31.12.2011. / 14:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Samoa, Tokelau i Kiribati prvi ušli u 2012.

Stanovnici južnopacifičkih otočja Samoe, Tokelaua i dijela Kiribatija prvi su ušli u 2012. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U Sydneyu se spektakularno slaviloU Sydneyu se spektakularno slaviloStanovnici južnopacifičkih otočja Samoe, Tokelaua i dijela Kiribatija prvi su ušli u 2012. godinu, u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Samoa, otočje sa 180 tisuća stanovnika, i Tokelau, skupina atola s 1400 mještana pod upravom Novog Zelanda, ove su godine promijenili stranu na datumskoj granici, s njezine istočne strane "prešli" na zapadnu, i umjesto da u novu godinu ulaze među posljednjima, sada su u nju ušli prvi.

Samoa i Tokelau ove su godine preskočili jedan dan, 30. prosinca, i iz ekonomskih razloga uskladili vremenske zone s nedalekim Novim Zelandom i Australijom, svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih ih je prije razdvajao čitav dan. Umjesto 23 sata iza novozelandskog Aucklanda, sada su jedan sat ispred njega.

Za razliku od njih, stanovnici otoka Kiritimatija navikli su da u nove godine ulaze prvi. Radi se o najistočnijem dijelu pacifičke otočne države Kiribatija, skupine egzotičnih tropskih koraljnih otoka koju je u 18. stoljeću otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak, pa je tako Kiritimati poznat i pod nazivom Božićni otok.

Ubrzo iza njih u Novu su godinu spektakularnim vatrometima ušli i novozelandski Auckland te australski Syndey u kojem je tradicionalni vatromet iznad luke i poznate zgrade opere još nadmašio onaj prošlogodišnji.

Vezane vijesti

Nove barikade na sjeveru Kosova

Nove barikade na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika