Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Ivan Pandžić

Razbijanje mitova

Rat je koštao 10 milijardi DEM. Ostalo je ukradeno

Dražen Rajković, novinar, publicist i ravnatelj HHO-a, u svom magistarskom radu prvi put sustavno dokazuje da je rat ciljano iskorišten da bi se društveno bogatstvo redistribuiralo prikladnoj eliti

Franjo Tuđman s ministrom obrane Gojkom Šuškom na svečanom mimohodu na Jarunu 1997.Franjo Tuđman s ministrom obrane Gojkom Šuškom na svečanom mimohodu na Jarunu 1997.Cilj Domovinskoga rata nije bila jeftina i brza pobjeda, nego socijalni prevrat te stvaranje društvenog sloja koji bi novoj vlasti jamčio dugogodišnju vladavinu. Uz prvi pokušaj točnog izračuna ratnih troškova i modela njihova financiranja, ovo je jedan od zaključaka magistarskog rada koji je sredinom prosinca na Ekonomskom fakultetu obranio Dražen Rajković, novinar, publicist, postdiplomant iz financija i trenutačni ravnatelj u Hrvatskom helsinškom odboru.

RAD KOJI BI SLJEDEĆE godine trebao biti objavljen kao knjiga, ima posebnu težinu jer je prvi znanstveni rad na temu troškova rata od 1990. do 1995. godine i ruši niz uvriježenih vjerovanja. Dosad ni jedna vlada nikad nije jasno ni točno izvijestila javnost o financiranju rata i načinu trošenja novca, već je sve ostalo u sferi domoljublja i paušalnih procjena. Rajković u svom radu dokazuje da je netransparentnost trošenja i prikupljanja novca bila namjerna i da je tadašnje vodstvo, na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom, imalo na raspolaganju i bolje, modernije modele prikupljanja novca.

Neki od njih su prodaja obveznica građanima, investicije u ratnu proizvodnju, porez na ekstraprofit i tek umjerena inflacija. Umjesto toga, tadašnja se vlada odlučila na donacije, uvoz oružja koji je služio kao paravan za privatno bogaćenje, hiperinflaciju, financijski inženjering i netransparentnu prodaju imovine. Iako je rat završio prije 15 godina, posljedice se mogu vidjeti i danas. Možda je najbolji primjer povlačenje paralele s današnjim proračunskim problemima nove vlade. Traže se uštede do devet milijardi kuna, a samo povlaštene mirovine, uglavnom braniteljske, iznose osam milijardi kuna. Ukupan trošak mirovinskog sustava, zbog prijevremenih umirovljenja u privatizaciji tijekom rata iznosi 36 milijardi, odnosno svake godine nedostaje 17 milijardi kuna koji se pokrivaju iz zaduženja. Dakle, vjerojatno ne bi bilo rezova, novih poreza i svega onoga što nova vlada poduzima da nam ne padne kreditni rejting, da nije bilo rata ili da se on financirao drukčije. Osim toga, Rajković iz raspoloživih podataka donosi izračun da nas je pet godina rata stajalo tek 10,47 milijardi njemačkih maraka, ali to su samo izravni troškovi oslonjeni na podatke MORH-a, za plaće, uvoz i proizvodnju oružja, uvoz streljiva, izbjeglice. Minimalno milijarda tadašnjih njemačkih maraka utrošena je, a da se nema podataka na što niti se čitav slučaj s financiranjem rata želi otkriti javnosti.


Primjerice, podaci Državne revizije smatraju se tajnima, a ni oni nisu obuhvatili načine i iznose isplate plaća koje su činile trećinu ratnih troškova. Indirektne posljedice rata, od uništenih objekata do štete na gospodarstvu, procijenjene su na dodatnih 59,3 milijarde njemačkih maraka. "Sramota je da dosad nije raščišćeno i objavljeno koliko nas je stajao rat i kako je novac trošen. Bez toga se držimo na razini legendi i bajki i potrebno nam je više ovakvih istraživanja koja bi napokon otkrila istinu", kaže profesor Silvije Orsag s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji je bio Rajkovićev mentor. Osim njega, magisterij je Rajković obranio pred profesorima Borisom Vujčićem i Jurom Šimovićem. Orsag je svjestan da se rad temelji i na procjenama, ali ističe da su sve metode izračuna znanstveno utemeljene, a najveću vrijednost rada vidi u tome da su se rashodi za rat napokon pokušali sistematizirati i staviti u društveni okvir.

KAO PRILOG tezi da se namjerno nije željelo transparentno i učinkovito financirati rat kako bi Prosjakinja s djetetom ispred HDZ-ovan predizbornog plakataProsjakinja s djetetom ispred HDZ-ovan predizbornog plakatase društveno bogatstvo redistribuiralo pogodnoj eliti, Rajković uspoređuje financiranje dvaju svjetskih ratova u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Jedan od klasičnih načina koji je potpuno izostao u Hrvatskoj je izdavanje ratnih obveznica, vrijednosnih papira s kamatom koje kupuju građani iz štednje i tako pomažu državi u ratu. Za izdavanje ratnih obveznica postojala je i štednja i nacija je bila homogenizirana, ali to nije učinjeno jer bi to značilo i da se moraju voditi uredne financije i izvještavati javnost o trošku. Nakon rata, građanima bi se taj novac vratio, a ne bi, primjerice, bilo ni povrata duga umirovljenicima koji je također negiran dok ga nije potvrdio Ustavni sud. Stoga su tri vlade do danas isplatile više od 40 milijardi kuna. Ratni proračuni izgubili su kontrolu i bili su postavljeni prema principu da trećina ide MORH-u, trećina za plaće, a trećina za sve ostalo. Kontrolu nad golemim budžetom imao je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak jer su se prvo morale zadovoljiti potrebe vojske. Dobar primjer netransparentnosti je da je u vrijeme najžešćih ratnih sukoba, 1991. i 1992. godine, prema službenim podacima, vojni proračun bio gotovo upola manji nego od 1993. do 1995. godine.

Hrvatska je imala dva inflatorna šoka koji su bili namijenjeni financiranju rata, a osiromašili su građane i omogućili zaradu profiterima. Osim države, samo uski krug ljudi profitirao je i od zamjene jugoslavenskih dinara za hrvatske kada je 27 milijardi jugoslavenskih dinara iskorišteno za kupnju deviza u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Hrvatska se nije ponašala prema obrascima ni u ostalim metodama "javnog" financiranja rata. Povijesna bi iskustva nalagala da se velika državna potrošnja iskoristi za ratnu proizvodnju, a onda da se domaća poduzeća koja od toga zarađuju jako oporezuju. Mi nismo proizvodili ni streljivo, što je najlakši oblik proizvodnje, nego se išlo na prodaju poduzeća, a paradržavni šverc nafte za susjedne zemlje opet nije bio oporezovan. U "javnim" podacima oči bode nekoliko podataka koji se tiču rasprodaje imovine. Podaci Hrvatskog fonda za privatizaciju kažu da je u privatizaciji i pretvorbi tvrtki provođenih tijekom rata prodano imovine za 413 milijuna maraka, dok je Ministarstvo financija evidentiralo 151 milijun maraka manje. Od prodaje 314 tisuća društvenih stanova razlika između prodanih prema Zavodu za statistiku i evidentiranih u Ministarstvu je oko 400 milijuna maraka. Što se i bivših vojnih stanova JNA tiče, iz evidencija je "nestalo" 13.500 stanova tijekom rata, vrijednih 1,5 milijardi kuna.

PARAFISKALNI NOVAC je uplaćivan za navodni uvoz oružja na tajne račune u austrijskom Villachu, kao i oko 110 milijuna maraka doniranih od iseljenika. Koliko je uistinu oružja kupljeno, nema nikakvih točnih evidencija iako je kroz račun prošlo od 1,5 do dvije milijarde maraka. Da je novac zlorabljen, pokazuju i izjave ratnog ministra obrane Martina Špegelja, da se rat gotovo potpuno dobio oduzetim oružjem od JNA, a ne uvozom. "Bivši general Vladimir Zagorec sjedi u zatvoru zbog navodne krađe dijamanata, a iako on osobno ima svu dokumentaciju o korištenju tajnih računa, te podatke od njega nitko ne traži. Nadam se da će napokon i to doći na red i da će se rasvijetliti svi putovi novca s tajnih računa", kaže Rajković u razgovoru za Nacional.

Franjo Tuđman u VukovaruFranjo Tuđman u VukovaruPremda su neki od podataka koje Rajković iznosi bili poznati i pojedinačno su objavljivani, njegov magistarski rad je prvi na kojem su sistematizirani. Rajković je sveobuhvatno u okviru financiranja rata analizirao i porezne stope, potrošnju unutar BDP-a koja pokazuje da se vodio ograničen rat, ponašanje države u tiskanju novca te izazivanju inflacije. U konačnici, čak i uključenost države u famozne lance sreće u kojima su hrvatski državljani uplatili 770 milijuna maraka, a kada je, kao i uvijek, shema propala, nikad nitko nije odgovarao niti je bio kažnjen. Ostala je argumentima potkrijepljena sumnja da je polovica novca završila na tajnim računima. Posebno se osvrće i na financiranje rata u Bosni i Hercegovini, čiji troškovi nikad nisu objavljeni, štoviše, potpuno su negirani nakon rata. Također i putove zarobljenog oružja od JNA na crnom tržištu. Sve u svemu, daje sveobuhvatan kontekst rata i javnog odljeva novca, o kojemu se rijetko pisalo, ali se ukupna slika još nije dobila. Iz podataka o relativno malu izravnu trošku rata od tek 10,47 milijardi maraka, te dodatnih barem milijardu što se odlilo u nepoznatom pravcu, razbijen je i mit da su samo ti troškovi krivi za sadašnje stanje države. Osim skupe obnove razrušene zemlje, pravi uzrok je netransparentno prikupljanje i trošenje novca, prebacivanje državne imovine u ruke tehnomenadžera bliskih vlasti, stvaranje velikog broja umirovljenika te privilegiranih skupina ovisnih o proračunu.

STOGA JE I ZANIMLJIVA usporedba iznosa od 10,47 milijardi njemačkih maraka, koji bi prema gruboj procjeni danas nakon 15 do 20 godina, vrijedili oko 10-ak milijardi eura, s iznosom koji Rajković navodi da je Hrvatska izgubila od 2004. do 2009. U svojoj knjizi "Kako je Sanader ukrao Hrvatsku" Rajković je izračunao da su sve afere i odljevi novca napravili štetu državi od 98 milijardi kuna, dakle više nego izravni ratni troškovi. "Hrvatska je imala priliku dignuti se nakon rata i napredovati, ali nije. Druga prilika je bila u vrijeme svjetskog i domaćeg rasta od 2004., ali tada nije zbog Ive Sanadera i njegove hobotnice", zaključuje Rajković. Ratna politika je stvorila temelje "ortačkog kapitalizma" koji je do danas prevladavao.

RAJKOVIĆEV MAGISTARSKI rad u najmanju ruku razbija mitove i dokazuje ono što je godinama javna tajna: rat je ciljano iskorišten za bogaćenje uskog kruga ljudi, a prvi put se ukazuje i na modele koji su mogli rezultirati znatno pozitivnijim posljedicama ako se već užas rata nije mogao izbjeći. On ne tvrdi da pogreške u njegovim izračunima nisu moguće, ali su izrađene s najboljim dostupnim podacima, pa zato i rad zaključuje riječima: "Hrvatska vlast je do danas ostala svom narodu dužna podnijeti završno izvješće o financiranju Domovinskoga rata do posljednje pojedinosti. Dok čekamo takvo izvješće, ovo istraživanje može poslužiti kao njegov privremeni nadomjestak."

Vezane vijesti

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Preminuo osumnjičenik za pljačku nakon potjere

Muškarac osumnjičen za sinoćnju pljačku poslovnicu Privredne banke na Jarunu u ulici Hrvoja Macanovića preminuo je noćas u Kliničkoj bolnici Sestara… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 03.01.12. 09:42

Dotični novinar Rajković očito nije bio u Hrvatskoj u vrijeme rata jer da jeste znao bi kakva je nesigurnost bila.
Nije se znalo da li će Hrvatska uopće preživjeti i u toj situaciji kao kavanska priča djeluje ovaj magistarski rad koji se bavi razmatranjem da je cilj rata bio socijalni prevrat.

Kad glupost umotaš u znanstveni rad onda dobiješ glupost na kvadrat.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 09:56

Cilj Domovinskoga rata nije bila jeftina i brza pobjeda, nego socijalni prevrat te stvaranje društvenog sloja koji bi novoj vlasti jamčio dugogodišnju vladavinu.

Sada znate zašto je pizza majstor Gojko Šušak zamijenio hrvatskog generala i junaka i stručnjaka Martina Špegelja i Antona Tusa kao ministra obrane.
Sada znate zašto je sitni kriminalac Branimir Glavaš organizirao da se ubije hrvatski heroj Josip Rehl-Kir u pola bijela dana u službenom vozilu MUPa Hrvatske na teritoriju koji je kotrolirala hrvatska vojska.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 09:57

Laudate pričaš gluposti, Gojko Šušak i njegovo rođačko smeće je došlo na scenu kada su već sve glavne bitke u HR bile gotove.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.01.12. 10:08

@ankicascreiber
imaš pravo na svoje mišljenje i premda netko ima sasvim drugačije nema pravo tvoje nazvati glupošću. Dovoljno je da iznese svoje.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 10:21

Laudate slažem se. Samo nisu u pitanju mišljenja već predstavljanje činjenica koje ukazuju osnove na kojima se baziraju mišljenja. Oprosti, ali ekonomska propast kojoj su kumovali Sranjo i Gojko u zadnjih 20 godina, zahtijeva i direktniji jezik.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.01.12. 10:39

@ankicascreiber
a da pogledaš ovaj dokument o Špegelju:
http://www.youtube.com/watch?v=YvpR7MxVm6Y


registracija
22/6/10

Konstantinos, 03.01.12. 10:48

ankicascreiber,
Oprostite, ali mislim da u vašem shvaćanju posljeratnog razvoja postoji jedan problem zbog kojeg vase postavke ne "drže vodu". Koliko je korektno sve probleme današnjice svaljivati samo na Tuđmana i Šuška? Ovim nikako ne želim stati u njihovu odbranu, jer lakim svaljivanjem krivice na ovu dvojku mi amnestiramo sve one koji su u zadnjih petnestak godina bili suodgovorni za krizu u zemlji. Što želim reči? Pa hrvatsko društvo nije ostalo "okamenjeno" iz vremena ranih 90-tih, nego se razvijalo i mjenjalo zahvaljujući vanjskim i unutrašnjim faktorima. Svaljivati sve samo na Tuđmana i Šuska je u stvari nemoć realnog sagledavanja krize i traženja istinskih krivaca. Naravno da je teza da je rat vođen radi društvenih elita vrlo problematična jer se opet, ne sagledava svom historijskom kontrekstu raspada socijalizma i multi-etničkih država u Europi.


registracija
8/4/08

arisa, 03.01.12. 11:04

Nije potrebna tu nikakva filozofija. Puna prirodna demokracija: jaci gazi slabijeg; "pametniji" glupljeg.
Koji slojevi prije rata su bili bogati a koji siromasni.
Koji slojevi poslije rata su bogati a koji siromasni.
Naravno kameleone, sivu eminenciju, kler nikatko ne smemo zaboraviti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 11:17

Prije dva mjeseca pisalo se u novinama što se dogodilo s novcima koje su australski hrvati dali Misiću kao pomoč Hrvatskoj u ratu!
Mesič je rekao da je novce dao predsjedniku sabora Žarku Domljanu, Domljan je rekao da je novce uložio u obnovu hrvatskog sabora!
Ljudi su izgubili kuće, masa izbjeglica, nema oržija za obranu, novci australskih hrvata se koriste da bi hrvatski sabor bio veći luksuz nego što su si komunisti napravili.
Da je Mesić rekao australcima da novci idu u obnovu hrvatskog sabora mislim da se ne bi vratio iz australije živ.
Ova priča je samo jedna, od mnogih. Pametnome dosta.
Postoji i priča kako saborski zastupnik Ante Đapić gradi vikendicu na moru dok je devedesetrih bio podstanar u zagrebu a sabor je plačao stanarinu.


registracija
2/1/11

prohujalo, 03.01.12. 11:36

Koliko samo nama treba da bi progledali.......
sve obavijeno velom domoljublja.....veliki velo koriste za pljacku, a mali samo da bi se istima dodvorili ili nahranili svoju dusu.......
Ima i onih( a tu ubrajam sebe) koji su u najvecoj euforiji ukazivali na neke stvari,a isti taj ukaz debelo platili.....naravno uz epitet da ne vole zemlju.....
svim onima koji pokusavaju opravdati pizza makera i Krivoustog.......njihova stvar.....ali oni su tvorci lopovluka i propasti nas kao nacije i jedine nam drzave.....oni su bili ucitelji.....ucenici su samo dobro prihvatili gradivo......
da bi se bolest izlijecila treba lijek koji ubija uzrocnika bolesti.......a mi i te kako dobro znamo ko je uzrocnik bolesti u Hrvatskoj......ili ponovo zatvaramo oci??????


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:01

Ne vidim ni jedan podatak koji je iznijela ankicaschreiber@ ,a koji nije tocan ! Ima tu jos ponekih komentara koji su kontraargument i mogu proci,samo vrlo vrlo nategnuto. Ankicaschreiber @ je definitivno u pravu,i po mojem sudu,utoliko koliko je Tudjman imao apsolutisticku vlast nad cjelokupnim tijekovima kako gospodarstvenog tako i politickog i ratnog zbivanja na tlu Hrvatske od samih pocetaka.Imao je potpunu kontrolu nad svim i to nemoze nitko dovesti u pitanje.Prica kako nije znao ovo ili ono,kako je bio krivo informiran i sl., apsolutno ne drzi vodu.Tudjman je izabrao put koji je izabrao ,kao i model po kojemu su udareni temelji "nove Hrvatske" !Kako su temelji ,od samih pocetaka,udareni vrlo lose,kriminalno i neposteno,jasno je da se njegova struktura kuce pocela vrlo ruzno naginjati ka urusavanju.Losi temelji nisu mogli izdrzati svu nakaznost modela stvaranja nove drzave ! Da ne elaboriram bilo koje poteze,radi se o generalnom i namjernom promasaju.Tudjman je znao da to nije posteno no nije se obazirao na nepravdu koja ce proizici iz njegovog modela.Autokrati i boluju od totalnog gubitka osjecaja za "mase"te svoje iracionalne ideje provode bez obzira na zrtve ! Tudjmanove price o domoljublju,svetinji hrvatske drzave i ostala retoricka sra..,bila su svjesna manipulacija dobroga znalca masovne teznje za samostalnom Hrvatskom.I to bi bilo sve ok da nije tako frapantno zloupotrebljeno.Tudjman se nemoze oprati od odgovornosti za danasnje stanje nacije i drzave.On je zapoceo ruznu gradjevinu koja se opasno nagnula do urusavanja.Posebna opasnost je u neprocesuiranju ratnog profiterstva na sirim osnovama.Jer mnogi su sudionici sudjelovali u Tudjmanovom modelu.Jos gore je sto nitko ne dira u zakone koji su tada i doneseni da bi pljacka bila zakonita.Kako je u tome "zakazao"(namjerno)HDZ,tako i SDP nastavlja istim putem.Price o progonu ratnih profitera su farsa kao i price o tome kako ce sada ici posteno ! Kako moze ici posteno nesto sto je neposteno u samim zakonima o pretvorbi,koji nisu promijeniti !? Moral je najvazniji element koji je izbacen iz hrvatske perspektive tako da sve prolazi a opceg osuda takvoj nemoralnosti,nema.Narod dreci o svemu ali nista od te dreke.Uvodjenje istinskih moralnih principa,kako u politiku tako i u pravosudje,osnovni je preduvjet za eventualni pomak na bolje.Do tada nista se nece dogoditi kako treba! Hrvatska je osudjena na krv,znoj i beskorisne suze !


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.01.12. 12:24

Ispod ovog teksta bilo bi pošteno, kako je uobičajeno, staviti dodatak: "plaćeni oglas"!

Naime, u gornjem tekstu, osim imena autora knjige spominje se samo još ime Franje Tuđmana čime se apostrofira kao glavnog krivca. Njegova politička odgovornost za te događaje je u svakom slučaju velike i od iste ga ne može nitko obraniti.

Teza da se ratovalo kako bi se samo pljačkalo je promašena i zlonamjerna. Ovo je samo još jedan tekst/izvadak iz knjige u konglomeratu politika poznatih pod nazivom detuđmanizacije.

Dok ne bude više detalja iz iste knjige, teško se konkretnije odrediti. Budući je osoba aktivni član HHO-a, a poznavajući njihovu dosljednost u iznošenju činjenica, ostajem izuzetno rezerviran. Ako se samo sjetim njihovog uratka o Oluji, konkretnu činjenicu da se na prostoru obuhvaćenom operacijom Oluja nalazi ukupno 22000 objekata (gdje se i poljski WC i svinjac broji kao ekstra objekt) umjesni HHO-ovci su tu brojku pripadnika mirovnih snagatora protumačili kao broj uništenih objekata. Relevantnost krajnje upitna a namjera pristojna jasna!

Za moj odnos prema tom vremenu treba izvagati sve političke aktere danas i usporediti ih sa stanjem 1990. i napraviti ljestvicu. Bojim se da bi oni, koji su danas naj glasniji u osudi i etiketiranju, bili poprilično blizu vrha te ljestvice.

Knjiga ima jasan zadatak, nastavak demonizacije Franje Tuđmana kao jedinog i odgovornog, dok nespominjanjem rehabilitira mnoge druge, kojih je, npr. aktualna vlada puna. Ništa novog i neočekivanog ne donosi o čemu novinari poput Pandžića godinama već ne pišu.

fluid,
ne budi ti teško pa nađi na netu zakon o privatizaciji i pročitaj, pa budi konkretniji u onom dijelu kada ga kritiziraš!


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 12:44

Zvonko@ Ne moram citati ono sto sam provodio u praksi od 90.-te pa do otreznjenja i svjesnog odbijanja sudjelovanja u daljnjem procesu pljacke vlastitog naroda pod ratnim okolnostima.Mozes pricati sto god hoces ali sam,nesretnim(ili sretnim ?)okolnostima bio sudionikom i ratnih zbivanja i pretvorbenih operacija od samog pocetka.Mozda ti moras citati da nesto saznas,ja na zalost,mogu govoriti iz prve ruke.Svidjelo se to tebi ili ne! U svezi tvojega ovoga teksta,uopce se ne slazem sa tobom.Ni u najmanjoj pojedinosti.Bez namjere da se svadjamo,zelim ti suprostaviti snagu argumenata.Nemoram nista elaborirati i navoditi;kako ti sugeriras.Rezultati ,kao posljedice,govore o katastrofalnim uzrocima.Uzroci nisu na kraju nekoga procesa vec u samom zacetku.Koliko je to pogubno i srazmjerno moze biti katastroficno,bilo bi dobro da malo procitas teoriju kaosa.Ako si procitao,nemozes biti toliko pristran ili neupucen! I ja jako,jako volim svoju Hrvatsku! Samo je promatramo kroz razlicite naocale.Ja sam itekako zadovoljan svojom "dioptrijom". Moja dioptrija razlikuje dobro od zla,i to mi je najvaznije.Ostalo je prljava politika kojoj nikada necu robovati! Zanima me sustina i srz problema ne politikanstvo takve vrste.Svega mora biti u politici,apsolutno se slazem,no Hrvatska je na pogresnom putu od samog pocetka. A hrvatsku samostalnost su udarali poznati arhitekti i tu nema dvojbi!


registracija
2/12/09

gromco, 03.01.12. 13:00

@ zvonko,.. jebem te glupa, sirovina si bio i sirovina budesh ostao. nikad tcovjek iz tebe. vjetcni hadezejovac i tclan mafijashke organizacije.

@ fluid,.. jebem i tebe glupa, samo zato jer se uoptce i trudiš iznad navedenom nekaj pojasniti.

bitch


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 13:27

gromco@ Tvoje "zdravoseljacko"izrazavanje mi je simpa pa i tebe pozdravljam sto si se potrudio na ovoj stranici!Pa gromco@ ove stranice i sluze za sraz razlicitih misljenja.Onih koji su ZA i onih koji su PROTIV.Treba biti uporan gromco@ Ponekada i "najjaci"popuste.Sjeti se takozvanog "svetog Salva" iz Biblije.Ubijao krscane gdje god je stigao!Danas je preobraceni "sveti Pavle"! Mozda se i Zvonko preobrati.Mala sala;


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.01.12. 13:43

fluid,
nije problem Zakon koji omogućuje invalidu DR-a da ostvari svoju invalidninu, PTSP i sva prava koja mu pripadaju iz toga, za koji držim da je pisan u najboljoj namjeri, ali je kriv doktor koji za 1000,00 DM propiše dijagnozu kojom su mnogi ostvarivali prava koja im ne pripadaju. Već sam spominjao invalidni stupanj novog ministra branitelja Freda.

Mnogi prognanici iz BiH koji su završili u okolici Malmoa su protupravno izgradili cijelo jedno naselje a država Švedska nije imala instrumente kojima bi onemogućila takvu gradnju a kasnije i sankcionirala postojeće stanje. Šveđani ne poznaju pojavu izbjegavanja i snalažanja u Zakonu. Njima je nepojmljivo kršiti Zakon.

Aktualni, kako sebe voli zvati prvi potpredsjednik vlade, Radimir Čačić, je samo na aneksima ugovora u 4 godine svog ministrovanja, pribavio sebi ca. 125 milijuna kn. Potpisivao ih je, s jedne strane ministar Radimir Čačić i njegov direktor Frane Mesić, danas prokurist Coningove firme Velebit.

90% vas na ovom portalu ste dali glas za kukuriku koaliciju. Odakle vam pravo da moralizirate a svjesno/ne svjesno niste doprinjeli promjenama nego ste instrumentalizirani u puno širi obračun!

U mnogo navrata sam spominjao dvostruke kriterije! Zašto je jedan našićki sindikalac, koji 1990. vozio fićeka danas uvaženi vlasnik NEXE Grupe a koji je danas predsjednik, mislim HUP-a? Domoljub?

Nikada neću prihvatiti društvenu klimu, koja se provodi kroz teoriju kuhane žabe, u kojoj će za sva zla biti kriv Tuđman kao Pedro, čija je intencija i ove knjige, a dok se istovremeno pišu hvalospjevi jednom Ivici Račanu, Stjepanu Mesiću, Supeku ili Dušanu Bilandžiću! Pa jedan Buda Lončar sjedi na Pantovčaku, Manolić čestitari kukurikavcima na pobjedi a Stipetića Fred predlaže za Junaka DR-a!

Pisanja o pljački, bez kontekstualiziranja i nepristranog imenovanja SVIH, biti ću uvijek jer se pljačka koristi samo kao paravan-mamac za ideološke obračune. Ja onda očito mrzim Hrvatsku!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 03.01.12. 14:01

gromco------nemoj tako,ako ne mozes pratiti intelektualna razmisljanja,onda nemoj barem vrijedjati.Sve najbolje zelim ti u Novoj 2012 Godini.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 14:06

Zvonko.
kvalitativno si u pravu, ali ne kvanitiativno.
Zoran Milanović je određeni tip gada i muljatora, ali ni blizu ne kao Jaca Kosor ili Ivo Sanader. Zoki plača kredit za svoj stan, Jaca je dobila stan znamo već kako, a Sanader nam prodaje priču da je u par godina radeči u austriji uštedio par milijuna jureka?

Jaca još uvijek drži Šeksa, i Škegru. Milanović je odjebao Bandića.

Ivica Račan je kriv zas mnogo toga, ne samo za laganje biračima iz 2000 god. Međutim Ivica je za ministra obrane stavio glupavu Željko Antunović, and ne pizza majstora Gojka Šuška.

Ja nisam glasala za kukuriku, jer znam da će oni biti promašaj, ali sigurno mi je drago da su Jaca i Friščić i Đapići onako popušili.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 03.01.12. 14:14

žalosno je kako još uvijek ima onih koji ni nakon 20 godina ne vide zašto je došlo do toga što imamo danas. To je bilo smišljeno prelijevanje hrvatskog bogatstva u džepove odabranih, a sve pod krinkom domoljublja. Bez rata, to je bilo nemoguće izvesti. A arhitekta svega bio je Tuđman.


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 14:28

Zvonko@ Puno toga si ti ovdje napisao.Kao i uvijek vrlo si opsiran.Ima tu i dobrih tema koje se tesko mogu osporiti.Ok,nije svijet crno-bijel.Ima i sarenila izmedju.A to sarenilo bitno moze promijeniti percepciju.Mogu se sloziti sa tvojim pojedinim komentarima no poneki iskacu iz teme.Pokusat cu biti kratak! Sto se pretvorbe tice.Dakle radio sam na provedbi pretvorbe sa pozicije izvrsne vlasti i nijedna pretvorba nijednog poduzeca nije mogla proci a da ne prodje moje ruke! Kuzis to;Zvonko? Imao sam uvid u sve i jednu pretvorbenu baladu! Smatrao sam da sam pozvan da upozorim i sprijecim svaki oblik kriminalnosti u tim procesima.To sam i cinio.Naputak okruznicom od samog Tudjmana je bio da se svako kriminalno djelo ima zaustaviti i sankcionirati.Moras mi vjerovati na rijec da je u svakoj pretvorbi bilo toliko kriminala,da je odudaralo i od samih postojecih zakonskih normi o pretvorbi.Naravno da sam postupio u skladu sa zatecenim.Kada je broj kaznenih prijava dosegao mocnike sto po politickim sto po "direktorskim"pozicijama,prica se okrenula.Odjednom to nije bio posao za kaznena preispitivanja nacina pretvorbe i pljacke,nego neovlasteno ,pazi sad,mijesanje nadleznih sluzbi u odluke i funkcioniranja poduzeca !? Kako je bilo sasvim jasno da se zeli pricati jedno a provesti nesto sasvim drugo,ponaosob u apsolutno neprikladnom ratnom razdoblju,uvidio sam kako to nece ici.Narocito ne sa mojim dragovoljnim pristankom na takvo sta prljavo.Tudjman je sve to znao i sta je poduzeo?Nastavio je pricati o domoljublju a pretvorba je nastavila svoj tijek sa bjesomucnim otimacinama svega postojecega.Od bankarskog sustava,gospodarske otimacine,pljacke mirovinskih fondova,slanje radnika u mirovine a da bi se lakse ovladalo firmama bez svjedoka i stvarnih vlasnika,stvaranje neizdrzivog broja umirovljenika sa jednim jedinim ciljem_pljacka imovine i td. i td. I tako sam osobno donio,za sebe vrlo losu materijalnu i pozicijsku odluku,te napustio taj lazni i licemjerni sustav.Ne otjeran ! vec cist pred sobom u moralnom i svakom drugom smislu,otisao sam uzdignute glave.Posramljen i tesko razocaran hrvatstvom koje je proklamirao Tudjman osobno. I to je otprilike to sto se pretvorbe tice.O ratu nebih jer je to jos ruznija slika.I opet mogu govoriti iz prve ruke.Toliko Zvonko,za sada.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 03.01.12. 14:42

fluid, svaka Vam čast


registracija
29/3/08

kamikaza, 03.01.12. 15:00

Pročitao sam sve komentare ovdje, poštujem svačije mišljenje osim onih u kojima je vidljivo da koriste ovu krizu i stanje u zemlji za obračun sa nekim svojim izmišljenim neprijateljima. Ja sam HRVI 70% i voljan sam dati svakome moje pivilegije i odreći se svega samo da moja zemlja bude već jednom kako i spada sretna i pravedna, za što smo se borili, za demokraciju, slobode, ljudska prava i naravno, život dostojno čovjeka. Ovo sad što se radi više nije normalno i teško je to uopće slušati i gledati, ponavljam:dajem sve moje "privilegije", ali taj morat stat ispred mene i primit bar mali djelić boli koji sam ja pretrpio za svoju zemlju. Što se tiče izdajničkih smradova od političara, smeća ste svi! od hdz-ovskih jer ste dopustili da se ovo dogodi, do ovih sdp-ovskih koji nisu nimalo bolji, neka vam svaku noć u snovima dolaze vojska mrtvaca za koje ste vi krivi jer vi ste htjeli rat, a ne mi mali ljudi...


registracija
30/12/08

csiki, 03.01.12. 15:01

Zvonko imao sam priliku da budem u okolini Plaskog i u okolini Plitvickih jezera i pre i posle Oluje i mogao sam i ucinio snimati razliku, to je bila katastrofa. Mislim da ni vojska Hitlera nije ucinio tolko zlo dela. Kako sam vec tada pricao jezik pricao sam i sa hrvatima i sa nekoliko starijih srba koji su rekli da ni u drugom svetskom ratu ovako nesto nisu preziveli. Prema tome Vasa neverica ne moze da postoji o ucinjenom, greska je u Vasem gledanju cinjenica.


registracija
11/1/10

fluid, 03.01.12. 15:18

kamikaza@ Skidam ti kapu do zemlje i iz tebe govori cisto domoljublje.I ja bih volio vratiti sve steceno u ratu,ali nemam bas nista. I nije mi zao! Boli me nepravda sirokih razmjera a posebno ova ratna,no nema povratka.Mozes ti vratiti sve sto si zasluzio,no budi siguran da se Rojsevi i ostali nece odreci svojih "zasluga"!Da su to htjeli,nebi sve ovo unazad pocinili.Dakle,i da mozes sve vratiti;nebi nista promijenilo.A tebe bi dovelo u apsolutno neravnopravan polozaj.Ipak su ti ostali parametar,kako god ti na to gledao!Takvi su zakoni i bez njihove promjene,nema ni pravicnosti u Hrvatskoj. A to je temelj svih zala nakon svetih stremljenja svih nas kako ce mo stvoriti hrvatsku drzavu na svoju slavu i diku.I ti si isao sa istim ciljem u rat(zelim vjerovati u to)a sada te pitam sto ostavljas djeci od svojih ideala o Hrvatskoj ? Dug od par ticuca Eura za koje nisu krivi? Oduzeto pravo na rad ili u najboljem slucaju,nakon 45 godina rada da im je mirovina 1200 Kn ? Vjerujem da to nisi sanjao!?A jesi ti za to kriv ili nitko nije kriv ? Tko je morao zaustaviti takav razvoj situacije?Pozdrav kamikaza@!


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.01.12. 15:19

csiki,
ne znam zašto imaš poprilično često potrebu sukobiti se samo s mojim mišljenjem ili stavovima. Tebe ne doživljavam kao prihvatljivog svjedoka tog vremena. Poznati su mi tvoji srbofilski i jugonostalgičarski afiniteti.

Malo je degutantno s tvoje strane toliku žuć prosipati, pa čak hrvatsku vojsku uspoređivati s Hitlerovom, na sve što ima hrvatskog prizvuka, SVJESNO ignorirajući i prešućujući činjenicu da su tvoji dragi Srbi, 1/3 Hrvatske 4 godine držali pod okupacijom, prethodno protjeravši sve nesrbe, zapalivši i opljačkavši svu nesrpsku imovinu, uništivši gospodarstvo i sa tih prostora 4 godine topničkom paljbom uništavali i sijali smrt te neizvjesnost na liniji dugoj gotovo 1000 km.

Srpska stradanja za vrijeme Oluje su neusporediva sa prethodnim stradanjima nesrba! Da si imalo moralan čovjek ne bi ti palo na pamet biti toliko pristran, pa slijedom toga, molim da me ne doživljavaš više! I bez čuvanja ovaca...


registracija
30/12/08

csiki, 03.01.12. 15:51

Nemam nameru da uporedim dve vojske jer je jedna bila organizovana vojska a druga je bila ne obucena. I sada sam misljenja da Oluja bila potrebna ali posle rusenje i masakr staraca nije bilo herojstvo. Nazalost obe strane su ucinili mnoga zla koje sada placaju gradjani RH i nazalost i dan danas ima onih koji podrzavaju ono sto se dogodilo, umesto da ucine napore za pomirenje


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 17:12

mislim da svi komentatori ovdje prave jednu osnovnu gresku. Misle da su Tudman i HDZ namijerno unistili Hrvatsku i Hrvatsku privredu.

Mislim da to nije tocno. Mislim da su tudman i HDZ bili previse zaostali i zatucani da bi shvatili kakve gluposti rade. Tudman i vecina ljudi oko njega su bili privlegirani ljudi za vrijeme socilaizma, medutim i pored privilegija bili su kao ljudi prazni i beznacajni, neispunjeni egomanijaci.

Mislim da su Tudman i sve seljacine oko njega stvrno mislili da su oni odabrani ljudi, aristokracija a svid drugi u hrvatskoj pucanstvo, stoka sitnog zuba, koja mora patiti.

Da je ziv, Tudman se danas ne bi stidio svog ovog kolapsa privrede. Stajao bi ponosan uz Jacu i sve nas ubijedivao kako nam je zapravo jako lijepo.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 03.01.12. 17:13

Ma koliko Hrvati bili tupav narod, svi mi branitelji, a i ostali posebno, vidjeli smo već na početku da tu netko nije normalan ! Pa već dvadeset godina živimo u ludnici. I navikli smo ko da je sve normalno. Pa normalno da se kralo kad su nas vodili povjesničari bez pokrića i piza - majstori ! A bilo je tu i harmonikaša, birtaša i kamiondžija ! Ostale zanatlije nema smisla spominjati ! I nastade ova kancerogena tvorevina koja jede svoju djecu. Valjda su i to Maje predvidjele.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 03.01.12. 17:55

Sve je poznato,sve se zna....tzv domoljubi okupljeni oko ADZe zločinaca su više štete nanijeli nama Hrvatima od svih četničkih granata. I to milijarda puta više.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 03.01.12. 18:02

Kaže ercegovac Zvonko,nikad neću prihvatiti.......a koga boli kita dal' će ercegovac nešto prihvatiti,ili neće?Što se tiče Posavskih Hrvata,vi i vaš Šušak....ste veće štetočine od četnika.....htjeli ste i nas iz Usra i Orašja nasanjkati....zavaditi s Muslimanima.....pročitali smo vas ....kako u pjesmi pjeva Edo Majka,Mater..........


registracija
11/10/10

agaSovulj, 03.01.12. 18:03

ankicascreiber, cijenim vaša mišljenja. Ja isto mislim da Tuđman i oni koje je okupio oko sebe, nisu namjerno uništili Hrvatsku i privredu. Oni su se samo namjerno htjeli obogatiti. I u tome nisu birali sredstva. I bili su više nego uspiješni. To je barem jasno.


registracija
12/1/11

bozhidar, 03.01.12. 18:58

MISAO [izam, ideogija] mnogih hrvata je htjela svim sredstvima unistiti jednu drugu MISAO.
prvo navedena je vec 80tih imala namjeru-- i ostvarila ju je od 90te do 11te: unistiti pod svaku cijenu [pritom se takodjer osobno baogatiti] sve plodove i tragove potonje ideloogije.
primjetio sam ovo: svaki ism [izam, ideologija] da li vjerski ili ticajuci se ustrojstva vladavine/drustva zeli umistiti sve ostale idelogije.

it's the THOUGHT [ZAMISAO] stupid! svi ratovi; sva tlacenja, mucenja, 'zakoni' [citaj, diktati/diktature], mrznja, racizam, diskriminacija, meritokracija, i sva ostala zla na medjuetnickoj, medjuosobnoj, medjuvjerskoj razini, potjecu od ZAMISLI.
promjemi ZAMISAO, i izlijecit ces skoro sva zla na razinama koja sam gore naveo. hvala


registracija
26/10/11

iznogud, 04.01.12. 09:45

Ne vidite model komentatori? Ako vam nije jasno što se dogodilo ni nakon dvadeset godina, pogledajte što se događa u Africi. Tko preuzima vlast? Ekstremi preuzimaju vlast. Pod čijim pokroviteljstvom?
To pokroviteljstvo dovelo je i Miloševića i Tuđmana na vlast


registracija
30/12/10

putusvemir, 04.01.12. 11:04

Fragment iz dnevnika Augusta Senoe:

Staro ljeto, 31.12.1880.g.

"Svrseni su racuni ove godine. Bila je Boga mi crna po nas Hrvate.
Dobrote nedozivismo nikakove, zla i premnogo. Kisa i tuca, poplava
poharala zemlju... 9. studenoga osinu nas strahoviti potres te unisti u
nasem liepom Zagrebu mnogo liepih nada. Ne samo ljudi, ne samo Madjari i
Austrijanci, i narav se proti nama urotila, sve zlo je navalilo na nas
biedne Hrvate. Hoce li bolje biti? Mora jedan put, ta gore nemoze biti
nego sto je sada. Da se ta crna godina i ljuto zavsi, padala je danas u
Zagrebu tuca. Vrieme je toplo, vlazno kao u proljece, sniegu ni traga.
Mi stojimo moralno i materijalno u blatu. Hoce li Bog tome biednome
narodu ikada pomoci? upitah se cesto za ovih zadnjih dana godine. Covjek
gotovo da sdvoji, toliko se pojavila kod nas kukavica, toliko nistarija
i propalica, toliko ima lopovstine, da te groza hvata. Postenje,
dosljednost, karakter dan danas su kod nas gotovo suvisni pojavi."

Bilo je to posljednje Silvestrovo Augustova zivota. Imao je samo 43
godine zivota, kada je umro, 13.12.1881. godine (prije tocno 130 godina)


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.01.12. 11:34

Slučajno nabasah na link (http://www.nacional.hr/clanak/119488/otpisani-vidovic-vujic-i-antunovic - komentar zvonka) na knjigu Tihomir Culjak - Rat (http://www.4shared.com/get/ar0pjSHb/Tihomir_Culjak_-_Rat__nova_ver.html). Tihomir čuljak je opisao kako se pljačkala Hrvatska. Koliko je istina prosudite sami.
Po mom mišljenju više je nego očigledno da je vlast iskorištena za skretanje vode na svoj mlin. Tko je za to kriv? .... Kako dalje iz krize? Pitanje na koje današnji izabrani političari nemaju rješenje, a to je najvažnije.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


registracija
7/3/11

medjimurec, 04.01.12. 14:28

Neznam na cemu je Rajkovic al siguran sam da takovi ne sluze na cast HHO " tadasnja se vlada odlucila za donacije i netransparentan uvoz oruzja" - ma jesi drogiran il samo pijan? Gdje si bio u vrijeme rata , ocito ne ovdje jer bi inace znao kako je bilo - Embargo na uvoz oruzja npr , JNA -3-ca vojska po naoruzanju u europi a ti bi da kupujemo oruzje virmanom ili kako ? Maaa bas si budala!


registracija
12/1/11

siziff, 04.01.12. 15:10

Najinteresantnije od svega je da se o pljački/pljačkama govori u prošlom vremenu, kao; to je sve iza nas

He He! Sitnozubići nisu još progledali!


PS
Treba vas jebati dok vam uha ne odrvene!


registracija
25/10/10

cuma, 04.01.12. 19:30

a zna li mladi znanstvenik da je dolaskom Šuška na čelo MORH-a izvršen tihi vojni udar, nakon čega kadroviranje, gospodarska i ina politika više nije produkt Sranjine administracije nego lobija koji je doveo Gojka Šuška u Hrvatsku.!


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 05.01.12. 00:02

Znate šta je interesatno što je pljačka i kod vas i kod nas obavljena na isti način ,onaj najveći šljam društveni na obe strane je isplivao narode i Hrvatski i Srpski pukli smo


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.01.12. 09:41

PEDJAPAN rat devedesetih je bio izmišljen da bi se stvorili preduvijeti za pljačku


registracija
16/9/11

Brkoni, 05.01.12. 15:11

Zanimljivi komentari i s vecinom se slazem. Ali ankicascreiber-in odgovor PEDJAPAN-u je najkraci i najtocniji. Zalosno je samo to da neki ljudi to jos uvijek ne vide.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.01.12. 15:34

ankicascreiber,
ne odričem ti pravo da imaš svoj stav prema određenom vremenu, ljudima i događajima, ali bi isto tako bilo lijepo da svoju konstrukciju potkrijepiš i konkretnim dokazima koji idu u prilog tvojoj tezi izmišljenom (kao da se nije ni dogodio odnosno dogovorenom) ratu. Samo faktografija i uzročno-posljedični slijed!


registracija
2/1/11

prohujalo, 06.01.12. 10:20

evo jos jedan kratki komentar na Hrvatsku tzv. demokraciju uz tvorce Krivoustog i pizza maker-a
Da se razumijemo bivsa SFRJ je bila trn u oku svima, trebalo je to raz...... / To sto je Krivousti prihvatio, a pametni pok. Gotovac odbio to je jos jedan znak koliko je Krivousti bio narcisoidan......podsjecam na prvo gostovanje njega i prve dame na TV.....kad je prva dama izjavila....kao najveca seljankusa kako je sad docekuju na TV a prije je istjerali......ruku na srce to nebi ni moja nepismena baba izjavila, ali Ankica je i ostade ziva i uvazena.....
Isto tako podsjecam kako smo bili bombardovani kako stize uspjesni biznismen porijeklom Hrvat....rijec je bila o pizza makeru....koji je bio perac suda, jedina njegova borba za Hrvatsku je bila kad je na demontracijama na prasecu glavu napisao Tito( dali je to neka velika borba, za tvorce nam nove drzave jeste....)
ali ne samo da isti postade vrlo vazna licnost, nego uposli i zenu,uskoro i Dunju koja mu bijase vrlo bliska, pa zbog te bliskosti udadose je za miliog nam Antu, cije advokate jos i dan danas placamo......
Bilo bi previse dosadno da nabrajam ostale demokrate i domoljube.....ali jos jedan je posebno znacajan to nam je dragi Seki koji sve to amenuje zakonski, a odrza se sve ove godine......AMEN


registracija
3/1/10

GULLWING, 06.01.12. 10:35

Prohujalo@
ti i tebi slicni su izabrali krivoustog za predsjednika nam ove pokradene zemlje......


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 06.01.12. 23:08

Odgovor Zvonku dragi Zvonko pogledaj koje su samo elite došle na obe strane i na Hrvatskoj i na Srpskoj ja sam običan gradjanin Srbije otac dvoje dece ,ja sam 80 godina bio 34 puta na moru upravo u Hrvatskoj a otac mi je bio radnik napravili smo kuću od 500 m2 sve dok su radnici kontrolisali kapital ,e zbog toga je IZBIO RAT izmedju da bude ironija veća potpuno dva ista naroda,danas potpuno isto kao i kod vas i kod nas stranci kontrolišu sve zato se ratovalo dragi Zvonko,pa zar misliš da Slobu nisu mogli Amerikanci da zaustave 91 godine,mi smo ispali svi ovce na obe strane davaju nam novonastali kapitalisti mrvice da prezivimi a njima još praziluk viri iz dupeta, kupuju slike na kilo,na obe strane došle su elite iz društvenog gliba.POGLEDAJ KOLIKO NAROD IMA PARA U DJEPU DANAS PA ĆE TI BITI JASNO ZAŠTO SE RATOVALO pozdrav Zvonko


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 07.01.12. 14:58

Kad se pogleda unatrag u hdz vladavinu dolazi se do zaključka da je stalno prisutna pljačka, i to velikih razmjera, nije se uzimalo pomalo nego se grabilo, na svim razinama.U ratno vrijeme hodalo se u inozemstvo po novce od dijaspore i u torbama se nosilo, ćini mi se po modelu pola državi pola meni, zatim je počela privatizacija u kojoj se kralo po rodbinskom i stranačkom kljuću, ogromna lova je tu nestala, šteta golema-propast banaka-radnici u prijevremenu penziju, nezaposlenost itd. Kreče obnova i silne milijarde se upucavaju,čudi me da nikad nitko nije odgovarao za korupciju i pljačku vezano za obnovu a osobno znam da je bila ogromnih razmjera. Dolazi Sanader i počinje malo modernija pljaćka izvlačenjem novca iz državnih poduzeća, a paralelno se pljačka i na nižim, lokalnim razinama, korupcija je na zavidnom nivou. Samo naivci misle da je odlaskom sanadera prestala pljačka i korupcija. ZAKLJUČAK je jedini moguč HDZ= PLJAČKAŠKA ORGANIZACIJA


registracija
9/11/09

superhik, 08.01.12. 00:53

Sokiran sam. Samo 10 milijardi maraka (ili 5 milijardi Eura) sto je samo 10 % Hrvatskog inozemnog duga. Ja sam mislio da su svi oni ekskuzivni automobili koji voze nasi “poduzetnici” produkt njihovog “uspjesnog” privredjivanja i svih onih tehnoloskih uspjeha kojima su preplavili Europsko i svjetsko trziste, tipa janjetina, janjetina, janjetina, janjetina, janjetina, janjetina, janjetina i na kraju da ne zaboravim janjetina. Za razliku od tamnice naroda Jugoslavije kada je brodogradnja bila na niskom trecem mjestu u svijetu a Pliva bila jedna od 17 farmaceutskih kompanija sa svojim originalnim lijekom. Toliki napredak je dosao sa slobodom i demokracijom da se jednostavno ne mogu prestati diviti uspjesima koje smo postigli.


registracija
8/1/12

kauc, 08.01.12. 12:49

Za vrijeme Juge se pricalo da Srbi sve kradu.Ja mislim da su i onda krali nasi kao i sad


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 12.01.12. 19:49

Tko je uvidio zlo vec ga je napola izljecio!


registracija
26/11/09

CH2710, 26.02.12. 12:06

Živim u Švicarskoj i početkom rata sam izabran za predsjednika jednog Hrvatskog kluba - s ciljem da financijski i na druge načine pomognemo državi.

Jednog dana sam dobio narudžbu od jednog vojnog stožera iz Samobora da im nabavimo 1'000 malih televizora - za vojnike u rovovima.

Naravno, da sam si postavio pitanje - što će vojniku u rovu televizor... i odbio tu nabavku i isporuku.

Slično je bilo i s novcem u gotovini kojeg smo prikupili... NIKADA nije bilo neke pismene potvrde, a niti smo ikada saznali što je bilo s tim novcem.

Ukratko sve mi se zgadilo, jer sam shvatio što se zapravo radi... i odlučio sam prestati od sebe praviti budalu i pomagati neke smrdljive lopine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika