11.01.2012. / 12:39

Autor: Nacional.hr

Ministarstva platila 400 milijuna za najam, a tisuću lokacija nema namjenu

"Premještati, a što drugo. To je stvar zdrave logike i nešto što bi svatko napravio u svom kućnom budžetu, jer jednostavno nema smisla da država plaća najam ako ima svoje nekretnine", izjavio je Bauk

Arsen Bauk Arsen Bauk Prema podacima s kraja 2011. godine, samo ministarstava uprave, unutarnjih poslova, turizma, obrane te gospodarstva, rada i poduzetništva nisu unajmljivala prostor u kojem djeluju, piše Vjesnik.

Prema podacima iz 2010. godine Republika Hrvatska je na troškove najma nekretnina u kojima su smještena ministarstva i uredi potrošila više od 400 milijuna kuna. Zapanjujuća je činjenica kako država posjeduje više od 1000 vlastitih prostora koji trenutno nemaju namjenu. Od davanja u zakup svojih nekretnina u 2010. godini, u državnu blagajnu namaknuta je tek petina iznosa koji sama plaća za najam, odnosno 97 milijuna kuna.

Ministar uprave Arsen Bauk slaže se kako to nema smisla. "Premještati, a što drugo. To je stvar zdrave logike i nešto što bi svatko napravio u svom kućnom budžetu, jer jednostavno nema smisla da država plaća najam ako ima svoje nekretnine", izjavio je Bauk. Ministar je svjestan kako je dobar dio tih nekretnina derutan i kako treba obnovu. Ističe kako bi uredi državne uprave trebali preuzeti inicijativu, s obzirom na to da upravo oni najbolje znaju čime gospodare i što sve imaju u najmu.

"Ministarstvo uprave je svoje na svome. U vlasništvu smo nekretnine u kojoj boravimo, ali uistinu su brojna ministarstva vrlo raštrkana i u situaciji da moraju plaćati najamninu za poslovne prostore koje koriste", nastavlja.

Dodajmo samo primjer Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje je 2003. godine potpisalo desetogodišnji ugovor za najam 774 kvadrata prostora, tijekom kojeg će se najmodavcu isplatiti 2,1 milijun eura bez PDV-a, što je 80 posto više od ukupne vrijednosti nekretnine. Samo u središtu Zagreba, na vrlo atraktivnim lokacijama, država posjeduje niz nekretnina čije održavanje košta, a čijom prodajom bi se mogla financirati gradnja novih objekata. Osim što bi nove zgrade bile prikladnije, ovom računicom postigla bi se i značajna ušteda.

Podsjetimo kako je u travnju 2011. godine osnovana Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je nastala spajanjem Hrvatskog fonda za privatizaciju i spomenutog ureda. Jedna od njezinih osnovnih zadaća jest utvrditi cjelokupnu državnu imovinu odnosno izraditi registar državne imovine ne bi li se doznalo što sve zapravo država posjeduje.

Vezane vijesti

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine. Komentirajući jučerašnju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika