31.12.2011. / 15:25

Autor: Nacional.hr

Odgovor Mirjani Šuvar

'Eksperti potvrdili da je sve čisto u seriji Tito'

Ni jedan pravni detalj u vezi s produkcijom i pravom emitiranja serije nije sporan, tvrdi Zafranović

Josip Broz TitoJosip Broz TitoNakon što je novinarka Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, odaslala otvoreno pismo uoči početka emitiranja dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana Zafranovića, u kojem je još jednom podsjetila da su u ovaj serijal uvršteni i dijelovih njezinih intervujua čije je emitiranje zabranila, i to zbog nepoštivanja i zloupotrebe autorskih prava te optužila autora serije Lordana Zafranovića za počinjenje kaznenih djela, oglasio se i sam Zafranović.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti.

"U vezi Vašeg članka i otvorenog pisma Mirjane Šuvar uoči emitiranja 'Tita': ''Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'', te s obzirom da će, zbog prazničnih dana, moja odvjetnička kancelarija Hraste& partneri i Hrvatska autorska agencija službeno reagirati na iznesene objede tek idući tjedan, radi informiranja javnosti iznosim samo svoj kratki komentar.

Mirjana Šuvar već tri godine poduzima sva njoj dostupna sredstva da osujeti najprije proizvodnju, a sada i emitiranje serije TITO - Posljednji svjedoci testamenta. Ja sam redatelj, scenarist, producent i član Uprave - direktor zajedničke producentske kuće Kino dokument, koje društvo zastupamo Mirjana Šuvar i ja kao ravnopravni direktori s pravom samostalnog i pojedinačnog zastupanja (kako je naznačeno u Osnivačkom ugovoru Kino dokumenta, čiju sam polovinu vrijednosti doslovnom ucjenom bio primoran pokloniti Mirjani Šuvar).
Radi zaštite projekta i zajedničke firme Kino dokument, koje tokom 2009, 2010 i 2011 godine Mirjana Šuvar sustavno onemogućuje, a nakon neuspjelih pokušaja sporazuma i dogovora s njom, upotrijebio sam ovlaštenje direktora koji ima pravo samostalnog i pojedinačno zastupanja. U dogovoru s HRT-om, kao kupcem odnosno financijerom serije, koji više nije želio pregovarati s firmom Kino dokument čija se dva direktora nisu mogla usuglasiti oko koncepcije serije, a radi spašavanja vlastitog projekta, firme i sebe samoga, potpisao sam s HAA (Hrvatskom autorskom agencijom) Ugovor o zastupanju. HAA je svojim autoritetom, kadrovima, znanjem i financijskim sredstvima garantirala HRT-u uspješan završetak serije, uređivanje autorskih prava i namjensko korištenje financijskih sredstava koje HRT, s obzirom na okolnosti, pune dvije godine nije isplatio za produkciju serije. Taj ugovor mi je omogućio da spasim vlastiti višegodišnji projekt, zajedničku firmu i sebe, jer sam pred HRT-om i osobno bio mjenični garant uspješnog završetka serije.

Odvjetnička kancelarija Hraste&partneri koja zastupa moje pravne interese i interese firme Kino dokument, poduzela je i određene sudske sporove protiv postupaka Mirjane Šuvar, za sada sve s pozitivnim ishodom. Nesporno je da, u skladu s Zakonom o autorskim pravima, u ovoj seriji ničim nisu ugrožena moralna autorska prava Mirjane Šuvar, a posebno s obzirom da je za imovinska autorska prava dobila naknadu od zajedničke firme u iznosu 481.000 kn neto, plus honorare od EPH kao prvog producenta za 2005, 2006. i 2007. u iznosu 241.000 kn.
Zadnji pokušaj osujećivanja serije bio je zahtjev Mirjane Šuvar za privremenom mjerom zabrane prikazivanja serije, koji je zahtjev Trgovački sud odbio i to nakon što je u dokaznom postupku sud neposredno odgledao svih 13 epizoda serije - od početka do kraja!!!

Ni jedan pravni detalj u vezi s produkcijom i pravom emitiranja serije nije sporan. Pored presuda Trgovačkog suda i tumačenja hrvatskih eksperata za autorsko pravo, imamo i tumačenje eksperata za autorska prava EU, pravne službe HRT-a, HAA - ničija autorska prava nisu povrijeđena, ničiji lik i djelo ugroženi. To će najbolje posvjedočiti sama serija, a upravo to Mirjana Šuvar želi spriječiti, jer njoj takva istina, iz samo njoj poznatih razloga, naprosto ne odgovara... Njezin mentalni sklop ima svoju vlastitu, neprikosnovenu logiku i koncepciju...

Lordan Zafranović"

Vezane vijesti

'Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'

'Zafranović i HRT možda počinili niz kaznenih dijela'

Novinarka Mira Šuvar, udovica Stipe Šuvara, odaslala je otvoreno pismo uoči početka emitiranja dokumentarne serije o Titu u režiji Lordana… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 31.12.11. 20:56

govnara


registracija
12/12/10

Klarens, 31.12.11. 22:48

Smije vam se RUS broj 2 sa slike
.................................................
Koji li ste vi to EKSPERTI ????
..............
More bit za distribuciju
........................
MAGLE ????


registracija
5/1/07

james, 01.01.12. 08:47

Zašto ne prikažu neku seriju o Paveliću?
I on je ratni zločinac ko i Tito.
Jebo Vas Tito


registracija
1/1/12

euromillions, 01.01.12. 17:23

We were playing at the cheapest operator, the price of a Variant (the ticket) is € 2.35. Those on other sites that sell tickets EuroMillions have prices starting at 4.5 euros up to 7.2$, which is very expensive, considering that the oficial price is 2 euro) , sign up, buy tickets and GOOD LUCK!http://euromillionslive.weebly.com/ or http://euromillionsonline.blogspot.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika