11.01.2012. / 10:56

Autor: Deutsche Welle

Guantanamo i dalje vitalan

Deset godina američkog logora

Prije deset godina, 11. siječnja 2001. prvi zatočenici dopremljeni su u američku vojnu bazu Guantanamo. Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će zatvoriti ovaj zatvor. No to se do dan danas nije dogodilo

"Guantanamo je bio ad-hoc rješenje", kaže James Carafano, stručnjak za obrambenu i sigurnosnu politiku konzervativne zaklade Heritage. On smatra da nije postojala odgovarajuća metoda rada za tadašnje okolnosti. Naime odlučujuće pitanje tada je bilo: Kako se ophoditi prema zatvorenicima, koji su sudjelovali u ratu, u kojem kao protivnik ne postoji neka određena država, pri čemu dakle ne važe pravila o ratnim zarobljenicima? Kako kaže Carafano, održavanje sudskog procesa pred civilnim sudovima, kao što to zahtijevaju kritičari Guantanama, nije dakle dolazilo u obzir.

Guantanamo nepotreban

Zbog toga se administracija predsjednika Georga Busha odlučila zatvorenike prebaciti u Guantanamo. Tamo, tako je glasila pretpostavka, zatvorenici neće biti podvrgnuti američkom pravosuđu i mogu biti zadržani i saslušavani uz veći stupanj sigurnosti. U međuvremenu je Vrhovni sud SAD-a donio drugačiju odluku koja kaže da se zatvorenici mogu pozvati na prava definirana američkim Ustavom. Kritičari upućuju na mogućnost formiranja zatvora za ratne zarobljenike u Afganistanu ili da ratni zarobljenici budu smješteni u SAD-u. Andrea Prasow iz Human Rigts Watsch-a kaže da je i danas, kao i prije deset godina, stvar jasna. "Zatvorenici, koji su počinili zločine, mogu biti pravno gonjeni. Ukoliko su povrijedili američke zakone mogu biti optuženi pred američkim sudovima. Onaj tko je prekršio afganistanski zakon može biti tamo optužen, a ukoliko ne postiji dovoljno dokaza on treba biti oslobođen."

Ona smatra da civilni sudovi itekako mogu povesti procese protiv terorista što se, kako kaže, pokazalo na primjeru stotina presuda. "Realnost izgleda tako da američki civilni sudovi nisu vrlo prijateljski nastrojeni prema optuženima posebice prema osumnjičenima za terorizam. Ovi ljudi dobijaju dugogodišnej zatvorske kazne koje služe u zatvorima s posebno strogim sigurnosnim mjerama tako da imaju vrlo malo kontakata s vanjskim svijetom."

Neispunjeno obećanje

Kada je Barack Obama došao na funkciju predsjednika on je najavio kako želi zatvoriti Guantanamo u roku od godinu dana. Ipak to se pokazalo znatno težim. "Dosad je u Guantanamu boravilo preko 800 zatvorenika. Od 171 zatvorenika, koliko ih je trenutno, 89 je dobilo dozvolu da bude pušteno na slobodu", kaže Andrea Prasow. Većina dolazi iz Jemena, ali za tu zemlju, zbog nestabilnog stanja i velikog broja terorista, vrijedi zabrana protjerivanja.

36 zatvorenika je osuđeno a među njima je i Kalid Šeik Muhamed, jedan od organizatora terorističkih napada od 11. rujna. Nasuprot tome 46 zatvorenika moraju ostati u zatvoru na neodređeno vrijeme iako protiv njih nije podignuta optužnica. Posljednjeg dana prošle godine predsjednik Obama je potpisao zakon kojim se daje dozvola za njihovo neograničeno držanje u zatvoru. A prije toga je Kongres donio zakon po kojim se onemogućava transport zatvorenika u SAD. Samim time je zatvaranje Guantanama u ovom trenutku gotovo nemoguće. Andrea Prasow podsjeća da tijekom 2011. godine nitko nije pušten iz Guantanama.

Zatvaranje nije na vidiku

James Carafano kaže da je Guantanamo u međuvremenu postao simbolom za sve najgore što se događa na zapadnoj strani od početka rata protiv terorizma. "Guantanamo je postao simbolom svega negativnog, čak i za sporne metode mučenja poput waterboardinga iako ona nikad nisu ovdje bile vršene", kaže Carafano.

Ken Gude, ekspert za pitanja nacionalne sigurnosti pri liberalnom Centru za američki progres smatra da su spomenuti zakoni a time i teškoće za zatvaranje Guantanama isključivo politički motivirani. "Kongres je postavio zakonsku barijeru koja se bazira na političkom stavu da je zatvorenike iz Guantanama opasno dovesti u SAD i da bi to moglo biti opasno po život za američke građane. Ja taj stav smatram smiješnim."

Ipak Ministarstvo vanjskih poslova je početkom tjedna priopćilo kako je američka Vlada i dalje odlučna u svojoj namjeri da zatvori Guantanamo. No s obzirom na zakone svi stročnjaci drže da je skorašnje zatvaranje Guantanama malo vjerojatno. James Carafano kaže:

"Za četiri godine, potpuno neovisno od toga tko će biti predsjednik, još uvijek će postojati zatvor Guantanamo, a zarobljenici u ratu protiv terorizma tamo će još uvijek biti zatvarani."

Autori: Christina Bergmann / Zorica Ilić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Skandal u Guantanamu

Skandal u Guantanamu

Istraživački novinar, književnik i filmaš Andy Worthington piše na svom blogu o zatočenicima u Guantanamu koji su prema službenim podacima već odavno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika