06.01.2012. / 17:02

Autor: Hina

Gubitak pamćenja počinje s 45 godina

Gubitak pamćenja i ostalih moždanih funkcija može početi rano, čak s 45 godina, što postavlja velike izazove pred znanstvenike koji pokušavaju pronaći nove načina liječenja demencije, objavili su u petak stručnjaci.

Pamćenje slabi već poslije 40.Pamćenje slabi već poslije 40.Gubitak pamćenja i ostalih moždanih funkcija može početi rano, čak s 45 godina, što postavlja velike izazove pred znanstvenike koji pokušavaju pronaći nove načina liječenja demencije, objavili su u petak stručnjaci.

Zaključak desetogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo više od 7.000 britanskih vladinih službenika u suprotnosti je s ranijim spoznajama da pad kognitivnih sposobnosti ne počinje prije 60. godine života te bi mogao imati dalekosežan utjecaj na buduća istraživanja demencije.

Velik broj novih lijekova za Alzheimerovu bolest, najčešči oblik demencije, trenutno je u fazi kliničkih ispitivanja, no očekivanja su niska i neki stručnjaci strahuju da se novi lijekovi testiranju na pacijentima koji su prestari da bi se pokazale njihove koristi.

Među tvrtkama koje razvijaju nove lijekove je Eli Lilly koja radi na lijeku solanezumab te Elan i Johnson&Johnson koji razvijaju bapineuzumab.

Istraživački tim predvođen Archanom Singh-Manoux iz Centra za istraživanje epidemiologije i javnog zdravlja u Francuskoj i s londonskog University College otkrio je umjereni pad umnih sposobnosti u žena i muškaraca u dobi od 45 do 49 godina.

Među starijim osobama uključenima u studiju prosječan pad kognitivne funkcije bio je veći, ali su zabilježene velike varijacije s obzirom na godine, uz trećinu ispitanika od 45 do 70 godina koji nisu pokazali nikakav pad.

"To se ne događa odjednom kada ostarite, nego promjene počnu puno ranije", rekla je Singh-Manoux. "Idući korak je to razlučiti i potražiti faktore rizika", dodala je.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 06.01.12. 21:31

realno gledajući to se ne treba liječiti


registracija
8/1/12

fiante, 08.01.12. 02:34

Hegel je "trenirao" svoju memoriju učeći poeziju pjesnika na jeziku kiji nije poznavao


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika