05.01.2012. / 15:05

Autor: Nacional.hr

'Ukida se zaključivanje ocjena na polugodištu'

"Školski je sustav hipernormiran zbog čega želimo ići u smjeru da učiteljima i nastavnicima olakšamo rad", rekla je Marija Lugarić

Marija Lugarić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Marija Lugarić (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Marija Lugarić, otkrila je prvu konkretnu promjenu u školskom sustavu, ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu.

Tvrdi kako je neujednačenosti trajanja dvaju polugodišta i zaključivanje ocjena 'na vrat i na nos' na kraju prvog 'apsurdno'. Ističe kako to stvara 'testomaniju i stres' kako za učenike tako i za nastavnike. Najavljuje i pojednostavljenje administracijskog posla.

"Školski je sustav hipernormiran zbog čega želimo ići u smjeru da učiteljima i nastavnicima olakšamo rad. Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka", rekla je Marija Lugarić. Uz kurikularno podučavanje, nove predmete, odluka o ukidanje polugodišta trebala bi biti donesena 'već u sljedećih nekoliko mjeseci'.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović kaže kako su najavljene reforme poželjne. "Moje 17-godišnje iskustvo rada u školi upućuje na poželjnost ukidanja određenih administrativnih normi koje više nemaju nikakvo racionalno opravdanje. Činjenica je, naime, da su odgojno-obrazovna razdoblja u kalendaru asimetrična po trajanju. Prvo polugodište je nekoliko tjedana kraće od drugoga i u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji su dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika iz po nekoliko elemenata. Vrlo se često događa da su u problemu kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište", izjavio je Filipović.

S istim se slaže i šef Sindikata Preporod, Željko Stipić. "To nije dobro, to vam tvrdim kao nastavnik. Prvo polugodište traje samo 10 tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat tjedno", kaže Stipić dodajući kako je u drugom polugodištu dvostruko više ocjena. Mišljenja je kako bi školsku godinu od 35 tjedna trebalo podijeliti na 17, odnosno 18 tjedana. Prvo polugodište bi, kao nekad davno, završavalo u siječnju ili veljači.

Vezane vijesti

Hitno testiranje ispita državne mature

Hitno testiranje ispita državne mature

Nakon brojnih prigovora maturanata, roditelja i nastavnika na ovogodišnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika, ministar Željko Jovanović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika