07.01.2012. / 12:56

Autor: Hina

Slučaj švicarskog guvernera

Nezaustavljiva lavina valutnog skandala

Supruga švicarskog guvernera je u kolovozu prošle godine kupila dolare za 400.000 švicarskih franaka, samo tri tjedna prije nego što je Švicarska narodna banka (SNB) zaustavila rast vrijednosti franka.

Philipp Hildebrand sa suprugom (Screenshot: Youtube)Philipp Hildebrand sa suprugom (Screenshot: Youtube)Najveća švicarska politička stranka zatražila je u subotu ostavku guvernera središnje banke zbog skandala s kupnjom stranih valuta.

Političari i mediji ocijenjuju da Philipp Hildebrand nije uspio smiriti krizu kada je na konferenciji za novinare u četvrtak odbio odstupiti s dužnosti i rekao da će dokazati kako nije kriv za zloporabu položaja, a vezano za spornu kupoprodaju deviza njegove supruge Kashya.

Ona je u kolovozu prošle godine kupila dolare za 400.000 švicarskih franaka, samo tri tjedna prije nego što je Švicarska narodna banka (SNB) zaustavila rast vrijednosti franka.

Hildebrand (48), bivši izvršni direktor hedge fonda, tvrdi da je za akciju supruge saznao dan poslije.

Švicarska narodna stranka (SVP), glasni kritičar Hildebranda i intervencija SNB-a pod njegovim vodstvom, zatražila je sjednicu parlamenta na kojoj bi se istražio slučaj.

"Nezakonito je i potpuno neprihvatljivo da čelnici SNB-a obavljaju privatne financijske akcije. Philipp Hildebrand više nije prihvatljiv kao čelnik SNB-a", priopćila je stranka.

No, malo je vjerojatno da će SNB uspjeti u svojoj namjeri, jer im za sazivanje sjednice treba većina većina u donjem i gornjem domu parlamenta.

Ostale političke stranke zadovoljne su Hildebrandovim nastupom na konferenciji za novinare i obećanjem da će poboljšati transparentnost rada SNB-a.

Vlada je također poduprla guvernera, koji se našao pod golemim pritiskom otkako je zaposlenik banke Sarasin objavio pojedinosti njegova i bankovnog računa supruge koji pokazuju da je obitelj kupila stranu valutu u vrijeme kada je SNB zaustavio rast franka.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika