02.01.2012. / 16:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Bilanca američke invazije na Irak

162.000 ubijenih

U upravo završenoj 2011. godini poginulo je 4059 civila, što je porast u odnosu na 3976 2010. godine. ističe se u izvješću objavljenom dva tjedna nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka

Natpis sa prosvjeda 2009. u Kanadi, adresiran na Georga Busha, koji je započeo američku kampanju u IrakuNatpis sa prosvjeda 2009. u Kanadi, adresiran na Georga Busha, koji je započeo američku kampanju u IrakuOko 162.000 osoba, većinom civila, poginulo je nasilnom smrću u Iraku od početka američke invazije u ožujku 2003., objavila je u ponedjeljak nevladina organizacija Iraq Body Count (IBC).

Ta je brojka utvrđena usporedbom statističkih podataka IBC-a, koji govore o civilnim žrtvama, podataka iračkih vlasti, službenih podataka o američkim vojnim gubicima i podataka objavljenih na stranici Wikileaks (Irački ratni dnevnici), stoji u priopćenju IBC-a, organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Od ukupno 162 tisuće poginulih "79 posto su bili civili", ističe se u izvješću IBC-a, a golem danak ratu dali su i policajci s 9019 poginulih.

"Nasilje je doseglo vrhunac krajem 2006., a visoku razinu je zadržalo sve do drugog tromjesečja 2008.", navodi se.

U upravo završenoj 2011. godini poginulo je 4059 civila, što je porast u odnosu na 3976 2010. godine. ističe se u izvješću objavljenom dva tjedna nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka.

"Po pokazateljima u posljednje vrijeme u Iraku traje sukob niskog intenziteta koji će ubijati civile jednakim ritmom i idućih godina. Brojke ne pokazuju poboljšanje, ali će tek nekon nekog vremena postati jasno je li odlazak američkih snaga utjecao na broj žrtava", zaključuje IBC.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 02.01.12. 17:46

Politika koja stoji iza tih 162 000 pobijenih, nas redovito prati kroz pritiske na suradnju s Haškim sudom, uvjeravajući nas kako je to poželjno za europsku perspektivu Hrvatske, a njenim primjerom i za ostatak ostalih država susjedstva.

Te iste zemlje (koje financiraju rad suda) su na primjer u prvostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču, uspjeli samo dokazati njihov identitet i osnovne biografske podatke. U slučaju Darija Kordića također!

Ne glumeći naivno da se možemo kao zemlja stavljati na istu ravan sa gore spomenutim "demokratskim" silama, koje utjeruju demokraciju kroz napalm bombe, Halliburton, civilno društvo i dolarsku dominaciju, pitam se, kako nam naši političari još uvijek onako samouvjereno prodaju hašku priču pod jednostavno pravno pitanje, gdje Hrvatska, over-and-over-again, mora nastaviti dokazivati usmjerenost na suradnju s Haškim sudom. I danas, Serge Brammertz, prijeti Hrvatskoj s topničkim dnevnicima! U prijevodu, držim vas za uzde, iako ržete a ne ličite na konje!

Ustavni sud još uvijek nije odgoovorio na ustavnu tužbu Ivana Gabelice od 30.travnja 1996. na ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom! Slučajno?

Viktoru Orbanu, ukoliko nastavi braniti mađarske nacionalne interese do vlastite smrti, sigurno neće biti gužva na pogrebu, kao nekim nikada prežaljenim integracionistima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika