiđe Ukrajinu, glavnu tranzitnu zemlju.

Ovaj projekt bi trebao konkurirati projektu Nabuccu, plinovodu kojim će se plin s Kavkaza transportirati u zapadnu Europu preko Turske i Balkana, zaobilazeći Rusiju.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika