11.01.2012. / 18:44

Autor: Deutsche Welle

Zašto je Jugoslavija još uvijek (kulturološki) živa?

I neki listovi njemačkog područja se osvrću na dvadesetu obljetnicu konačnog raspada Jugoslavije. Tako Neue Zürcher Zeitung konstatira da se na tom području niti o Jugoslaviji više ne raspravlja u grču.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU članku pod naslovom "Jugoslavija bez rata", NZZ piše o novom pristupu koji se danas otvara pri istraživanju povijesti socijalističke Jugoslavije i njezinog raspada. Uzimajući kao povod za članak raspravu u Centru za studije jugoistočne Europe u Grazu o kraju Jugoslavije i o "dvadeset godina poslije", ovaj list piše da se u povijesti sada iskušava drukčiji pristup istraživanju propasti Jugoslavije, pri čemu se ta multinacionalna država prikazuje u drugom svjetlu.

Nitko nije branio Jugoslaviju

NZZ u tom kontekstu piše da je oslobađajuće to što su pri takvom povijesnom pogledu određene kontroverze više ne uzimaju u obzir, odnosno stavljaju ad acta. U te kontroverze spada i "na Zapadu proširena teza, prema kojoj je krvavo izbila stoljetna mržnja tih naroda, i to nedugo nakon što je popustila Titova željezna ruka. Ali i povijesno neplodna rasprava, da li se pri nasilnom raspadu radilo o građanskim ratovima ili međudržavnim agresijama, više nije tema - konsenzus glasi: 'i jedno i drugo'. A 'pitanje krivnje' više nije u prvom planu - barem ne kod profesionalnih povjesničara.

Mnogi svjedoci vremena, ali i neki povjesničari tematiziraju odgovornost Srbije pri rušenju Jugoslavije. Doduše, Miloševićeva želja za moći i zauzimanje Jugoslavenske narodne armije u tu svrhu, ne može se ne uzeti u obzir. Ali taj pogled uglavnom zaklanja ono što je jedan drugi svjedok vremena, Bosanac Raif Dizdarević, istaknuo u svojim memoarima: reakcije na srpske pretenzije gotovo nigdje nisu bile jugoslavenske, nego nacionalističke. Bogata Slovenija se, umjesto Beograda, okrenula u smjeru Bruxellesa; za Hrvatsku je obnova 'tisućljetne državnosti' bila povijesna misija. I u svim republikama je vlast sve više bivala etničko-nacionalno a ne više jugoslavenski legitimirana. U Jugoslaviji su nestali Jugoslaveni", piše i Frankfurter Allgemeine Zeitung, dodajući da je na koncu tu bilo jedno "društvo bez građana i politika bez javnosti".

Arhivi otvoreni - ali ih nema tko istražiti

Ovaj list dalje obrazlaže da, ako se želi shvatiti zašto se sve to dogodilo, treba se odmaknuti od rata i uzeti u obzir druge društvene, kulturološke i obrazovne aspekte. U takvom povijesno-istraživačkom pristupu, navodi se dalje, pomaže što su sada nakon 30 godina otvoreni određeni arhivi iz osamdesetih godina kojima se može pristupiti, ali da s druge strane odmaže loše stanje u istraživačkim institutima diljem bivše Jugoslavije. "Ne nedostaje samo novca i zaposlenih, nego nedostaje i učinkovite suradnje znanstvenika tih zemalja. Pritom je očito da se povijest Jugoslavije može razraditi samo 'multiperspektivno', to znači kroz uključivanje izvora iz bivših republika. A kao i u mnogim drugim oblastima, ne nedostaje briljantnih umova, nego nedostaje organizacije tih kapaciteta u jednom sistemu", piše FAZ.

List dodaje da bi stoga bilo razumno imati jednu moderan "svejugoslavenski" prikaz povijesti. S tim u svezi i obzirom na odmak od "političkog" i "ratnog" aspekta proučavanja raspada Jugoslavije, FAZ navodi i riječi hrvatskog povjesničara Vjekoslava Perice, koji smatra da je Jugoslavija kao država mrtva, ali da ona u kulturološkom smislu i dalje živi te da bi stoga bio važan zadatak pojasniti takve "kontinuitete".

Autorica: Marina Martinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

Ženski sud za bivšu Jugoslaviju

„Smatramo da ono što danas živimo jeste direktna posljedica ratova u bivšoj Jugoslaviji”, kaže za DW Marija Perković, aktivistkinja Žena u crnom iz… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.01.12. 19:03

Fuck Jugoslavija.....


registracija
31/1/10

STTony, 11.01.12. 19:19

Fuck primitivne idiote.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.01.12. 19:28

Fuck Jugoslovene,.....Cobani od Rodjenja....


registracija
26/9/09

Sulc, 11.01.12. 19:41

Zato što postoji jezičko-psihološka barijera između zapadnog Balkana i zemalja u okruženju. Drugim rečima Balkancima je suviše teško da nauče jezik svojih suseda i zato nastavljaju već ustaljene šablone ponašanja u okviru granica bivše države.


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.01.12. 20:36

Od svih postratnih komunističkih umjetnih tvorevina, zanimljivo, nakon pada Berlinskog zida, samo se Jugoslavija raspala po nacionalnom šavu, dok su se npr. Češkoslovačka i SSSR raspadale po riječnim i brdskim šavovima!

Raif Dizdarević nije pozvan tumačiti raspad Jugoslavije baš kao ni Igor Mandić. Sukob interesa...


registracija
12/11/11

Janko1979, 11.01.12. 20:45

Jugoslavija je bila snazna država,a ne ove sićusne banana države sto su nastale njenim raspadom za koje nitko nije ni čuo,baš kao naša bajna Hrvatska


registracija
30/12/08

csiki, 11.01.12. 20:47

Zvonko pricate gluposti kao obicno, cesi i slovaci nije isti narod. Razlika izmedju njih je veca nego izmedju srba i hrvata.


registracija
30/12/08

csiki, 11.01.12. 20:53

A sto se tice SSSR tu ste izvalili jos vecu glupost ovde ni jezik ni vera nije ista u svim republikama bivse SSSR. Vidi se da niste bili ni u susednom selu kamoli u inostranstvu ostanite u diskusiji o problema HDZ ustastva to je Vas nivo


registracija
21/4/11

spBN, 11.01.12. 22:02

Drzava (Jugoslavija) u kojoj su najmanje dva konstitucionalna naroda tri putu kontinuirano sudjelovali na strani neprijatelja zajednicke drzave, ne treba postojat niti se smije vise obnavljat.


registracija
18/9/10

Brobi, 11.01.12. 23:42

Umjetna tvorevina u kojoj su srbi osim Slovenije dominirali od samog pocetka. Zato nije mogla opstati.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.01.12. 00:26

HA HA HA HA ja jos mogu razumijeti zasto su se rastali srbi i hrvati, ali ne mogu razumijeti zasto su se rastali slovenci i hrvati. Gotovo vecinu povijesti Hrvati i Slovenci su bili u istoj drzavi. Trziste bi bilo jace i troskovi upravljanja zemljom bi bilo manje.

odgovor je jednostavan, na podrucju bivse jugoslavije ima 7 drzava, to je 7 predsjednika, 7 premijera, 7 parlamenata i 7 razlicitih bezveznih drzavnih administracija u kojima su se uhljebili politicki paraziti koji bi za sebe komunizam a za stoku sitnog zuba surovi kapitalizam.

Zato je i Tito zelio jugoslaviju, da nije bilo jugoslavije be ni privred u svakoj od republika bila bila onakva kakava je bila. nebi se od rusa i njemaca mogli braniti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.01.12. 00:29

na kraju krajeva i danas postoji Jugoslavija, zove se Bosna i Hercegovina, drzava Srba, Hrvata i Muslimana i koje cega drugog.

Bosna je drzava koju su stvorili Sranjo, Slobo-Zlobo, i mali Alija, jer su za razliku od Tita bili prevelike kukavice da se bore za svoje narode i ostvare granice drzave koje se oni zeljeli.

Tito je zelio istru, i slovensko primorje i dalmaciju i sve je to znao uzeti, nije se bojao amera, engleza i rusa.


registracija
5/10/11

Dragi, 12.01.12. 01:47

Ankicascreiber Vi ste potpuno u pravu, da mini Juga živi u BiH. Živeće dotle dok to hoće velike sile.
Vidim da dosta njih pljuje po Jugoslaviji, ali ona je bila 1000 puta bolja nego svih ovih 7 novonastalih banana republika. A svi vi što pljujete na Jugu, neka vam je svima jasno da ne bi postojali u ovim granicama da nije 1918 nastala Kraljevina SHS, a 1944. FNRJ. Bez obzira ko voleo, a ko mrzeo te tvorevine. Ako ne verujete meni, a vi proverite koliko ima Hrvata, Slovenaca, Muslimana, Makedonaca, Crnogoraca i Srba u susednim državama, koje okružuju bivšu Jugu i videćete da sam u pravu.


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 12.01.12. 09:46

Ovi europljani tek sada svataju koliko je Tito bijo pametan,a tek sad vidjaju koja im gamad dolazi iz Hrvtaske,Srbije........i europa bez ustezanja uvjek potvrdjuje da je u Jugoslaviji bijo gradjanski rat,jer u JNA su bili zastupljeni svi narodi bivse drzave u pocetku izbijânja to rata gradjanskog.


registracija
2/6/11

stereo, 12.01.12. 11:03

Da, interesantne su neke stvari kod naših ljudi, pogotovo kod onih koji se brinu o povjesti kao i o granicama. Evo neki dan sam imao prilike pročitati da je Tito dao Bosancima Neum.
Jako neuredno i nadasve nekulturno djeluje kada netko bez korištenja mozga koristi internet za prosipanje pameti.
Pa tako i ovi poneki komentari ovdje BLJAK, BLJAK


registracija
22/3/11

vferari, 12.01.12. 11:14

Jugoslavenski narodi da je bilo više pameti a manje nacionalizma uz pogodbu ustava iz 74 mogli su se mirno razići,bez krvoprolića,ali interesi velike srbije i velike hrvatske na račun bh bili su jači.Evropa se također nije snašla te je na neki način pomogla agresoru na hrvatsku.No činjenica da sve što se je događalo prije priznavanja hrvatske je bio građanski rat i tu nema dvojbe,može se samo knstantirati da su ga započeli hrvatski srbi uz pomoć Miloševića.Pa prema tome ti povjesničari koji tumače svako na svoj način ovisno koju političku opciju podržavaju su nebitni.Tko zna što će trabunjati kad nas svjedoka stvarnosti više nebude.Zato je izuzetno važno da akademija znanosti realno ispiše tu stranicu povjesti i zaključi za sva vremena.


registracija
22/3/11

vferari, 12.01.12. 11:37

Zvonko
Šta ti nije bilo dosta trabunjanja prije izbora,sjeti se malo tvojih meilova sve slične retorike dubioze,totalno neznanje,primitivizam ukratko program hdz-a


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 12.01.12. 18:23

Jugoslavija ce biti (svidjelo se to nekima ili ne) i dalje ziva i to ne samo u kulturoloskom vec u svakom pogledu, dok god su zivi svi oni ljudi koji su rodeni za vrijeme Jugoslavije a da nisu jos kao bebe od svojih roditelja i neposredne okoline bili uvjetovani apsorbiranjem bilo kakve nacionalisticke mrznje, zar ne? Zasto je to tako? Zato sto covjek moze biti jedino onakvim kako je odgojen, skolovan i nadalje uvjetovan podnebljem gdje je odrastao, hranom na kojoj je odrastao i kulturom kojom je oformljen, zar ne? Da li su ovi ljudi danas, koji dominiraju Hrvatskom bas svi rodeni i odrasli u Hrvatskoj pa makar i za vrijeme Jugoslavije? Pa i ne bas! Zasto onda iznose neistine da su sada svoj na svome? Zasto velika vecina stvarno rodenih u Hrvatskoj pristaje biti potlacenom od ovih prvih? Da li je stvarno vrijedilo izdati ljude koji su bili rodeni u Hrvatskoj pa makar ovi bili i srpske nacionalnosti ili bilo koje druge, samo zato da bi ovi koji su vec po drugi put izazvali totalnu tragediju i sramotu za Hrvatsku mogli urlikati najgnjusnije lazi kako nitko ne voli Hrvatsku vise od njih dok su u samom startu krenuli sa razaranjem zemlje radi vlastitih bolesnih projekcija? Ali ako i kada udemo u EU, Srbi moraju moci natrag kuci, zar ne, ako je vjerovati u dosljednost politike EU, kojom je ova toliko ponosna zadnjih 60-ak godina.


registracija
4/6/09

Alarik, 12.01.12. 21:47

jjkeizerin, lol, zaboravio si popit ljekove jbt.


registracija
4/6/09

Alarik, 12.01.12. 21:48

Jebeš državu kojoj je glavni grad Beograd. Troma nesposobna "država" koju su financirale dvije republike (SLO i HR).


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.01.12. 00:01

Alarik prije su HR i SLO financirale cijelu drzavu od sest republika danas ne mogu ni sebe!
Ako su HR i SLO bile tako mocne, zasto nisu te dve republike ostale zajedno.


registracija
2/1/11

prohujalo, 13.01.12. 06:00

obzirom na porijeklo...a narocito nepodobnost tokom vladavine Tita i sama sam zeljela neovisnu Hrvatsku......a onda gorka istina.......oni koji povedose narod u tzv, samostalnost....gori kriminalci od bivsih komunjara ili slobodno receno Srba koji su nas izrabljivali......Evo dvadesetak godina smo samostalni
sto bi se reklo svoj na svome......Dali smo ikad imali losiji zivotni standar nego danas???????
Ko nas dovede do prosjackog stapa......bilo bi mi lakse kad bi mogla reci Beograd i Srbi......ali istina je gorka....dovedose me moji iste nacije i vjeroispovijesti....sad vise ne mogu da dijelim jer Crkva je na vrhu politickih odluka......drugim rijecima vise ne vidim razliku izmedu politicara i crkvenih sluzbenika.....jednak nam namet daju i na zalost jednako uzivaju u izobilju dok mi obicni smrtnici grcamo kako da prezivimo......razocarenje i u jedne i u druge.......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika