02.01.2012. / 16:06

Autor: Naciona List

Naciona list: Dizanje u zrak i spuštanje u mrak

"Franjo Tuđman u najmanju je ruku zaslužio da ga se diže u nebeske visine", ističe udruga NOB (Narod oslobođen bronci), dodajući kako je to minirano što bi država trebala učiniti za svog najvećeg sina

Photomontage: CheesPhotomontage: CheesNije trebalo dugo čekati da se rasplamsa žestoka polemika u spomeničkim krugovima, nakon što je Franjo Tuđman, poznati general i istaknuti član udruge 'Narod obilježen broncom' (NOB), prošli petak postavljen na morsko dno. Problematika oko spomeničke baštine ovaj se puta naime zahuktala zbog činjenice da je Tuđman, za razliku od njegovih suboraca tijekom 90-ih, spušten, a ne dignut.

Udruga koja okuplja građane izlivene u bronci drži, naime, da je Tuđmanova bista postavljena na potpuno neprimjerenom mjestu, te da se na taj način krše svi bolji strukovni i spomenički običaji u ovoj zemlji. "Smatramo kako je sramotno što brončani Tuđman nije tretiran na jednak način kao što su tretirani njegovi sudrugovi. Dok se nas još jučer dizalo u nebesa, Franju je danas dopalo dno dna; dok se naš broj bombastično multiplicirao tijekom njegove vladavine - zahvaljujući raznoraznim pirotehničkim sredstvima - suborac Franjo je prisiljen trpjeti poniženje, i to na način da njegovo metalno nasljeđe nije raspršeno među narod kojem je podario državu. Franjo Tuđman u najmanju je ruku zaslužio da ga se diže u nebeske visine", ističe udruga NOB (Narod oslobođen bronci), dodajući kako je to minirano što bi država trebala učiniti za svog najvećeg sina.

Nacija koja izrazito drži do svojih spomeničkih veličina tako je opet ušla u žestoki prijepor oko beatifikacije okamenjenih pokojnika. Riječ je o drevnom nacionalnom ritualu što se u Hrvatskoj pojavljuje u pravilnim vremenskim razmacima, ovisno o biološkom dokinuću velikana koji se slave. Sad je došao red na Franju Tuđmana. "Proces beatifikacije započinje još za života velikana a nastavlja se nakon njegove neposredne smrti. Nakon toga slijedi proces kamenonizacije, poslije čega treba proći 10 do 15 godina da bi pokojnik doživio uzdignuće, najčešće uz pomoć dinamita i ručnih bombi iz kućne radinosti", ističe Zdravko Tomac, čuveni franjovac i nekadašnji Josipov svjedok, koji nam ekskluzivno otkriva tajne finese iscrpnog i uzbudljivog procesa kamenonizacije nacionalnih velikana: "Građani plešu kako intelektualci klešu!", otkrio nam je.

Kao blistave primjere okončanja beatifikacija u Hrvatskoj - koji su renesansu doživjeli tijekom 90-ih godina - Tomac navodi proces uzdignuća blaženog Josipa Broza, posvećenje družbe žrtava fašizma te svetkovinu odnošenja poznatog proroka Nikole Tesle.

Čuveni franjovac također odbacuje optužbe NOB-a prema kojima je Tuđman u petak postavljen na potpuno neadekvatno mjesto, ističući kako svakom velikanu ide po zasluzi. "Moje je mišljenje da jedino i izričito narod treba odlučivati koji će spomenik dignuti u zrak, koga će blagosloviti sjekirom, koga zapišati a s kime zagaditi podmorje. Slijed je poprilično jednostavan: intelektualci su tu da ih podižu u nebesa, a građani da ih dižu u zrak!", rezolutan je Tomac.

Nevezana vijest: Ništa od završetka Kamenskog doba!

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
30/6/09

jebivjetar, 02.01.12. 19:56

Jebaj ga ! Barem da su ga digli u zrak ko čovjeka, a ne ovako u škrabu pa u kanalizaciju !


registracija
1/3/11

Laudate, 02.01.12. 20:53

Ako ti se čini da si sitan,mal i beznačajn i ništa veliko nisi napravio tada piše protiv onih koji jesu pa će se čuti za tebe.


registracija
2/6/11

stereo, 04.01.12. 07:38

Tomac za svaku sigurnost tebe bumo POSRALI i takovog ostavili.


registracija
12/1/11

siziff, 06.01.12. 12:08

Ako je presvetli Zlatko Sudac želio (i za dlaku, možda mogao?)
postaviti u podmorje sina duha Svetoga, sa raširenim rukama i križem, ne vidim razloga zašto i cijenjeni Njofra nebi u plavim dubinama, sa zvijezdom, srpom i čekićem i šahovnicom bio, u biranom društvu slanom vodom objedinjen

Istina i bog da su za vrijeme života stajali na dijametralnim pozicijam ( računajući time da je Njofra pred kraj života smanjio tu dijametralu, pripjevavajući božične pjesme u prvom redu zagrebačke katedrale) ali zato smrt i slana vodica mogu tu dijametralu stornirati na nulu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.