10.01.2012. / 13:26

Autor: Hina

Gubitak bliske osobe povećava izglede za infarkt

Gubitak bliske osobe donosi i znatno veći rizik za srčani udar, kažu američki znanstvenici koji su istraživanjem na oko 2000 osoba utvrdili da su izgledi za infarkt prvoga dana od smrti drage osobe 21 puta veći, a u sljedećih tjedan dana šest puta veći nego inače.

Srce se 'doslovce lomi'Srce se 'doslovce lomi'Gubitak bliske osobe donosi i znatno veći rizik za srčani udar, kažu američki znanstvenici koji su istraživanjem na oko 2000 osoba utvrdili da su izgledi za infarkt prvoga dana od smrti drage osobe 21 puta veći, a u sljedećih tjedan dana šest puta veći nego inače.

U radu objavljenom u časopisu Circulation stručnjaci navode da psihološki stres povezan s gubitkom bliske osobe može ubrzati rad srca, povisiti krvni tlak i izglede za stvaranje ugrušaka koji pak povećaju izglede za srčani udar.

U takvom stresu vjerojatno je da će stradati i san i apetit, a postoje izgledi i da će osoba koja tuguje početi neredovito uzimati lijekove što dodatno povećava rizike.

Znanstvenici upozoravaju da je za obitelj i prijatelje važno da se takve stvari imaju na umu kako bi se pazilo na zdravlje onih koji tuguju.

"Svi trebaju prepoznati da su u razdoblju povećanog rizika u danima i tjednima nakon što saznaju da je netko blizak umro", kaže voditelj istraživanja dr Murray Mittleman s Harvardskog Medicinskog fakluteta.

Znanstvenici su proučavali podatke oko dvije tisuće osoba koje su preživjele srčani udar i utvrdili da ih je 270 pretrpjelo gubitak bliske osobe u šest mjeseci prije infarkta, uključujući njih 19 koji su srčani udar dobili dan poslije smrti drage osobe.

Rizik infarkta bio je najveći u prvih tjedan dana od gubitka bliske osobe, a kasnije pada.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika