Objavljeno u Nacionalu br. 426, 2004-01-13

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Hrvatica nikad neće biti starica!

Sve hrvatske ženske novine klimakteričarkama preporučuju nadomjesno hormonsko liječenje kao recept za vječnu mladost. A njemački liječnici upozoravaju da je uporaba NHL-a prouzročila nepotrebne smrti mnogih žena. Umrijeti moram da bih ostala lijepa!

Vedrana RudanVedrana RudanHaj, klimakteričarke! Kužim vas! Imate oko pedeset. Nije to dobar osjećaj. Nakon tuširanja mjesto ispod sisa ostaje suho. Pa dignete sise, pa uperite mlaz, pa spustite sise, pa izađete iz kade, pa dignete sise i osušite ono što ste pod sisama smočile. Frka! I guzica visi. I nadlaktice i podlaktice. Bedra se tresu kad kroz život hodate bez čarapa od osamdeset dena. Za pokrivanje staračkih pjega treba vam sve veća količina korektora, a seksualni odnos, tako se zove ono što vi i muž radite jednom mjesečno, postaje nemoguća misija. Zato jer se vlažna, topla ženstvenost, kako sam to lijepo napisala, čim baba navrši pedeset, pretvara u suhu rupu. Dakle, da bi se starica u pedesetoj uopće mogla tucnuti s dečkom u pedesetoj i šestoj, treba joj velika tuba ili tegla nekakvog maziva. To nije sve.

NEODOLJIVI NHL Tko bi odolio piluli koja skida godine, vlaži tunel, diže sise, briše suze, pokriva sijede vlasi, čuva kosti, jača bedra VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI Štetne nuspojave NHL-a daleko premašuju poželjne učinke. Dugoročna primjena NHL-a povećava rizik raka dojke za 26 posto Klimakteričarke se strašno znoje. Noću starice, okupane vodom, leže uz suhog mladića, ako je mladić uopće doma. Vrlo često nije. Tko bi u istom krevetu ležao sa ženetinom u klimakteriju?! Tu je i depresija. Bivše ljepotice, bivše junakinje snova svojih zauvijek mladih partnera vršnjaka, bakice kojima na vrata kuca četrdeset i osma, moraju se teško miriti s istinom. Priroda je nepravedna, ničim ne pokazuje da muškarac u pedesetoj nije dečkić. Dugačke dlake koje mu vire iz nosa i ušiju, obrve poput smotuljka čelične žice i trbuh velik kao miješalica za beton nisu znakovi klimakterija nego zrelosti. A tu su i muški frizeri koji takvim dečkima, iz nosa i ušiju, posebnim škarama izvlače godine. Postoje li čarobne škarice kojima bi se iz glave klimakteričarke mogla izvući spoznaja o besmislenosti života iza četrdeset i pete? Ne postoje. Kad navršiš pedeset… Ili se ubij, ili… Ha! Sve znate! Niste neobrazovane, zatucane krave! Čitate vi, čitate! Vi čitate! Mile, Tene, Mene… I gledate fotografije. Lijevo je Ona “prije”. Stoji, tužno bulji u kameru. Obješena, sijeda kosa, ljubičasta u licu, široka oko struka, izgleda poput suhe jabuke. Klimakterij joj je odnio krušku u kojoj je stanovala trideset i pet godina. Žalosno i strašno. Zašto se to, nikome potrebno biće, ne ubije?! Zato što to biće sebi može pomoći! Evo je! Ista Ona, ali sasvim drugačija. Kosa boje meda, ten boje breskve, opet živi u kruški devedeset, šezdeset, devedeset! I nije sama! Pokraj nje muškarac, sto, šezdeset, trideset. Ovo trideset se ne vidi, samo se naslućuje u uskim trapericama. Naravno, tome dečku nitko prije snimanja nije izvukao dlake iz ušiju i nosa. On je mlađi od Nje najmanje petnaest godina zato što je Ona mlađa od sebe dvadeset godina?!

Ma, znam da znate. Sve znate. Vi čitate Tene, Mile, Marije i Mare. A tamo piše što se nalazi u okrugloj kutijici koju u ruci drži djevojčica u pedeset i šestoj. Jes! Hormoni! Čarobne tabletice u nekoliko boja. Takozvane HNL! Hormonsko Nadomjesno Liječenje! Postoji li žena u Hrvatskoj koja ne zna da joj svakodnevno gutanje čudesne pilule skida godine, vlaži tunel, diže sise, briše suze, pokriva sijede, čuva kosti, jača bedra… Ako i postoji takva jedna žena, ona kad-tad svrati do svog ili tuđeg ginekologa koji joj otkrije tajnu vječne mladosti. I sve to plaća Socijalno! Koja od nas može odoljeti? Zašto bismo u svijetu koji priznaje samo mladost jedino mi bile stare? Gdje je čaša vode? Gdje je svijetloplava pilulica? Žluk!

“Njemačka državna komisija za sigurnost lijekova iznijela je rezultate nove međunarodne studije kojom se pokazalo da štetne nuspojave hormonskog nadomjesnog liječenja(HNL) daleko premašuju poželjne učinke. Dugoročna primjena HNL-a povećava rizik od nastanka raka dojke za 26 posto. Prema istim istraživanjima rizik pojave venske tromboze te srčanog i moždanog udara povisuje se već nakon godinu dana od početka primjene HNL-a. Rezultati su porazni u toj mjeri da je prof. Bruno Mueller-Oerlinghausen, predsjedavajući Komisije, nazvao HNL ‘nacionalnom i internacionalnom tragedijom’. Uspoređujući HNL s talidomidom, lijekom koji je prouzročio anomalije tisućama novorođenčadi 50-ih godina, naglasio je da je ‘naivna i nebrižna uporaba lijekova koji se prepisuju kao prirodni i optimalni, uzrokovala mnoge nepotrebne smrti među mladim ženama’. U izvješću Komisije napadnuta je i farmaceutska industrija jer je jednu prirodnu etapu života, menopauzu, u svojoj kampanji pretvorila u hormonalnu bolest koja zahtijeva liječenje.”

Ha! U kojoj Teni, Meni, Mariji i Mari sam ovo pročitala? Ovaj tekst Lidije Berkopić-Cesar, doktorice medicine, našla sam u Liječničkim novinama, glasilu Hrvatske liječničke komore. Jako me ražalostio. Umrijeti moram da bih ostala lijepa!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika