Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Dragan Petric

Gadgeti u 2012.

Savitljivi ekrani dolaze

Sve tanje dimenzije smartphonea, tableta i prijenosnih računala stvorit će u novoj godini prve uređaje koji će biti fleksibilni poput papira, no s najviše nestrpljenja očekuju se iPhone 5 i iPad 3

iPhone 5 Apple će predstaviti krajem 2012., imat će veću dijagonalu ekrana i bit će jedan od najtanjih smartphoneaiPhone 5 Apple će predstaviti krajem 2012., imat će veću dijagonalu ekrana i bit će jedan od najtanjih smartphoneaVeć u drugom tjednu siječnja bit će posve jasno koje će sve tehnologije obilježiti nadolazećih dvanaest mjeseci - svatko tko je netko u industriji informatike, telekomunikacija i potrošačke elektronike tada će otputovati u Las Vegas gdje se, kao i na početku svake godine, održava CES, najveći svjetski sajam novih tehnologija. Kako ta golema priredba počinje za koji dan, mnogi sudionici već su objavili što planiraju pokazati, pa je već sada razvidno da će 2012. biti godina ultratankih mobilnih uređaja.

NAJVIŠE PAŽNJE OVE ĆE GODINE na sajmu u Las Vegasu plijeniti proizvođači prijenosnih računala koji će, nakon tržišne i medijske dominacije smartphonea i tableta u protekle dvije godine, ponovno doći u fokus zaljubljenika u modernu tehnologiju. Očekuje se, naime, prava poplava takozvanih "ultrabookova", odnosno izuzetno tankih prijenosnika (zbog toga se tako i zovu: ultrathin notebook = ultrabook), nastalih po uzoru na Appleove MacBook Air. Ipak, ultrabookovi su, na tehnološkoj razini, daleko veća inovacija od tankog Appleova prijenosnika zbog toga što - za razliku od MacBooka Air - u izuzetno tankom kućištu, od svega par milimetara, donose suvremenu hardversku snagu kakvu imaju njihova "debela" braća, te izdržljivost baterije kakvu još ni izbliza nismo imali priliku vidjeti u svijetu računala. Tajna ultrabookova u novoj je generaciji procesora koje će predstaviti najveći proizvođač čipova na svijetu Intel. Riječ je o tehnologiji nazvanoj Ivy Bridge, uz koju se procesori proizvode 22-nanometarskom procedurom te koriste tranzistore s tri, a ne jednom diodom, što će ih učiniti višestruko bržima i ekonomičnijima. Izuzetno smanjivanje dimenzija prijenosnih računala opravdat će konačno i komercijalizaciju savitljivih ekrana, no oni će se ipak, zbog visoke cijene koja raste proporcionalno s dijagonalom ekrana, najprije pojaviti na smartphoneima, a zatim i na tabletima.


Već u 2012. će nam tako prvi put u prodaji biti ponuđeni mobiteli ili pak GPS uređaji ugradivi u odjeću ili obuću. Uz stanjivanje prijenosnika, što je apsolutno najveći trend u svijetu tehnologija, očekuje se da će - ponovno slijedeći trend smartphonea i tableta - ekrani osjetljivi na dodire stići i na računala, čime će tipkovnica postati izlišan dio tog uređaja. Kako uz to najveći svjetski proizvođači operacijskih sustava - Apple, Google i Microsoft - čine iOS Mac sve sličnijim OS-u, Android OS - Chrome OS-u, odnosno Windows Phone "pravim" Windowsima, razlika između prijenosnika i tableta u ovoj će godini postati sve teže vidljiva.

NEĆE SE DOGODITI ONO što se naivno predviđalo, da tableti tržišno unište prijenosnike, već će se naprosto ta dva tržišna segmenta - u perspektivi korisnika - stopiti u jedan. Unatoč svemu tome, Apple, tvrtka koja se posljednjih godina profilirala kao najveći inovator ili barem kao inovator čiji se trendovi najviše kopiraju, činit će sve po svome i neće, kao što nije ni nikada do sada, sudjelovati na sajmu u Las Vegasu. Savitljive ekrane će, barem što se tiče 2012., staviti na čekanje te će budućnost civilizacijskog suživota s digitalnim tehnologijama uzdrmati dva puta - jednom kada će u prvoj polovici godine predstavljati iPad 3 i jednom kada će, pred kraj godine, predstavljati iPhone 5. Iz više se razloga vjeruje da će iPad 3 vrlo skoro (osim što je, zbog alternirajućeg ritma kojim Apple objavljuje nove verzije svojih dvaju tržišnih dragulja, iPhonea i iPada, tablet sada naprosto na redu), a nije teško naslutiti ni neke njegove karakteristike.

KAO PRVO, apsolutna tržišna dominacija postojećeg modela počela se u 2011. godini sve više topiti pred sve ozbiljnijim i sve agresivnijim napadima konkurencije, naročito Samsunga i Amazona. Samsungovi Galaxy Tabovi s Android OS-om sada već ne samo da su dorasli iPadu, već su u posljednjim verzijama i brži i tanji od njega te imaju čak i bolji ekran, što je Apple toliko razbjesnilo da je, pod krinkom tobožnjeg kršenja patentnih prava, pokušao sudski zabraniti njihovu distribuciju. Amazon je, pak, lansiravši svoj prvi tablet Fire, odgrizao ogroman komad tržišnog kolača, otevši ga upravo Appleu. Uspjelo im je to jer Fire košta svega 199 dolara - gotovo trostruko manje od iPada 2. Kao drugo, 2012. će obilježiti jednako agresivan nalet tableta s Windowsima 8 prilagođenima ovom formatu računala, a na odgovor na Microsoftovu ofenzivu nitko, pa ni Apple, ne može čekati dugo.

KONAČNO, SVE JE VIŠE mobilnih mreža u svijetu koje pružaju uslugu podatkovnog prometa prema 4G LTE standardu te je sve više tableta (i smartphonea) koji podržavaju taj standard, što nije slučaj s trenutačnim modelom iPada. Zbog toga je se Apple posljednjih mjeseci suočava s krizom tržišta iPada, koju će morati prevladati. Tako će iPad 3 imati podršku za LTE. Dijagonala mu se neće smanjiti sa sadašnjih 10 inča - Apple se ove dijagonale drži između ostalog i stoga što je praktički smatra svojim patentom, pa sudski rado goni konkurente koji također imaju u ponudi 10-inčni tablet. Promijenit će mu se, doduše, ekran, koji će biti kao Retina na aktualnom iPhoneu. Imat će, budući da ta tehnologija to dopušta, konačno i veću rezoluciju, bolje multimedijalne mogućnosti te širi i jači pozadinski fotoaparat, kakav je na sadašnjem iPhoneu. Za sve to trebat će mu i jači procesor pa će zasigurno i ovaj uređaj biti isporučen s četverojezgrenim centralnim čipom.

IPHONE 5 ĆE BITI besprijekorno dizajniran i iznutra i izvana. Prvi put će donijeti veću dijagonalu ekrana od one koju je imao u dosadašnjim izdanjima i bit će jedan od najtanjih smartphonea. iPhone 5 će biti predstavljen s novom verzijom iOS-a koja će, ponovno slijedeći trendove ali ih i diktirajući u ovom slučaju, biti još bliskija Mac OS-u kada je riječ o korisničkom sučelju i arhitekturi sustava. Usluga iCloud bit će daleko istaknutija, pa će nam memorijski kapaciteti za pohranu postati manje bitan faktor kod novog iPhonea - moguće je da bude predstavljena samo jedna verzija uređaja po pitanju memorijskih kapaciteta.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika