05.01.2012. / 18:30

Autor: Hina

Josipović, Milanović i Šprem:

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, pozvali na mir, razumijevanje i suradnju s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno sa srpskom manjinom bez čijeg doprinosa, kako je rečeno, Hrvatska ne bi bila ono što je danas.

Tradicionalno trganje pogače (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Tradicionalno trganje pogače (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga narodnog vijeća (SNV) u povodu pravoslavnog Božića, pozvali na mir, razumijevanje i suradnju s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, a posebno sa srpskom manjinom bez čijeg doprinosa, kako je rečeno, Hrvatska ne bi bila ono što je danas.

Citirajući izjavu pripisanu Nikoli Tesli o njegovu ponosu na "srpski narod i hrvatsku domovinu", Josipović je ustvrdio kako bez srpske zajednice ne može zamisliti Hrvatsku. Dovoljno je samo prošetati se mirogojskim arkadama, pogledati zbirke hrvatskih pjesnika ili radove inženjera, pa se uvjeriti koliki je taj doprinos, rekao je predsjednik.

Prijem kod SNV-a iskoristio je i da podsjeti na nedavno provedene parlamentarne izbore, istaknuvši uvjerenost da će "oni donijeti novu pravednost, jednakost ljudi i zajednički pogled u budućnost". Upozorio je pritom i da je pred nama još jedna važna prekretnica - referendum o pristupanju Europskoj uniji.

"Europska unija je ogromna prilika za nas, koja će se realizirati u onoj mjeri u kojoj budemo spremni dati doprinos svojim poštenjem, kultom rada i spremnošću na suradnju", poručio je Josipović, ustvrdivši kako Unija nije, kako neki tvrde, pakao, ali nije ni raj koji će, bez našeg sudjelovanja, riješiti sve naše probleme.

Hrvatske građane, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijed, Josipović je u ozračju pravoslavnog Božića pozvao na međusobno poštivanje, razumijevanje i vjeru u zajedničku budućnost koja je, istaknuo je, europska budućnost.

Predsjednik vlade Zoran Milanović također je istaknuo potrebu izgradnje zajedničkog društva, bez obzira na etničke razlike, te poštivanja osjećaja posebnog identiteta svih nacionalnih zajednica, a posebno srpske, za koju je rekao da ima "poseban povijesni, društveni i psihološki status u hrvatskom društvu".

Upozorivši na predstojeće izazove, istaknuo je da će nova hrvatska vlast biti odlučna i korektna, djelatna i poduzetna. Stvari ćemo mijenjati, ali nećemo lomiti preko koljena, izgrađujući Hrvatsku u kojoj će se svaki građanin osjećati kao svoj na svome, poručio je.

U Hrvatskoj kao modernoj državi, rekao je, donosit će se jasna pravila, razumljiva svakom čovjeku, te neće biti straha zato što je netko drukčiji po opredjeljenju ili identitetu.

Govoreći o odnosu prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj, istaknuo je da su "tolerancija" i suživot" pregrube riječi koje podrazumijevaju "situaciju u kojoj se nekoga prisilno trpi". "Ima nešto treće u što duboko vjerujem - a to je dobar život, ništa više i ništa manje od toga", istaknuo je premijer.

I predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pozvao je, u ozračju Božića, na optimizam i entuzijazam u stvaranju boljih životnih uvjeta za sve hrvatske građane, upozorivši da nas u ostvarenju tog krajnjeg cilja očekuje godina "koja neće biti laka".

"Bit će potrebna odricanja, no siguran sam da ćemo uspjeti ako udružimo snage", rekao je Šprem istaknuvši da je u hrvatskom društvu postoji širok konsenzus za promjene.

U tom smislu pozvao je sve one koji žele sudjelovati u promjenama i biti "dio rješenja" da preuzmu odgovornost.

Obraćajući se građanima srpske nacionalnosti, istaknuo je njihov nepobitan doprinos u izgradnji mira, stabilnosti i pomirbe na ovim prostorima.

"Činjenica da smo niz pitanja koja su opterećivala hrvatsko-srpske odnose uspješno riješili, bez posredovanja trećih, govori da smo na dobrom putu", rekao je Šprem, uvjeren da će tako i ostati.

Sva trojica predsjednika čestitala su Božić pravoslavnim vjernicima tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 05.01.12. 19:10

Josipović, Milanović i Šprem: Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

_______________________
Slažem se.Ipak vas upozoravam na MEMORANDUM 2 od kojega Tadić,Duduk.....nisu odustali.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.01.12. 19:38

Predlažem da se u Hrvatsku vrati nacionalnost Jugoslaven pa da se napokon stave karte na stol.

Hrvatska je definitivno zemlja sa najglupljim narodom koji je ikada hodao pod suncem.


registracija
14/11/07

laufer, 05.01.12. 20:30

Zvonko: "Hrvatska je definitivno zemlja sa najglupljim narodom koji je ikada hodao pod suncem."

Zvonko, kada TI to kažeš, nema većeg komplimenta.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 05.01.12. 21:33

Od kuda im toliko vremena da obilaze sve te domjenke, a drzava u banani? Umjesto da svaku sekundu provedu u iznalaženju riješavanje sranja koje su naslijedili oni odlaze na slavlja, skijanja i neznam gdje ne kao da nam je bajka. HOĆU da vidim da se neko znoji dok "radi".


registracija
1/4/07

ulomax, 06.01.12. 00:26

srbi su od svih nacionalnih manjina svakako najveci doprinos dali uspostavi slobodne i prosperitetne RH ,srusili su trecinu iste i unazadili je u svemu, pobili 15000 njenih zitelja.Za nagradu su dobili ono sto nisu zasluzili pa ce nekakav sljedeci povjesni dogadjaj morati ispravljat tu nepravdu a oni ce proci kako zasluzuju.---Obraćajući se građanima srpske nacionalnosti, istaknuo je njihov nepobitan doprinos u izgradnji mira, stabilnosti i pomirbe na ovim prostorima.----Sprem je izjavljujuci ovo rekao o sebi vise nego o srbima.


registracija
6/1/12

UnDeR, 06.01.12. 04:48

'Josipović, Milanović i Šprem: Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista'
------------------------

Točno, ne bi imao tko isisavati proračun, ne bi bilo samo u ovom ratu 15000 mrtvih, davno bi smo bili mala Švicarska, itd. itd.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 06.01.12. 13:26

Lezi lebe da te je...! To je moto najisplativijeg posla u Hrvatskoj,biti predstavnik Srba u Hrvatskoj. Siguran Sabor,plaća,mirovina,čak i koalicija.Može li bolje?


registracija
30/12/08

csiki, 06.01.12. 16:02

UnDeR da bi RH postala mala Svicarska nisu srbi krivi za to treba raditi i raditi i to ne sa ustima nego rukama i glavom


registracija
13/10/09

branimir, 07.01.12. 12:21

Potpuno se slažem sa sadržajem iz naslova. Što bi tek bilo da nije bilo balvana?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika