30.12.2011. / 14:02

Autor: Deutsche Welle

Irska priprema povjerenstvo za organiziranje referenduma

Irski premijer Kenny namjerava osnovati povjerenstvo koje će pripremati referendum o ratifikaciji ugovora o fiskalnoj disciplini u eurozoni. Istodobno se ističe kako još nije odlučeno hoće li referendum biti održan.

Enda KennyEnda Kenny"Ne mogu dati nikakve informacije o tome hoće li se održati referendum u pogledu međuvladinog sporazuma sve dok se ne finalizira tekst ugovora i dok ne dobijemo savjet od pravnog savjetnika vlade", izjavio je Enda Kenny. No, irski je premijer ipak najavio da će osnovati povjerenstvo za referendum kako bi ono bilo spremno za eventualno održavanje referenduma.

Povjerenstva za referendum se inače osnivaju prije svakog izjašnjavanja u Irskoj. Ta ta tijela građane opskrbljuju neutralnim informacijama o temi o kojoj građani odlučuju. Svi šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije, osim britanskog premijera, na prosinačkom summitu dogovorili su fiskalni i proračunski nadzor unutar eurozone u obliku sklapanja međuvladinog ugovora. Zbog toga što je 17 zemalja eurozone pod pritiskom da se dogovore što je prije moguće, već se sa zabrinutošću promatra Irsku zbog mogućih problema oko ratifikacije.

Nacrt međuvladinog ugovora već cirkulira

Glavna pravna savjetnica irske vlade Marie Whelan ispituje pojedinosti dogovora - a nacrt ugovora je počeo cirkulirati 16. prosinca. Ona provjerava jesu li potrebne promjene u irskom Ustavu koje bi značile prenašanje ovlasti na razinu Europske unije. Ukoliko je tome tako, tada je u Irskoj potrebno održati referendum.

Irska već osjeća pritisak nakon što su se njezini građani dva puta izjasnili protiv ugovora iz Nice i Lisabona. U oba slučaja tek je drugi referendum bio uspješan. Tada je irska vlada bila meta oštrih kritika, posebice u slučaju Lisabonskog ugovora. Mnogi su smatrali da je vlada previše prepustila kritičarima ugovora da predvode rasprave.

Na referendum samo ako je to nužno

Aktualna irska vlada upozorava da bi se potencijalni referendum održao u trenutku kada Irci moraju izdržati teške mjere štednje koje se trebaju poduzeti uz pomoć EU-a i MMF-a. Irska vlada odbila je poziv oporbe da održi referendum oko ugovora neovisno o tome je li referendum zakonski uopće potreban. "Ne poziva se na referendum ako to nije nužno. Vlada će postupiti u skladu sa savjetom pravnog savjetnika vlade, kao što je to uvijek činila", najavio je premijer Kenny.

U međuvremenu irski partneri u Europskoj uniji već su se suočili sa svojim potencijalnim problemima oko ratifikacije. Nacrt ugovora koji je počeo cirkulirati sredinom prosinca predlaže da bi ugovor stupio na snagu kada ga ratificia najmanje devet zemalja - premda je jasno da će vlada u Berlinu tražiti da se taj broj zemalja poveća kako bi se zajamčilo sudjelovanje što više država.

Autor : Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika