31.12.2011. / 15:34

 

Političko predviđanje

Obama-Clinton 2012. - tako mora biti

Piše Robert Reich, nekadašnji ministar u mandatu Billa Clintona

Hillary Clinton i Barack ObamaHillary Clinton i Barack ObamaMoje političko predviđanje za 2012. godinu (koje nije utemeljeno na apsolutno nikakvim informacijama iznutra): Hillary Clinton i Joe Biden zamijenit će mjesta. Biden će postati državni tajnik - položaj koji je, kako se čini, godinama priželjkivao. A Hillary Clinton će biti potpredsjednica.

Demokratski su kandidati za 2012. godinu, dakle, Obama i Clinton.

Zašto to kažem? Jer Obama treba raspiriti strasti i oduševljenje u demokratskoj bazi koju su razočarali njegovi ustupci nazadnim republikancima. Hillary Clinton na listi bi to mogla izvesti.
Nadalje, ekonomija neće biti u najboljem stanju u mjesecima uoči dana izbora. Štoviše, ako se europska dužnička kriza pogorša, a kinesko gospodarstvo nastavi usporavati, postoje šanse da ćemo opet upasti u recesiju. Clintonova bi pomogla odvratiti pažnju s loše ekonomske situacije i svrnuti je na vanjsku politiku, gdje su se ona i Obama iskazali.

Takav bi dogovor također predstavio Clintonovu kao očitu demokratsku predsjedničku kandidatkinju za 2016. godinu - dajući demokratima priliku za dvanaest (ili više) godina u Bijeloj kući, nešto što su republikanci imali s Ronaldom Reaganom i prvim Georgeom Bushom, ali što demokrati nisu doživjeli od Franklina D. Roosevelta. Dvanaest godina dalo bi stranci na vlasti moć da preoblikuje Vrhovni sud, kao i da ostavi neizbrisiv trag na Americi.

Prema najnovijem Gallupovom istraživanju, Obama i Clinton najpopularniji su muškarac i žena 2011. godine. Ovo je Obami četvrta uzastopna pobjeda, dok je Clintonova žena kojoj se ispitanici najviše dive već 10 godina zaredom. Bila je na vrhu liste 16 puta od 1993. godine, nadmašivši rekord koji je držala nekadašnja Prva dama Eleanor Roosevelt, koja je zauzela prvo mjesto 13 puta.

Obama-Clinton 2012. Tako mora biti.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika