04.01.2012. / 12:11

Autor: Naciona List

Naciona list: 'Gospodar mandata: Kosorova kužina'

Novi Sedlarov film prati nemoguću misiju Jacolluma, koji je za izgubljeni Mandat moći kadar učiniti sve, pa i uništiti ono malo dostojanstva što ga je imao u sebi. To rezultira Jacollumovim uzaludnim lutanjima po najudaljenijim zakutcima kraljevstva, gdje se suočava s izrazito mračnim prizorima brodogradilišta i vlastitog uma

Prilikom jednog od mnogih lutanja u potrazi za izgubljenim Mandatom moći, Jacollum je nabasao na rodilište (Photomontage: Chees)Prilikom jednog od mnogih lutanja u potrazi za izgubljenim Mandatom moći, Jacollum je nabasao na rodilište (Photomontage: Chees)Na svekoliko veselje mnogobrojnih fanova u Hrvatskoj, redatelj Jakov Sedlar najavio je posljednji nastavak proslavljenog filmskog serijala "Gospodar mandata". Službeni naziv ovog epskog putovanja po hrvatskim prijebinama je "Gospodar mandata: Kosorova kužina", a njegova narativna okosnica odnosi se na prikaz posljednjeg stadija psihološke metamorfoze sporednog lika Jacolluma, koji se iz zapisničarke u potpunosti pretvara u iritantno malo bićence, lišeno kičme, smisla i svih popratnih skrupula.

Gledatelji su se već prije susretali s Jacollumom u Sedlarovoj trilogiji i na svakoj naslovnici Vjesnika, no razlika je u tome što je rečena kreatura u međuvremenu ostala bez Mandata moći. Mandat moći prvotno je pripadao zlom gospodaru Sanaderuonu, ali ga je ovaj izgubio za vrijeme žestoke bitke sa moćnim Dorhcima. Premda su svi mislili da je nestao za sve vijeke, na Mandat moći slučajno je nabasao upravo narečeni Jacollum, dok je kao mladić pecao u močvari hrvatskog političkog realizma. To je bilo davne 2009. Međutim, ubrzo se ispostavilo kako Jacollum nije dorastao njegovim nadnaravnim demokratskim potencijalima, zbog čega ga je Mandat moći pretvorio u nečovječnu kreaturu - siktajuću i sluzavu spodobu bez ikakvog doticaja s realnošću.

Photomontage: CheesPhotomontage: CheesSve dok ga jednog dana - što je uvod u novi film - neoprezni Jacollum nije izgubio... Zaslijepljen njegovom moći, on i dalje ustraje u tome da ga vrati natrag. Novi Sedlarov film prati dakle bezglavu misiju ove beštije, koja je za izgubljeni Mandat moći kadra učiniti sve, pa i uništiti ono malo dostojanstva što ga je imao u sebi. To rezultira Jacollumovim uzaludnim lutanjima po najudaljenijim zakutcima kraljevstva, gdje se suočava s izrazito mračnim prizorima vlastitog uma.

Premda Sedlar zasad nije želio otkrivati detalje najnovijeg dijela ove znanstveno-fantastične sage, u medije su procurile fotografije sa snimanja spektakularnih akcijskih scena, u kojima ne manjka sadržaja što nije preporučljiv za mlađe od 18. Između ostalog, procurili su fragmenti u kojima sporedni lik ustrajno traži Mandat moći po brodogradilištima, pilanama, čeličanama i ostalim depresivnim područjima koji su napušteni od Boga i države.

Potraga za Mandatom moći odvodi ga i u druge dijelove države, poput rodilišta i poljoprivrednih kombinata, a cjelokupni film više od ičega obilježava završna scena u kojoj Jacollum na koncu pronalazi Mandat moći i njegovog aktualnog nositelja. Što će se pritom dogoditi? To ćemo doznati na premijernom prijenosu aktualnog sata u Saboru.

Jacollum pronašao nositelja Mandata moći (Photomontage; Chees)Jacollum pronašao nositelja Mandata moći (Photomontage; Chees)

Vezane vijesti

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Naciona list: Nastavljeno suđenje u slučaju 'selodjeb'

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje u takozvanom "slučaju selodjeb" u kojem se predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka sumnjiči da je… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 04.01.12. 14:42

Aloooooo,... .imal' tamo koga da kaže novinaru Nacionala:
" HDZ izgubio izbore i možeš prestati sa neprofesionalnim (primitivnim) tekstovima i još primitivnijim ilustracijama."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.