11.01.2012. / 14:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Svjedočio vlasnik restorana

Nisam toliki idiot

Čerhak je posvjedočio da je video nadzor u njegovu restoranu snimao sve goste i prostorije, a na pitanje Sanaderove obrane je li bivšeg premijera obavijestio da ga se snima odgovorio je kako "nije toliki idiot"

Vlasnik Marcellina Mario Čerhak, svjedok u suđenju Ivi Sanaderu. Photo: Antonio BroniĆ/PIXSELLVlasnik Marcellina Mario Čerhak, svjedok u suđenju Ivi Sanaderu. Photo: Antonio BroniĆ/PIXSELL

Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem je bivši premijer Ivo Sanader snimljen u razgovoru s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu nije uspio objasniti kako je od snimke cijelog susreta ostalo samo nekoliko minuta materijala.

Također nije odgovorio niti na pitanje kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji ga je navodno nazvao i pitao za snimku, znao da ona uopće postoji.

Nakon niza nelogičnosti i neodgovorenih pitanja sudac Ivan Turudić upozorio ga je da od svjedočenja ne radi farsu, ne komentira pitanja ili na njih odgovara protupitanjima.

Nisam toliki idiot

Od svjedoka se također nije moglo doznati zašto je, nakon brisanja većine snimki na kojima je bio bivši premijer, ostavio baš ovu koja se koristi kao dokaz u postupku gdje se Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Čerhak je posvjedočio da je video nadzor u njegovu restoranu snimao sve goste i prostorije, a na pitanje Sanaderove obrane je li bivšeg premijera obavijestio da ga se snima odgovorio je kako "nije toliki idiot".

"Dnevno prođem kroz najmanje 50 videonadzora i nikad mi ni jedan idiot nije prišao i rekao da se snima. I zato ne znam zašto bi ja bio takav idiot", kazao je Čerhak.

Bajić zvao na kavu

Potvrdio je da je dio snimaka na kojima je zabilježen bivši premijer svjesno obrisao nakon medijskih napisa u kojima se njegov restoran opisivao kao stožer Sanaderova povratka na vlast. Tek je manji dio snimljenog materijala ostavio, no o tome nije nikome govorio, a posebno ne novinarima Jutarnjeg lista u kojem je prije početka suđenja objavljen detaljan opis događaja na snimci.

Na upit kako se sa snimkom našao u državnom odvjetništvu Čerhak je kazao da ga je jedan dan nazvao osobno Bajić koji ga je "pozvao na kavu". Iako se, po vlastitim riječima, pokušao izvuči od predaje snimke morao je "popustiti" i istražiteljima dozvoliti da sami izuzmu dokazni materijal.

Potvrdio je da je uz Sanadera i Ježića taj dan u restoranu bio i vlasnik DIOKI-ja Robert Ježić, koji je u ovom slučaju krunski svjedok protiv Sanadera.

Nebitne okolnosti

Photo: Antonio Bronić/PIXSELLPhoto: Antonio Bronić/PIXSELLObrana bivšeg premijera prigovorila je istinitosti Čerhakova iskaza ističući da je sudjelovao u sprezi DORH-a i medija te da je "samo jedan u nizu likova koji u ovom slučaju svjedoče o nebitnim okolnostima".

Sanaderovi odvjetnici ranije su prigovorili i na iskaz prvog današnjeg svjedoka Branka Radoševića koji je kazao da ga je bivši premijer prisiljavao da obavi poslove nužne za izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja iz Ine.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i bivšeg predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka.

Olabavi malo

Bivši direktor Plinacroa Branko Radošević posvjedočio je da mu je bivši premijer Ivo Sanader poručio da će morati odstupiti ako s Inom ne dogovori preuzimanje skladišta zemnog plina Okoli, što je bio jedan od uvjeta za izuzimanje plinskog poslovanja iz Ine.

"Rekao mi je da malo olabavim s tim Mađarima jer nam oni trebaju", kazao je Radošević odgovarajući na pitanja tužiteljstva koje Sanadera tereti za primanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskom MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Osim Sanadera, na Radoševića je navodno utjecao i bivši član uprave Ine Jozo Petrović koji ga je također nagovarao da se zaključi ugovor o Okoliju. Radošević je, kako je kazao, pregovore prethodno prekinuo jer Ina nije pristala na klauzulu da se ugovor poništi ako Plinacro ne osigura novac.

Ljutiti Sanader

Svjedok je kazao da mu se Petrović predstavio kao osoba od povjerenja bivšeg premijera i kazao da će Sanader "biti ljut ako se posao ne dovrši čim prije".

Bivši direktor Plinacroa tvrdi i da se o izuzimanju plinskog poslovanja iz Ine raspravljalo i na sjednicama vlade te na sastancima na kojima su sudjelovali tadašnja potpredsjednica vlade Jadranka Kosor te ministri Marina Matulović Dropulić i Ivan Šuker.

Na kraju je, kaže, dogovoren ugovor koji je štitio interese Plinacroa, jer je Vlada preuzela garanciju vraćanja kredita.

No, Radošević je, na pitanje Sanaderove obrane, ustvrdio da kupnja skladišta Okoli u konačnici nije bila opravdana. Vlada ga je, naime, ranije prodala zajedno s Inom pa je njegovo ponovno kupovanje bio dodatni trošak zbog kojega je cijena plina dugoročno rasla, zaključio je svjedok.

Suđenje se nastavlja nakon stanke, kada će pitanja svjedoku postavljati optuženi Sanader.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 11.01.12. 15:50

Jasno je da je Sanader ,sada već evidentno,bio(i još je uvijek),vrsni manipulator kao i vrsni kriminalac.Apsolutno zaslužni nasljednik HDZ-ovske politike pljačke cijele Hrvatske po "posebnim modelima hrvatske zbiljnosti". Ovako osmišljeni scenarij pljačke i manipulacije ljudima i događajima,daje mu upravo pravo ime "KUM".Po svim argumentima iz istraga kao i ljudima koje je organizirao i manipulirao,nemože se postidjeti najvećih mafijaša iz nedavne i sadašnje prošlosti.Svjetskoga ranga.Skidam mu kapu do zemlje za "uspješno obavljen posao".Uopće ga više ni ne krivim ni ne osuđujem za prljavost.Zaista nije sve mogao sam uraditi.Imao je široku(najširu i najjaču)bazu ključnih osoba instaliranih u tu svrhu još od Tuđmana i samih početaka organizirane pljačke cijele Hrvatske.Sustav je odgovoran za svoje nefunkcioniranje(prvenstveno pravosuđe i policija) a moral je svejedno izbačena kategorija pa ga nije ni vrijedno spominjati.Kako isti model sustava funkcionira i danas,samo je pitanje vremena kji će novi "Sanader"isplivati na površinu sa svojim jatacima.Živjela nam slobodna,suverena i vječna Hrvatska ! Sve za Hrvatsku-Hrvatsku ni za šta ! Kako to zvuči licemjerno,nemoralno i pokvareno iz usta onih koji to opetuju u svakoj prigodi. Što veća prigoda za takve izjave to zorniji prikaz sramote i nemoralnosti onih koji izgovaraju te slogane,kao papagaji.Ti slogani su prašina u oči slušateljima i nož u leđa istinskim braniteljima.Posebno onima koji su živote dali za ovu ljigu od države.


registracija
8/7/09

bankar, 11.01.12. 16:56

a dovoljan si idiot da ih tajno snimaš i sada da ovo kažeš kako bi poništio dokaz idiote


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika