10.01.2012. / 13:05

Autor: Nacional.hr

Otkriven lijek protiv mamurluka i alkoholizma?

"DHM će smanjiti razinu pijanstva i definitivno reducirati simptome mamurluka", rekla je farmakologinja Jing Liang s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSkupina američkih znanstvenika otkrila je lijek protiv alkoholnog mamurluka, piše The Journal of Neuroscience.

Ekstrakt iz kineskog orijentalnog stabla loze latinskog naziva Hovenia dulcis mogao bi biti rješenje problema mamurluka i ovisnosti o alkoholu. Kinezi koriste biljku za liječenje problema s alkoholom već više od 500 godina. Znanstvenici su iz stabla uspjeli ekstrakcijom izdvojiti kemijski spoj dihidromiricetin (DHM) koji se pokazao kao vrlo učinkovito sredstvo protiv pijanstva, a sprečava i negativan učinak alkohola na mozak.

"DHM će smanjiti razinu pijanstva i definitivno reducirati simptome mamurluka", rekla je farmakologinja Jing Liang s Kalifornijskog sveučilišta i dodala kako bi spoj mogao biti vrlo koristan u liječenju ovisnosti o alkoholu. Liang tvrdi kako DHM sprječava vezanje alkohola na neurotransmitere u mozgu.

Znanstvenici su prva testiranja proveli nad laboratorijskim štakorima, primijećeno je i kako su tijekom tromjesečnog eksperimentiranja životinje koje su razvile ovisnost o alkoholu i pile ga u sve većim količinama uz DHM to činile četiri puta manje. Nakon što su sedam tjedana uzimale pripravak vratile su se umjerenoj konzumaciji alkohola.

Dodajmo kako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu svake godine od posljedica alkoholizma umre oko dva i pol milijuna ljudi.

Vezane vijesti

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Kad "lajkovi" postanu razlog nezadovoljstva

Nerijetko se danas riječi “ako nisi na Fejsu kao da ne postojiš” vrlo doslovno shvaćaju jer trenutno oko 850 milijuna ljudi diljem svijeta ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika