30.12.2011. / 15:02

Autor: Hina

'22 milijarde kuna dovoljne zdravstvu ako se riješe dugovi'

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako su 22 milijarde kuna, s koliko je zdravstvo raspolagalo u prošloj godini, dostatne za funkcioniranje sustava ako se uspiju riješiti dugovi koje je naslijedio od prethodnika, a koji su sve iznenadili.

Rajko OstojićRajko OstojićMinistar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako su 22 milijarde kuna, s koliko je zdravstvo raspolagalo u prošloj godini, dostatne za funkcioniranje sustava ako se uspiju riješiti dugovi koje je naslijedio od prethodnika, a koji su sve iznenadili.

Ostojić napominje da zdravstvu treba čisti start, a dospjele obveze HZZO-a iznad 60 dana dosežu 2,1 milijardu kuna. Inače, ukupni dug u zdravstvu penje se na pet milijardi ako se dodaju i 3 milijarde kune duga bolnica.

Ministar zdravlja drži da se više ne može uzimati iz džepova građana koji za zdravstvo izdvajaju kao i oni u Europi. Hrvatski građani i građanke, kazao je, izdvajaju dovoljno za zdravstvenu zaštitu - uplaćuju 20 posto zdravstvenog doprinosa iz plaća, plaćaju dopunsko osiguranje i dvije liste lijekova te tri posto doprinosa iz mirovina viših od 5.100 kuna.

Zdravstveni sustav ovu je godinu, prema privremenom proračunu, započeo s milijardu kuna manje novca nego u istom razdoblju lani. Ako bi se sredstva dodatno smanjila, morat će se izvršiti zakonska obveza državnog proračuna da prelije sredstva za zdravstvo, kazao je Ostojić prilikom današnjeg posjeta KBC Sestara milosrdnica gdje je Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata uručio 30 umjetnih pužnica.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 30.12.11. 15:12

Vec je nasao opravdanja , naravno to su dugovi koji su ostali , nismo li to vec vise puta culi???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika