Objavljeno u Nacionalu br. 424, 2003-12-30

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Tomaž Pandur vidio Skorupicu

Kod Siniše Svilana je novinarka Nina Skorup, strelovito ukrižala nogama, brzinom dovoljnom da svi pomisle kako su sve vidjeli, a prevelikom da itko u to može biti sasvim siguran, pa očekujemo pravorijek hrvatske kulturne javnosti

Ivan StarčevićIvan StarčevićTKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Četvrtak, HRT 1, 20.10
Kaktus

Danas je Božić, pa se Rvacka tv maštovito dosjetila kako da svojim natjecateljima otme novac, a svojem direktoru i direktoru svojeg radija, Rvackog radija, pridoda još koju intelektualnu kvalitetu, osim one da dotični, g. Mirko Galić Duvanović, ima psa. U tu svrhu igrao se dobrotvorni «Milijunaš» u kojem se iz prvog reda producirao dotični g. MGD, a pred Tarikom Zeničkim izredala se nekolicina tzv. javnih osoba (glumice, književnici, weather boy Vakula i slični) u jako ležerno shvaćenoj ulozi natjecatelja. Sve što se zaradilo išlo je za neki aparat u dječjoj bolnici u Splitu, a zaradilo se jako malo iz dva razloga. Prvi je da vedete naših raznoraznih društvenih okupljanja, tzv. domjenaka, nisu znale odgovore, a drugi, isto tako očit, je nedostatak motiva. Čemu da se neka naša domjenčura muči oko novca koji joj ne će pripasti, kad bi joj to moglo ne samo nagrditi ljepotu, nego bi prevelika usredotočenost na odgovore, tako česta kod običnih smrtnika kojima treba lova, mogla razbila ono divno ozračje bratstva i bliskosti jednakih, koje uvijek prožima zajedničke javne nastupe osoba koje niti se trpe niti spadaju zajedno.
Pošto je u dvije prilike zaneseno pljeskao i na taj način ostvario dva krupna plana namijenjena onima koji će ga uskoro ponovo birati, direktor HRT-a priopćio je da će Televizija (tj. njen direktor Vanja Sutlić koji je vjerojatno bio odsutan zbog bolesti) nadoknaditi svotu koja nedostaje da bi se pomoglo djeci i, tu se naš Djed Božićnjak Galić malo spleo, djeci i «budućoj djeci», što god da to značilo.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
Vijenac

Hrvati su u srijedu i četvrtak, čestitajući si SMS porukama Božić, potrošili deset milijuna kuna, glasi treća vijest u Dnevniku, što je epohalni novinarski podvig, jer ne događa se svakog dana da nam HRT priopći nešto iz sfere stvarnog života.
Prva vijest je, naravno, potres u Iranu, ali je zato druga prožeta blagdanskim milosrđem, jer u Zagrebu je besplatno objedovalo petsto ustašaca, 400 beskućnika i još stotinu odabranih po kriteriju socijalne ugroženosti. Uzvanike su posluživale osobe iz političkog i javnog života i taman kad smo počeli povraćati od siline dobrotvornosti Jadranke Kosor i sličnih političkih zmijica, pročitane su prve četiri riječi najave za onu našu treću i najvažniju vijest. Nema veze što je najavica o SMS porukama počela prijekornim komentarčićem «dok neki gladuju, neki», jer taj je kršćanski socijalizam u naše medije ušao sredinom šezdesetih godina pretprošlog stoljeća, kada su partijski sekretari, svaki put kada bi neko debelo i razmaženo dijete zafrljačilo bananu u kut, naciju privodili svijesti primjerom gladne djece u Africi (čitaj: Bijafri).
Zaboravimo sitnice, današnja vijest je čudo, jer rijetki su petki kad HRT ne napuhava sjednice, pa čestitke preporučujemo budućim etnolozima (a ne budućoj djeci). Dok čekamo da se oni ne rode i završe fakultet, mi ne dangubimo. Naša prva terenska istraživanja otkrivaju zaprepašćujuću istinu: u našim čestitarima, u doba stravično brzog komuniciranja, čuče zatucani popovi koji pišu guščjim perom, pa pogledajmo što se danas u Hrvatskoj pisalo na displayima najmodernijih mobitela.
Čestitka prva: «Vaša srca i vaš dom neka budu puni zdravlja i ljubavi! Božićne dane provedite u radosti i miru.»
Druga: «Neka svjetlost Badnje noći obasja Vašu dušu i ispuni je divnim osjećajima. Neka Vam Bog podari sve što nemate a želite i neka sačuva ono sve što imate a volite.»
Treća: «Sretan Božić! Želje prepuštam svakome svoje, glavno je da se ostvare.»
Četvrta: «Snijeg svud pada, zvona zvone, srca mlada vesele se. To je vrijeme ljubavi i mira… Sretan Božić uz najbolje želje od srca.»
Peta: «Neka vam božićno jutro pod borom osvijetli poklon ispleten od zdravlja ljubavi mira i sreće».
Da razbijemo monotoniju, evo i jedne zahvale na božićnu čestitku: «***Prijatelji su kao zvijezde. Ne vidiš ih UVIJEK, ali znaš da su UVIJEK tu negdje… HVALA».
Sličan vid ruralnog snobizma je i ono «čestit», umjesto «sretan» Božić. Nerazumljivom riječju čestit, baš kao i kompliciranim čestitanjem, želi se ostaviti jači dojam, kako na sebe samoga tako i na nedužnog primatelja. Obratite pažnju, vi budući, kako lokalni Radio Stubica ima ovih dana na programu isključivo čestit Božić. Izgleda da je tamo u Stubicu, kao svojedobno Rankovićevi lektori u Sarajevo, stigao čovjek koji zna svoj posao.

ZABORAVI HOLLYWOOD
Subota, HRT 1, 15.10
Četiri kaktusa

Nesuvislu tv dramu napisao je Miro Gavran, HRT ju je, prema kazališnoj predstavi Zorana Mužića, snimila 1999. godine, pa se u tom četverogodišnjem razdoblju ova predivna stvar već uspjela pokazati dostojnom uvrštenja u antologiju Dramskog programa HRT. Kud će suza neg’ na oko, ali ne budimo isključivi: možda će stravično loša gluma dvojice tipova koji glume glumce pobijediti u najoštrijoj od konkurencija, pa će «Zaboravi Hollywood» postati priručnik za glumce, umjesto da zasluženo zauvijek ostane isključivo privatna stvar pisca, glumaca i režisera ove adaptacije, čuvenog Eduarda Galića.

POLA URE TORTURE
Subota, HRT 2, 21.15
Vijenac

Još jedna kutija u Saboru, priopćuje nam najbolja, tj. jedina, humoristična emisija. Ako je dosad bilo dvojbi oko toga što je to kutija (bezveznjak), one su sada uklonjene na najjasniji od načina, jer riječ je o stanovitom krivom Letici koji se, odjeven u ono što je Ante Starčević prezirao (a zove se ban Jelačić), ušuljao u Hrvatski sabor na listi stranke magistra Đapića. Dakle: kutija. Ako itko od lingvista čita Nacional, neka ne bude kutija, nego neka zapiše značenje.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 22.32
Vijenac

Voditelj Svilan počinje emisiju vrlo ispravnim veličanjem nogometaša Darija Šimića koji je dao 120.000 kuna svojeg novca u dobrotvorne svrhe, što je već dovoljno za svaku pohvalu emisiji. No sve je to ništa prema trenu u kojem je novinarka Nina Skorup idealnom brzinom prekrižila svoje gole noge. Dovoljno sporo da svako pomisli kako je Skorupica razgovor sa slavnim slovenskim kazališnim režiserom Tomažom Pandurom radila bez gaća, a opet prebrzo za konačan zaključak: vidio sam Skorupičin vertikalan osmijeh.

OSVAJANJA LJUDEVITA POSAVCA
Nedjelja, HRT 1, 21.10
Četiri kaktusa

Budućim istraživačima skrećemo pozor na najavu: «Što je to ugledala Vera u vrtu što je ipak pokolebalo njezine stavove o Luji? Izgubila je dan i sve je više uvjerena da nije ni trebala doći i nasjesti na mužev poziv. Kuća joj izgleda tamno, kao smeđi muzej, i ništa joj se ne sviđa. Svojoj sestri Seki priznaje brigu za njihovu majku i ljuti se na njezina prijatelja Tomu što je premalo poduzetan u vezi sa ženama. To je Tomo sasvim krivo shvatio. U kući i vrtu obitelj kao da se igra mačke i miša. Na večer kada se svi okupe za stolom opet postaje burno. Padaju ‘teške’ riječi, a Tomo ustaje u obranu Seke i reagira sasvim neočekivano za svoj temperament…»
Usporedimo ovu maglu s plaćenim oglasom Nove TV u Večernjaku, gdje se najavljuje što će se dogoditi u sapunici «Izlog strasti» u utorak: «Elena se pristane udati za Giuliana. Ettore nijemo prisustvuje njihovoj sreći. Paolo objašnjava Ugu kako ne smiju odvajati Benedettu od majke. Laura prigovori Valeriju da je zapostavlja zbog Elde. Iako ne odobrava njegovu odluku, Anita čestita Giulianu na zarukama s Elenom i moli ga da se pomire. Eldu posjeti očuh, desna ruka njezina pokojna oca. Ettore upozori Giuliana da će sve učiniti kako bi spriječio njegovo vjenčanje s Elenom. Ugo nazove Sophie i zamoli je da se vrati u Torino kako bi urazumila svoju kćer. Elena optuži Ettorea da je koristi kao oružje u ratu protiv Giuliana. Elda nazove Valerija u ‘Cento Vetrine’ i kaže mu da smjesta dođe k njoj. Laura mu zaprijeti da će ga ostaviti ako to učini».
Dok naša javna televizija, za naše pretplatničke novce, s punim pravom objavljuje bankrot pameti, obratite pažnju na bogatstvo zbivanja u prezrenom žanru. Visokodinamični Tomislav Radić, scenarist i redatelj «Ljudevita Posavca», umjesto priče nudi nam statične opise: «kuća joj izgleda tamno, igraju se mačke i miša, opet postaje burno». A pogledajmo, mili i pažljivi štioče, množinu aktivnosti u sapunici, označenu glagolima: «pristane, objašnjava, prigovori, zamoli, optuži, nazove, zaprijeti». Nisu nam potrebna bolna iskustva, u koja spada gledanje kretenske hrvatske tv serije, da bismo vidjeli o čemu je riječ. O krajnjoj potrebi da Dubravko Jelačić (pseudonim Bužimski) i Branko Schmidt više nikad ne budu urednici na HRT-u. Ničega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika