01.01.2012. / 14:55

Autor: Hina

Najstariji sin Kim Jong-ila tajno odao počast ocu

Najstariji sin Kim Jon-ila, Kim Jong-nam u tajnosti je doputovao u Pjongjang kako bi odao počast ocu, sjevernokorejskom čelniku koji je umro 17. prosinca, piše u nedjelju japanski dnevnik Yomiuri Shimbun.

Kim Jong IlKim Jong IlNajstariji sin Kim Jon-ila, Kim Jong-nam u tajnosti je doputovao u Pjongjang kako bi odao počast ocu, sjevernokorejskom čelniku koji je umro 17. prosinca, piše u nedjelju japanski dnevnik Yomiuri Shimbun.

Nedolazak najstarijeg sina na državni pogreb ocu Kim Jong-ilu i na druge komemorativne svečanosti neki su protumačili kao znak moguće borbe za vlast s polubratom Kim Jong-unom koji je zamijenio oca na čelnoj dužnosti u državi.

Kim Jong-nam (49) je doletio u Pjongjang 17. prosinca, pošto je obaviješten o očevoj smrti - koja je objavljena tek dva dana poslije - dodaje dnevnik. "Nakon nekoliko dana" se vratio u Makao, kineski teritorij na jugu Kine gdje inače boravi, navodi japanski list.

Pritom je koristio putovnicu s lažnim imenom i nije letio preko Pekinga kako bi zadržao u tajnosti odlazak u Pjongjang, tvrdi Yomiuri Shimbun, pozivajući se na izvor blizak Sjevernoj Koreji.

Kim Jong-un koji ima blizu 30 godina, pratio je polubrata do odra, dodaje list.

Kim Jong-nam nije htio doći na državni pogreb 28. prosinca kako ne bi potaknuo glasine o borbi za vlast, dodaje sjevernokorejski izvor, a prenosi list.

Kim Jong-nam se "povukao iz utrke za očeva političkog nasljednika zbog toga što, kako je obrazložio, nije zaineresiran za politiku", dodaje list.

On već godinama živi izvan zemlje. Očevu naklonost je izgubio pošto je 2001. s lažnom putovnicom pokušao ući u Japan kako bi posjetio Disneyland.

Južnokorejska glasila su 2009. pisala da je okružje Kim Jong-una pokušalo ubiti Jong-nama u Makau, što je ovaj nazvao "smiješnim", dodao je sjevernokorejski izvor.

Sjeverna Koreja je nakon smrti Kim Jong-ila od infarkta u 69. godini proglasila njegova najmlađeg sina Kim Jong-una "velikim nasljednikom" i vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga.

Vezane vijesti

Balkanska Al Jazeera napravila intervju s unukom Kim Jong-ila

Balkanska Al Jazeera napravila intervju s unukom Kim Jong-ila

Balkanska Al Jazeera napravila je intervju s Kim Han Solom, unukom nedavno preminulog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila. U ekskluzivnom intervjuu s… Više

Komentari

registracija
1/1/12

euromillions, 01.01.12. 17:20

We were playing at the cheapest operator, the price of a Variant (the ticket) is € 2.35. Those on other sites that sell tickets EuroMillions have prices starting at 4.5 euros up to 7.2$, which is very expensive, considering that the oficial price is 2 euro) , sign up, buy tickets and GOOD LUCK!http://euromillionslive.weebly.com/ or http://euromillionsonline.blogspot.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika