12.01.2012. / 13:04

Autor: Martina Čizmić

Operateri 'šokirani' i 'razočarani' Vladinom odlukom

U Vipnetu su šokirani ponovnim uvođenjem nameta, a u HT-u upozoravaju na smanjenje ulaganja u telekomunikacije

Operateri su šokirani ponovnim uvođenjem nametaOperateri su šokirani ponovnim uvođenjem nametaOdluka Vlade kojom je u Sabor poslan prijedlog Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama i kojim se ponovno uvodi namet od 6% operaterima mobilne mreže, šokirala je operatere.

"Šokirani smo da se Vlada, koja je u predizbornim programima najavila orijentiranost europskim načelima i privlačenju stranih investicija, odlučila na oživljavanje od Europe žestoko kritiziranog antipoduzetničkog poteza prethodne vlade, kao jedne od svojih prvih mjera", ističu u svojoj reakciji iz Vipneta.

"Spominjanje investicija ili profitabilnosti kao kriterija za tu odluku krajnje je upitno jer se ne mogu iste ocjene, a time i kažnjavanje, primijeniti za sve kompanije u sektoru. Primjerice, Vipnet kao najveća greenfield investicija u našoj zemlji ikada, samo je lani u zemlju investirao 150 milijuna eura. To je više od bilo koje druge tvrtke u Hrvatskoj i Vipnet sigurno ne može biti optužen za nedostatak investicija. A što se tiče profitabilnosti, ovime je pogođen i još jedan mobilni operater koji nakon dugo godina rada u Hrvatskoj još nije ostvario neto dobit", napominju i dodaju kako je ovo druga promjena porezno-regulatornog okvira u samo nekoliko mjeseci čime se šalje poruka krajnje regulatorne nestabilnosti ne samo za telekome, već i za druge investitore jer su principi za uvođenje ovakve mjere potpuno nejasni.

"Mjera znači usporavanje razvoja telekomunikacija i izuzetno je negativna za ostvarivanje strategije broadbanda i tzv. digitalne agende 2020. Ujedno podrazumijeva reviziju naših već donesenih poslovnih planova usmjerenih razvoju i po pitanju investicija i po pitanju radnih mjesta, a nakon analiza moći ćemo govoriti o konkretnijim brojkama", dodaju iz Vipneta.

Podsjećaju na studiju Deloitta napravljenu za svjetsku udrugu GSMA u kojoj se ističe kako su hrvatski mobilni operateri su pod najvećim poreznim opterećenjima u centralnoj i istočnoj Europi, a to je direktan uzrok većih cijena za korisnike no što bi one bile da ne postoji sva sila poreznih pritisaka.

"Upitan je i sam efekt ove mjere za državni proračun jer niz pravnih stručnjaka koje smo konzultirali mjeru smatra neustavnom. To u konačnici može značiti i povrat prikupljenih novaca s kamatama, nakon što Ustavni sud da svoje mišljenje", zaključuju iz Vipneta.

I u Hrvatskom Telekomu negoduju zbog ponovnog uvođenja nameta na promet.

"Iako Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjima u hrvatsku telekomunikacijsku infrastrukturu, napredne tehnologije i usluge kao svoju najvažniju stratešku odrednicu, ponovno uvođenje poreza na mobilne usluge dodatno će smanjiti investicijski potencijal cijelog telekomunikacijskog sektora", ističu te dodaju da s obzirom na to da razvoj i ulaganja u telekomunikacijski sektor neposredno utječu na BDP te je telekomunikacijska infrastruktura preduvjet konkurentnog i razvijenog društva, smanjenje ulaganja u telekomunikacije, koje će se dogoditi uvođenjem poreza na mobilne usluge, imat će neposredan učinak i na razvoj gospodarstva u cjelini.

"Upravo zbog ove povezanosti razvoja gospodarstva, društva i razvijenih telekomunikacija, Europska Komisija se opredijelila protiv posebnog oporezivanja telekom sektora i dovela u pitanje slične posebne poreze u nekim od članica Unije te tražila njihovo ukidanje. Hrvatski Telekom će kao i ostali operatori osjetiti negativni utjecaj ponovnog uvođenja poreza na mobilne usluge i morat će revidirati svoje planove, između ostalog i ulaganja, za naredno razdoblje", zaključuju na kraju iz HT-a.

U Tele2 bili su veoma jasni i kratki.

"Tele2 je razočaran donešenom odlukom i nemamo daljnjih komentara", priopćili su.

Vezane vijesti

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Telekomi Vladi: Ukinite porez pa ćemo ulagati

Odluka Vlade da ponovno uvede porez na telekomunikacijske usluge kojim planira uprihoditi oko 300 milijuna kuna, naišao je na ogorčenost i nevjericu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika