Objavljeno u Nacionalu br. 424, 2003-12-30

Autor: Nenad Polimac

GODIŠNJI PREGLED KINO FILMOVA

Hrvatski kino fenomen godine je Spy Kids 3D

Kraj godine malo je zabrinuo Hollywoodske moćnike, ali je 'Povratak kralja' spasio 2003.: na domaćem tržištu nema razloga za euforiju, brojke gledatelja su u padu, cijena ulaznica u boljim zagrebačkim kinima narasla je do 29 kuna, a hrvatski film i dalje nema publike

Nenad PolimacNenad PolimacSve je dobro što se dobro svrši. Kraj godine malo je zabrinuo hollywoodske moćnike, jer su njihove skupe produkcije jedna za drugom ostvarivale mnogo manje nego što se pretpostavljalo. Universalov “Mačak u šeširu”, prva igranofilmska verzija omiljenih dječjih knjiga dr. Seussa, s Mikeom Myersom u glavnoj ulozi, trebala je osvojiti tržište poput blockbustera “Kako je Grinch ukrao Božić”, prethodne Seussove ekranizacije, međutim, film koji je stajao 150 milijuna dolara (ukupno s reklamom) zasad još nije prešao prag od 100 milijuna dolara bruto. Još je gore podbacila simpatična igrano-animirana zafrkancija “Looney Tunes: Ponovno u akciji”, posveta Joea Dantea klasičnim crtićima Warner Bros.-a. Budžet joj je iznosio (s reklamom) više od 100 milijuna dolara, a bruto zarada ni petinu. Među velikim je razočaranjima i podjednako skupa “Linija vremena” Richarda Donnera, snimljena po bestseleru Michaela Crichtona, a više se očekivalo i od “Uklete kuće” Roba Minkoffa (“Stuart Mali”, “Kralj lavova”) s Eddiejem Murphyjem u glavnoj ulozi: na uloženih 130 milijuna dolara zasad se vratilo jedva nešto više od 60 milijuna bruto. Iznevjerenih nada ima još poprilično: na primjer, “Zauvijek zajedno” braće Farrelly s Mattom Damonom i Greggom Kinnearom, “Osmijeh Mona Lise” s Julijom Roberts te “Nestale” Rona Howarda s Cate Blanchett i Tommyjem Leejem Jonesom. Velike kompanije tvrde da se dva njihova najskuplja proizvoda, “Gospodar i ratnik” Petera Weira (180 milijuna dolara) i “Posljednji samuraj” Eda Zwicka s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi (170 milijuna) dobro drže i da će imati dobar promet još nekoliko mjeseci zahvaljujući vjerojatnim oscarovskim nominacijama, no nijedan od njih neće u američkim kinima uspjeti ostvariti 100 milijuna dolara bruto.

'Amerikanijada' koja je van SAD-a imala manje od 25 posto zarade u Hrvatskoj je treći najgledaniji filmTmurnu perspektivu da će 2003. biti prva godina od 1991. s padom prometa u odnosu na prethodnu sezonu (i to unatoč poskupljenju kino ulaznica i neusporedivo većim izdacima za reklamu) otklonio je “Gospodar prstenova: Povratak kralja”: u samo pet dana zaradio je 250 milijuna dolara u svjetskim kinima. Budući da su “Dvije kule” bile uspješnije od “Prstenove družine”, prvog izdanja trilogije, valja pretpostaviti da će “Povratak kralja” – zahvaljujući odličnim kritikama i euforičnom prijemu kod gledatelja – premašiti milijardu dolara u svjetskim kinima i smijeniti “Harryja Pottera i kamen mudraca” na drugom mjestu najuspješnijih filmova svih vremena: ugrožavanje “Titanica (milijardu i 835 milijuna dolara) čini se nerealnim.

“Povratak kralja” proizvela je kompanija New Line, nekoć skroman nezavisnjak kojeg je 1984. promovirao uspjeh “Strave u ulici brijestova” Wesa Cravena. Moćni Warner Bros., koji zadnjih godina potresaju promjene u upravi i zlosretno spajanje s America On-Line, zasigurno nije požalio što ga je otkupio, pogotovo što je New Line ove zime producirao i jedan neočekivani hit, “Vilenjaka” s Willom Ferrellom, komičarom iz kultne emisije “Subotom navečer uživo”, u glavnoj ulozi. Srednje budžetirana fantastična komedija o momku koji odrasta među vilenjacima i prolazi kroz krizu identiteta dosad je zaradila više od 160 milijuna dolara i najugodnije je iznenađenje na američkim top listama u zadnja dva mjeseca. Pitanje je jedino hoće li se “Vilenjak” svidjeti i gledateljima izvan Amerike: bude li tako, film bi mogao ostvariti vrtoglavo visoku profitnu stopu.

Odnos zarade u američkim kinima i ostatku svijeta najsigurniji je način za provjeru pravi li Hollywood komunikativne proizvode. Idealne rezultate na ovogodišnjoj top listi pokazuju filmovi “Dvije kule”, oba “Matrixa”, “Terminator 3” (da mu cijena nije čak oko 240 milijuna dolara, mogao bi se smatrati iznimno uspješnim) i “Charliejevi anđeli 2”. Za “Pirate s Kariba” smatralo se da će ostvariti mnogo više na međunarodnom tržištu, dok serijal “X Men” nikako da probije istu barijeru. “Potraga za Nemom” tek se nedavno počela prikazivati u većini zemalja izvan Amerike pa je prerano zaključivati o eventualnom podbačaju, no razmjerno slab odjek šesterostrukog oscarovca “Chicaga” u svjetskim kinima poprilično je iznenađenje.

Na domaćem tržištu nema razloga za euforiju. Brojke gledatelja u stalnom su padu, a lijek koji mnogi propisuju – sniženje cijena kino ulaznica – nikako da se prihvati: štoviše, u najboljim zagrebačkim kinima u večernjim satima one sada koštaju 29 kuna. Izvjestan pomak trebao je biti prvi zagrebački multipleks Blitz-CineStar, međutim, rat s distributerima velikih hollywoodskih kompanija oko najamnine osudio ga je na ne osobito atraktivan filmski program, koji je rezultirao osrednjim posjetom (procjene broja gledatelja u 13 kina prvog vikenda variraju od 12 do 18 tisuća).

Treba li birati distributerski podvig sezone, izveo ga je zagrebački UCD s filmom “Spy Kids 3-D”. Taj je film na međunarodnom tržištu ostvario samo 25 posto svojih ukupnih prihoda, što znači da je u pitanju čista “amerikanijada”, ali u nas se probio na visoko treće mjesto gledanosti. Agresivna reklama na kanalu Nova TV i besplatno dijeljenje trodimenzionalnih naočala u tjedniku TV Story urodili su neviđenom gužvom u kinima. UCD se, na žalost, ne hvali točnom brojkom gledatelja, jer mu očito nije u interesu da suviše impresionira svog stranog partnera, kompaniju Miramax.

Drugi podvig izvrsna je sinkronizacija na hrvatski Disneyjeva crtića “Potraga za Nemom”. Odlično obavljen posao nagrađen je velikim zanimanjem gledatelja pa će “Nemo”, kad mu završi kino distribucija, biti među najvećim hitovima godine. Za u nas potpuno zamrlo tržište crtića (solidan odjek nesinkroniziranog “Ledenog doba” iznimka je od pravila) to je najljepša vijest.

A hrvatski film? Socijalna melodrama Petra Krelje “Ispod crte”, dobitnik nagrade u Puli, u Zagrebu nije imala ni tisuću gledatelja, a nije zablistala ni komorna drama Zrinka Ogreste “Tu”. Zato bosanski film “Gori vatra”, premda se zagrebački prikazivači za njega baš i nisu trgali, ima već šest tisuća gledatelja. Bar nešto!

Najgledaniji filmovi u svjetskim kinima
Bruto zarada Amerika Ostali svijet
1. Gospodar prstenova 2 (NL) 924.8 m $ 37,0 % 63,0%
2. Matrix Reloaded (WB) 738.0 38,2 % 61,8%
3. Potraga za Nemom (Disney)* 702.1 48,4 % 52,6%
4. Pirati s Kariba (Disney) 652.1 46,8% 53,2%
5. Svemogući Bruce
(Universal/Disney) 474.7 51,1% 48,9%
6. Terminator 3 (WB/Sony) 433.1 34,7% 65,3%
7. Matrix Revolutions (WB) 412.5 33,3% 66,7%
8. X-Men 2 (Fox) 406.4 52,9% 47,1%
9. Uhvati me ako možeš
(Dreamworks) 350.4 47.0% 53,0%
10. Chicago (Miramax) 306.7 55.7% 44,3%
11. Zločesti dečki 2 (Sony) 262.1 52,8% 47%
12. Charliejevi anđeli 2 (Sony) 259.1 38.9% 61,1%
13. Gospodar prstenova 3 (NL)** 250.1 49,6% 50,4%
14. 8 milja (Universal) 242.4 48,1% 51,9%
15. Hulk (Universal) 241.7 54,7% 45,3%

Najgledaniji filmovi u hrvatskim kinima
Broj gledatelja
1. Gospodar prstenova 2 (Issa) 263 884
2. Matrix Reloaded (Issa) 103 549
3. Spy Kids 3-D (UCD)* 95-100 000
4. Terminator 3 (Issa) 81 432
5. Pirati s Kariba (Continental) 75 427
6. Matrix Revolutions (Issa) 71 336
7. Harry Potter i odaja tajni (Issa)** 67 877
8. Johnny English (Kinematografi) 64 351
9. Charliejevi anđeli 2 (Continental) 60 663
10. Potraga za Nemom (Continental)*** 60 246
11. 8 milja (Kinematografi) 52 736
12. Svemogući Bruce (Continental) 47 674
13. Chicago (UCD) 43 478
14. Ledeno doba (Continental) 38 630
15. Američka pita: Vjenčanje (Blitz) 35 000

*Podatak o broju gledatelja je na osnovi procjene; distributer ga je odbio dati

**Ukupan broj gledatelja – s rezultatom iz 2002. – iznosi 196.885

***Film se još prikazuje

10 najboljih u hrvatskim kinima

1. Pijanist – Roman Polanski
Autorski spektakl o holokaustu, puno bolji od Spielbergove “Schindlerove liste”. Trebao je dobiti Oscara, a ne “Chicago”.
2. Potraga za Nemom – Andrew Stanton
Dosad najuzbudljiviji proizvod Pixara, genijalne radionice kompjutorskih crtića. Odlično vođena priča i sjajna animacija.
3. Pričaj s njom – Pedro Almodovar
Nekadašnji španjolski wunderkind danas provocira kudikamo suptilnije nego u razdoblju ”Žena na rubu živčanog sloma” i “Kike”.
4. Čovjek bez prošlosti – Aki Kaurismaki
Dražesna socijalna utopija dosad je najprijemčiviji rad talentiranog finskog zafrkanta.
5. 25. sat – Spike Lee
Briljantno režiran film o posljednjim satima na slobodi dilera koji mora u zatvor: gotovo lišen uobičajenih autorovih ekscesa.
6. Mistična rijeka – Clint Eastwood
Pesimistična kriminalistička drama snažnog socijalnog naboja: Tim Robbins najuvjerljiviji je u odličnoj glumačkoj postavi.
7. Gospodar i ratnik – Peter Weir
Povremeno se doima kao dokumentarac s britanskog broda u doba napoleonskih ratova: začudno minimalistički spektakl.
8. Intimnost – Patrice Chereau
U nas ignoriran film zbog prevelikog zakašnjenja i sinkronizacije na francuski: tako spontane prizore seksa nikad niste vidjeli.
9. Dogville – Lars von Trier
Ako ste gledali “Naš grad” Thorntona Wildera u ZKM-u, shvatit ćete kakvu je tradiciju veliki danski redatelj obrnuo naglavce.
10. Nepovratno – Gaspar Noe
Film ostavlja podjednako mučan dojam i nakon drugog gledanja: strasno poigravanje filmskim medijem i izdržljivošću publike.
10. i ½ Kill Bill vol. 1 – Quentin Tarantino
Da je pridodan i vol. 2, film bi skočio na top listi za nekoliko mjesta: vizualno impresivna posveta azijskom štemerskom žanru.

Nadomak vrha:
Gori vatra – Pjer Žalica
Good-bye Lenin! – Wolfgang Becker
Tu – Zrinko Ogresta
Šibicari – Ridley Scott
8 milja – Curtis Hanson
Moramo se pomagati – Jan Hrebejk
Femme Fatale – Brian De Palma
Musa ratnik – Sung Su Kim
Adaptacija – Spike Jonze
Uhvati me ako možeš – Steven Spielberg

Mjehuri od sapunice:
Sati – Stephen Daldry
Chicago – Rob Marshall
Pijani od ljubavi – P.T. Anderson
Ispovijedi opasnog uma – George Clooney
Matrix Reloaded & Matrix Revolutions – braća Wachowski

5. Gospodar i ratnik – Peter Weir???????????????????????????????????

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika