30.12.2011. / 13:57

Autor: Hina

Arhivi: Thatcher je bila upozorena prije invazije na Malvine

Godinu dana prije argentinske invazije otoka Malvina 1982., bivša britanska ministrica Margaret Thatcher bila je upozorena koliko je opasno smanjivati britansku flotu jer bi to poslalo pogrešnu poruku Argentini, otkrivaju dokumenti s kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti.

Margaret ThatcherMargaret ThatcherGodinu dana prije argentinske invazije otoka Malvina 1982., bivša britanska ministrica Margaret Thatcher bila je upozorena koliko je opasno smanjivati britansku flotu jer bi to poslalo pogrešnu poruku Argentini, otkrivaju dokumenti s kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti.

Premijerkin ministar vanjskih poslova lord Peter Carrington upozorio je na tu opasnost i svoga kolegu, ministra obrane Johna Notta. Spisi iz britanskih nacionalnih arhiva objavljeni su 30 godina poslije snažnog odgovora Velike Britanije na argentinsku invaziju otoka koji su pod britanskim suverenitetom i koje London naziva Falklandima.

Dokumenti pokazuju da je britanska kraljevska mornarica izrazila veliko nezadovoljstvo planovima smanjenja obrane na otočju. Među dokumentima je i pismo upućeno Johnu Nottu u kojem se lord Carrington protivi povlačenju broda Endurance s Antarktika i tvrdi da će to biti loš signal Buenos Airesu.

Argentinsko-britanski diplomatski odnosi postali su ponovno napeti od 2010., kada je London dopustio istraživanja nafte u vodama oko Malvina.

U Božićnoj poruci stanovništvu Falklanda prošli tjedan je premijer David Cameron ustvrdio da London "nikada" pregovarati o suvereniteu tog otočja osim ako to ne žele njegovi stanovnici.

Uoči Božića južnoamerička trgovačka zajednica Mercosur najavila je zabranu uplovljavanja u južnoameričke luke brodovlju pod zastavom Falklanda. Mercosur je to učinio na poticaj Argentine i u znak solidarnosti s njome. London je takav južnoamerički potez nazvao "neopravdanim i kontraproduktivnim".

Izjava britanskog premijera do sada je najsnažnija izjava Londona u eskalaciji napetosti između Britanije i Argentine 30 godina nakon rata.

Britanija od 1833. nadzire otočje u južnom Atlantiku nekih 500 kilometara istočno od obale Argentine. U dvomjesečnom ratu na Falklandima 1982. godine poginulo je 255 britanskih i 650 argentinskih vojnika.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika