02.01.2012. / 18:24

Autor: Hina

Nema instituta "šutnje" za državni referendum

U provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neće se ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, ali je ona zabranjena ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini.

Hrvati će ponovno na birališta krajem siječnjaHrvati će ponovno na birališta krajem siječnjaU provedbi državnog referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, neće se ograničavati promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, ali je ona zabranjena ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini.

Budući da Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave ne propisuje institut referendumske šutnje, u provedbi državnog referenduma neće biti ograničavanja promidžba državnog referenduma (pozitivna ili negativna) u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, stoji u uputama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Zato se na dan koji prethodi danu održavanja državnog referenduma, kao i na dan održavanja referenduma, odnosno 21. i 22. siječnja, neće primjenjivati institut "šutnje" koji zabranjuje promidžbu referenduma, objavljivanjem izjava i intervjua danih od osoba koje podržavaju odnosno ne podržavaju udruživanje Hrvatske u EU.

Iznimno od navedenog pravila, ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjena je promidžba referenduma (pozitivna ili negativna) te nije dopušteno ni na koji način navoditi birače kako glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua odnosno izjava i sl.), navodi se u uputama DIP-a.

Temeljem Zakona o referendumu, tijela za provedbu referenduma su, uz DIP, županijska povjerenstva, povjerenstvo za provedbu referenduma u Gradu Zagrebu, gradska i općinska povjerenstva te odbori za provedbu glasovanja, a članstvo neke osobe u političkoj stranci nije prepreka da ta osoba bude imenovana predsjednikom, članom ili zamjenikom odbora.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
2/1/12

istrijan55, 02.01.12. 18:44

Imamo NOVU vladu, Imamo predsjednika drzave....trazi se NAROD ?!..... Narode javiiiiii seeeeee!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika