05.01.2012. / 16:13

Autor: Hina

'Treba obnoviti izgubljeno povjerenje u politiku i državu'

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na tradicionalnom domjenku u povodu pravoslavnog Božića istaknuo je očekivanja u obnovu izgubljenog povjerenja hrvatskog društva u politiku i vlastitu državu, te je pozvao građane da se na skorašnjem referendumu izjasne za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Milorad PupovacMilorad PupovacPredsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na tradicionalnom domjenku u povodu pravoslavnog Božića istaknuo je očekivanja u obnovu izgubljenog povjerenja hrvatskog društva u politiku i vlastitu državu, te je pozvao građane da se na skorašnjem referendumu izjasne za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

Na početku 2012. godine, u svjetlu rastućih nejednakosti u hrvatskom društvu, trebaju nam ideje drugačijeg društva koje će inspiraciju potražiti u najsiromašnjijima, za razliku od 90-ih kada se ona tražila u 200 najbogatijih, istaknuo je Pupovac na domjenku. Isto tako, dodao je, treba zaustaviti rastući osjećaj kod građana da im vlastita država sve manje služi i da joj sve manje pripadaju.

Prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Novinarskom domu nazočio je hrvatski državni vrh - predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i premijer Zoran Milanović. Pozivu na božićni domjenak, uz oko 400 uzvanika, odazvali su se i članovi hrvatske vlade i predstavnici Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, dužnosnici iz regije, istaknute osobe iz javnog društvenog, političkog i ekonomskog života Hrvatske, te ugledni članovi srpske zajednice.

Obraćajući se čelnicima hrvatske države, Pupovac je istaknuo vjeru u njihovo poslanje i sposobnost da politici vrate moć, koja joj je protekla dva desetljeća, kako je rekao, u mnogo čemu otuđena.

Očekujemo, istaknuo je, da se okrenu našim realnim potrebama i mogućnostima a ne imaginarnom svijetu, bilo nacije, bilo države.

Uoči državnog referenduma o pristupanju Europskoj uniji, Pupovac je pozvao građane da se izjasne za pristupanje.

"Nema nam drugoga nego skočiti u vodu bez obzira na to što nismo sigurni ni kakvi smo plivači ni kakva je voda u kojoj trebamo plivati", rekao je Pupovac koji smatra da odgoda referenduma nema smisla jer "nemamo dovoljno kvalificirane institucije za kvalitetnu javnu raspravu".

Pridruživanje Europi Pupovac smatra jednim od načina da se u hrvatskom društvu obnovi izgubljena energija i vjera. "Zato ne treba bježati od Europe kao što ne treba bježati ni od postjugoslavenskog prostora u koji smo nekada entuzijastično ušli", poručio je.

Tradicionalnom čestitkom "Hristos se rodi" predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zaželio je svim pravoslavnim vjernicima sretan Božić.

Svečanost je završena dodjelom nagrada SNV-a.

Nagrade "Svetozar Pribićević" za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa dobili su predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, a bit će im uručene naknadno, prvom prilikom kada predsjednik Srbije bude došao u Hrvatsku.

Nagrada "Nikola Tesla" za doprinos razvoju srpskih institucija posthumno je dodijeljena predsjedniku Zajedničkog vijeća općina Milošu Vojnoviću, te donedavnom potpredsjedniku hrvatske vlade Slobodanu Uzelcu.

Nagradu "Dijana Budisavljević" za humanizam posthumno je dobila Darinka Janjanin, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Rijeke, dok su nagrade za doprinos afirmaciji antifašizma "Gojko Nikoliš" dobili Josip Boljkovac i Rade Bulat.

U znak prosvjeda protiv dodjele nagrada Boljkovcu i Bulatu, članovi Mladeži Hrvatske čiste stranke prava dočekali su uzvanike na ulazu u Novinarski dom s transparentima na kojima je, uz fotografije Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata te poruke ljubavi i mira, bilo istaknuto pitanje "Gdje ste glavni državni odvjetniče Mladenu Bajiću".

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 05.01.12. 23:14

Prije svega g. Pupovac "Hristos se rodi".,

a sad molim otiđite iz politike i pustite mlađe neopterećen generacije da grade novo društvo.

Vi, Šeks... itd, hvala na svemu što ste dali, ali dajte šansu i mlađima.


registracija
30/12/08

csiki, 07.01.12. 15:31

Mir Bozji Hristos serodi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika