31.12.2011. / 12:03

Autor: Hina

Türkova novogodišnja želja - što brže formiranje vlade

Slovenski predsjednik Danilo Türk u svojoj tradicionalnoj novogodišnjoj poruci zaželio je običnim građanima "mnogo sreće i dobre volje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva", a političke je stranke pozvao da "prestanu odugovlačiti" sa sastavljanjem nove vlade.

Danilo TürkDanilo TürkSlovenski predsjednik Danilo Türk u svojoj tradicionalnoj novogodišnjoj poruci zaželio je običnim građanima "mnogo sreće i dobre volje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva", a političke je stranke pozvao da "prestanu odugovlačiti" sa sastavljanjem nove vlade.

"Interes države kao cjeline treba staviti ispred stranačkih kalkulacija, ne može se dopustiti da volja građana koju su iskazali na izborima postane politički plijen pojedinaca ili stranačkih iznuda", naveo je u svojoj poruci Türk, dodajući da bi država operativnu vladu trebala dobiti što prije, odmah s početkom nove godine.

Izborni pobjednik, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, još nije dobio službeni mandat za sastavljanje vlade jer se prilikom konzultacija stranaka s predsjednikom države pokazalo da zasad nije sastavio većinu u parlamentu.

Neki slovenski komentatori navode da je Janković u dosadašnjim pregovorima s potencijalnim koalicijskim partnerima zbog političkog neiskustva pokazao "naivnost", a drugi tvrde da su za blokadu formiranja nove vlade krive ambicije vođa manjih stranaka koje traže veći utjecaj od onoga koji daje izborni rezultat.

Pojedini analitičari smatraju da bi do formiranja nove vlade moglo proći još mjesec dana, a neki čak prizivaju stvaranje "vlade narodnog jedinstva" ili formiranje tehnokratske vlade na koju ne bi imali utjecaja niti Janković niti čelnik slovenskih konzervativaca Janez Janša, drugi po broju osvojenih mandata na izborima 4. prosinca.

Na presjecanje gordijskog čvora među političkim strankama iz bolnice je, gdje se već više tjedana liječi od teške i atipične upale srednjeg uha, pozvao je i Borut Pahor, premijer na odlasku, poručivši Slovencima u svojoj audio-poruci da je nova vlada neophodno potrebna kako bi se zemlja znala suočiti s teškim izazovima koji u idućoj godini čekaju cijelu Europu.

Vjerojatni mandatar Zoran Janković večeras će se, kako je to običavao i prijašnjih godina za Silvestrovo u ulozi ljubljanskog gradonačelnika, prošetati ulicama slovenske prijestolnice, ali za razliku od prijašnjih godina po prvi put uz diskretnu pratnju sigurnosnih službi. Kako u subotu navode slovenski mediji, Janković je zaštitu policije zahtijevao i zato jer su zadnjih dana on i članovi njegove obitelji dobili "prijetnje smrću".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" povezuje to s negativnom kampanjom koja je vođena protiv Jankovića prije izbora i poslije njih, u kojoj su ga anonimni pojedinci prikazivali kao političara-tajkuna za kojega su glasovali "novi" slovenski državljani iz nekadašnjih "jugoslavenskih" republika.

Mediji navode da će veći broj Slovenaca nego ranijih godina 2012. dočekati kod kuće. No, nije ni mali broj onih koji su rezervirali mjesta u hotelima i restoranima, gdje je srednja cijena novogodišnje večere s glazbom od 40 do 80 eura po osobi.

Popularni su i dočeci nove godine na otvorenom uz vatromet, koncerte zabavne glazbe i kuhano vino, u svim većim i srednje velikim gradovima. U Ljubljani, gdje je takva proslava najveća, očekuju pedesetak tisuća gostiju iz drugih krajeva zemlje, ali i iz inozemstva.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika