Objavljeno u Nacionalu br. 419, 2003-11-25

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Tragikomična priča o američkom umirovljeniku

Izvrsna humorna drama o "svježem" umirovljeniku koji shvaća da je profućkao život, koja začudo nije igrala u kinima

Dean ŠošaDean ŠošaFilmovi “Građanka Ruth” i “Izborni dani” davno su skrenuli pažnju na scenarista i redatelja Alexandera Paynea. Nije se, doduše, radilo o nekim velikim ostvarenjima, no stavljanjem u središte priče nesimpatičnih likova i izbjegavanjem zauzimanja stavova o prikazanoj društvenoj problematici, Payne se predstavio kao mudri promatrač suvremene američke zbilje koji, za razliku od većine svojih kolega, ne pokušava educirati publiku nego joj pušta da zaključke donosi sama. Treći Payneov film, “About Schmidt”, slijedi sličnu poetiku i predstavlja njegov do sada ponajbolji uradak.
“About Schmidt” sjetna je i opora priča o Warrenu Schmidtu, umirovljenom djelatniku tvrtke za životno osiguranje koji nezadovoljan svojim životom jedinu utjehu pronalazi u pismima šestogodišnjem afričkom siročetu Nduguu. Schmidt financira Ndugua sa 20 dolara mjesečno, no ne čini to iz humanitarnih razloga nego da bi imao koga daviti svojim problemima: suprugom koja mu ide na živce i kćeri koja se udaje za idiota. Nakon što mu žena iznenada umre, Schmidt bolno preispituje vlastiti život.
“About Schmidt” neobičan je, može se reći staromodan film, udaljen od hollywoodskog mainstreama i nezavisnih trendova. Kao rijetko koji suvremeni filmaš, Payne ne teži apsolutno nikakvom senzacionalizmu. Sve je u “Schmidtu” lagano i odmjereno, od ritma u kojemu se događaji nižu do neobično suzdržane interpretacije Jacka Nicholsona. Payneovi su likovi svi odreda gadovi: Schmidt koji je vlastitom krivnjom upropastio život, supruga koja ga je varala s najboljim prijateljem, kći, zet… Ipak, Payne ih sve promatra s nekim dubinskim razumijevanjem. Ocrtavajući nenametljivo društvene odnose koji takve ljude proizvode, Payne ih zapravo prikazuje kao žrtve. Sve u svemu, “About Schmidt” se dobro uklapa u njegovu dosadašnju poetiku i potvrđuje Paynea možda ne kao velikog, ali zasigurno zanimljivog autora. Sjetni ugođaj filma mogao bi baciti u tešku depresiju one koji su i sami pred mirovinom, no svima ostalima Payneov film itekako vrijedi preporučiti.
Njegovi fanovi neće se s time složiti, no Jack Nicholson već godinama svojim prastarim trikovima uglavnom upropaštava kadrove u kojima se zatekne. Ovoga puta Payne ga je držao pod uzdama i Nicholson je ostvario izvrsnu ulogu. Kao i u Pennovoj “Zakletvi”, i ova dokazuje da je Nicholson najuvjerljiviji kao propalica čije vrijeme prolazi, u čemu zasigurno ima i autobiografskih tonova.
Siromašno dodacima, DVD izdanje filma “About Schmidt” ipak donosi devet zanimljivih izbačenih scena. Ipak, budući da film začudo nije igrao u hrvatskim kinima, ne treba previše kukati.

DISTRIBUTER: ISSA
About Schmidt; am. humorna drama; 2002.
R: Alexander Payne
GL: Jack Nicholson, Hope Davis, Dermot Mulroney, Kathy Bates

FILM: 3
DVD: 1

Hardball VIDEO/DVD
(VTI)

Snimljen po romanu Daniela Coylea, zasnovanom na autentičnim likovima i događajima, film o zgubidanu koji igrom slučaja postaje trener školske bejzbolske momčadi u čikaškom getu tako je natrpan klišejima da se doima nestvarno. Dojam pojačavaju duhovno odsutni Keanu Reeves i Diane Lane, u ulogama neprimjerenima zvijezdama njihova ranga, pa tek pokoji prizor svakodnevice u crnačkim stambenim blokovima spašava film od potpunog debakla.
S diska domaće izrade izbačen je audiokomentar redatelja Briana Robbinsa i scenarista Johna Gatinsa. (N. P.)

Hard Ball, am.-njem. sport. melodrama, 2001. R: Brian Robbins GL: Keanu Reeves, Diane Lane, John Hawkes, Bryan Hearne, D. B. Sweeney

Film nula
Dvd nula

Božićna pustolovina DVD
(Continental)

Redatelj Henry Selick, koproducent i autor ideje Tim Burton te skladatelj Danny Elfman kreativni su pogon jednog od najluckastijih proizvoda u povijesti Hollywooda: nadahnuti spoj lutkarskog filma i crtića okrenuo je naglavce prigodne blagdanske bajke, nakrcavši priču čudovištima, kosturima, zmijama i ostalim gadljivim bićima. Noćne more zajamčene su jedino djeci s vrlo malo duha!
Unatoč omotnici koja najavljuje posebno izdanje (s dva rana Burtonova kratka crtića, audiokomentarima i obiljem drugih priloga), na disku je samo film. Šteta. (N. P.)

The Nightmare Before Christmas, am. anim. film, 1993. R: Henry Selick SC: Caroline Thompson GLAZB: Danny Elfman

Film tri
Dvd nula

Omega Man DVD
(Issa)

Prije dvije godine filmoljupce je razočarala vijest da je zbog prevelikih troškova otkazana ekranizacija kultnog romana Richarda Mathesona “Ja sam legenda” u režiji Ridleyja Scotta. Prva verzija priče o posljednjem preživjelom na Zemlji snimljena je još prije četiri desetljeća, ali nikad nije prikazana u hrvatskim kinima: film nije nezanimljiv, no TV veteran Boris Sagal suviše je plošno uprizorio zbivanja (Danny Boyle je u “28 dana poslije” bolje iskoristio sličnu temu).
Na disku je digitalna obrada slike odlična, ali su dodaci blijedi. (N. P.)

The Omega Man, am. fant. triler, 1971. R: Boris Sagal GL: Charlton Heston, Anthony Zerbe, Rosalind Cash, Paul Koslo, Eric Laneuville

Film jedna
Dvd jedna

Posljednji obračun VIDEO/DVD
(Blitz)

Dok Hollywood grozničavo snima i priprema svoje verzije japanskih originala (“Krug” i dr.), Japanci pomalo retrogradno recikliraju američke SF evergreene. Fantastični akcijski triler Takashija Yamazakija hibrid je “Terminatora”, “Aliena”, “E.T.-ja” i “Matrixa”, ali na produkcijski puno skromnijoj razini, što čak ni kao koncept nije poticajno. Solidan vizualni prosede i dopadljivi glavni protagonisti (Takeshi Kaneshiro zvijezda je “Chunking Expressa” Wonga Kar-waija) ipak osiguravaju filmu prolaznu ocjenu.
Na disku nema nikakvih dodataka. (N. P.)

Returner, jap. fant. akc. triler, 2002. R: Takashi Yamazaki GL: Takeshi Kaneshiro, Anne Suzuki, Goro Kishitani, Kirin Kiki

Film jedna
Dvd nula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika