Objavljeno u Nacionalu br. 420, 2003-12-03

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Vrhunac dosadašnje hrvatske DVD ponude

Prvo dio 'Chaplin kolekcije' najzanimljivije je DVD izdanje koje se dosad pojavilo u domaćim videotekama

Dean ŠošaDean ŠošaSvaka čast najzadrtijim kino-romantičarima, ali pripadate li generaciji koja je odrastala u doba kad je Kinoteka već uvelike prikazivala nove filmove, a njeni šefovi pravdali svoju lijenost i nesposobnost srpskom otimačinom, nakon DVD izdanja “Chaplin kolekcije” valjda ćete se složiti da za preživljavanje filmske kulture jedini važan medij postaje upravo DVD. Nije to ni tako loše: usporedimo li, primjerice, sliku i ton “Modernih vremena” na DVD-ju s poluraspadnutom kopijom koja se tu i tamo kod nas mogla vidjeti 90-ih, može nas savršeno biti briga za sve one aparatčike koji rogobore kako nemaju dvoranu a boga mole da je nikada i ne dobiju jer bi onda morali nešto i prikazivati.

Četiri dugometražna filma, “Potjera za zlatom”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator” i “Svjetla pozornice”, izgledaju i zvuče savršeno. Zajedno s dodatnim prilozima protežu se na čak 8 diskova! Sati i sati dodataka obuhvaćaju sve, od nijemih filmića do kućnih snimki Chaplina i njegove obitelji. Svaki je film popraćen dokumentarcem “Chaplin danas” osim “Velikog diktatora” koji je u paketu s jednosatnim draguljem, “Skitnicom i diktatorom”, paralelnim prikazom života Chaplina i Hitlera, obojice rođenih u travnju 1889. Osim ostalih bizarnosti – izjave Hitlerova suradnika da je veliki diktator gledao “Velikog diktotora” – tu je i svjedočanstvo Beograđanina Nikole Radoševića koji je tijekom jedne kino projekcije u okupiranom Beogradu zamijenio vrpcu planiranog filma s Chaplinovim klasikom, natjeravši tako SS-ovca da puca u ekran! Posebno su zanimljivi dodaci “Modernim vremenima”: desetominutni filmić o prikazivanju tog filma 1967. kubanskim seljacima koji prije toga nikad nisu vidjeli film te propagandni materijali američke vlade o radu i radnicima, nakon kojih možda ponajbolji Chaplinov film postaje još uvjerljiviji. Deveti disk na kojem se nalazi izvrsni dvosatni dokumentarac uglednog filmskog kritičara i povjesničara Richarda Schickela zaokružuje ovo briljantno DVD izdanje, koje bi trebalo postati standard kad je u pitanju izdavanje klasike.

O Chaplinovim filmovima ne može se odavno reći ništa novo. Mogu se jedino pridružiti onima koji misle da je nijemi Chaplin superioran zvučnom. Klasici “Potjera za zlatom” i “Moderna vremena” posve su zasluženo godinama ubrajani među najbolje filmove svih vremena, no Lubitscheva satira “Biti ili ne biti” danas je neusporedivo svježija od “Velikog diktatora” a “skitničina” odluka da svome barem jednako značajnom konkurentu Busteru Keatonu dodijeli u razvučenim “Svjetlima pozornice” samo nekoliko minuta spada već u područje ego-tripa.

DISTRIBUTER: ISSA
DVD+VHS
Chaplin kolekcija: Moderna vremena (Modern Times), am. komedija, 1926., Veliki diktator (Great Dictator), am. komedija, 1940., Potjera za zlatom (Gold Rush), am. komedija 1925., Svjetla pozornice (Limelight), am. komedija, 1952., Charlie: Život i djelo Charlesa Chaplina (Charlie: The Life and Art of Charlie Chaplin), am. dok. film, 2003.
FILMOVI: 3
DVD: 3

NEPRAVEDNA IGRA

Iste 2002. godine kada i izvrsnog “Mirnog Amerikanca”, Australac Phillip Noyce režirao je i hvaljenu dramu “Rabbit-Proof Fence”, koju je domaći distributer sumanuto prekrstio u “Nepravednu igru”. Intrigantna i dirljiva, istinita priča “Nepravedne igre” bavi se trima djevojčicama iz mješovitih bjelačko-aboridžinskih veza koje su 1931. godine otete od svojih majki kako bi ih se, u skladu sa zakonima važećim do početka 70-ih, nastojalo “utopiti” u bjelačku rasu. Poput “Amerikanca” i “Nepravedna igra” vraća nadu u Noycea kao iznimno darovitog filmaša.
Pogledate li u među solidnim DVD dodacima snimke Noyceova rada s malim Aboridžinkama, bit će vam jasno zašto su ostvarile briljantne uloge. Odličnu glazbu potpisuje Peter Gabriel.
BLITZ, DVD+VHS
Rabbit-Proof Fence; austral. drama; 2002.
R: Phillip Noyce; GL: Everlyn Sampi, Tianna Sansbury, Ningali Lawford, Kenneth Branagh
FILM: 3
DVD: 1

CHARLIEJEVI ANĐELI: PUNOM BRZINOM

Parodiranje pustolovnih akcića poput serijala o Jamesu Bondu izgubilo je smisao u onom trenutku kada su oni počeli sami sebe parodirati. Unatoč tomu, prvi “Charliejevi anđeli” bili su zabavni ako ni zbog čeg drugoga onda zbog Lucy Liu, Cameron Diaz i Drew Barrrymore. Atraktivna trojka, pojačana “palom” anđelicom Demmi Moore, pojavljuje se i u nastavku no spotovski orijentirani redatelj McG ovaj put uistinu je pretjerao. Ipak, zbog spomenutih “anđelčića”, gledanje filma ne predstavlja preveliki napor. Među bezbrojnim zvijezdama koje se pojavljuju u cameo rolama vrijedi izdvojiti uvijek izvrsnog Johna Cleesea.
DVD izdanje “Charliejevih anđela” krcato je najrazličitijim dodacima koji su, poput filma, vrhunski upakirani no pomalo dosadni.

BLITZ, DVD+VIDEO
Charlie’s Angels: Full Throttle; am. pustolov. komedija; 2003.
R: McG; GL: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Demi Moore
FILM: 1
DVD: 2

VRATA NEBA
Nakon što se proslavio izvrsnim filmovima “Trči Lola, trči” i “Princeza i ratnik” od Toma Tykwera očekivalo se puno. Ipak, uhvativši se u koštac s pomalo upitnim scenarijem glasovitog Krzysztofa Kieslowskog, koji on zbog smrti nije realizirao, Tykwer je potpuno promašio teren. Statičan i hladan, lišen njegova autorskog pečata, film prije liči na Tv dramu nego li ostvarenje jednog od najzanimljivijih mlađih europskih filmaša.
DVD izdanje “Vrata neba” ne sadrži ni jedan dodatak vrijedan spomena.

UCD, DVD+VHS
Heaven; njem.-talijan.-am.-franc.-brit. drama; 2002.
R: Tom Tykwer; GL: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi
FILM: 2
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika