13.01.2012. / 07:59

Autor: Hina

SAD: WikiLeaksovu "krticu" šalju na vojni sud

Manning je optužen da je internetskoj stranici WikiLeaksu između studenog 2009. i svibnja 2010. predao američke vojne dokumente o ratovima u Iraku i Afganistanu kao i 260.000 diplomatskih brzojava američkog State Departmenta

Američko vojno pravosuđe "preporučilo" je u četvrtak da se Bradleyju Manningu, optuženom da je bio WikiLeaksova "krtica", sudi na vojnom sudu, doznaje se od vojnog zapovjedništva za područje Washingtona.

Potpukovnik Paul Almanza koji je predsjedao vojnim sudom u Fort Meadeu (Maryland) na kojemu se pojavio Bradley Manning i koji je zadužen za istragu u tom predmetu, "zaključio je da su optužbe" utemeljene i da "razumni motivi upućuju da je optuženik počinio djela koja mu se stavljaju na teret".

"Preporuka je" da se predmet preda višem vojnom sudu koji će donijeti konačnu odluku, po vojnom priopćenju.

Ako se tog bivšeg obavještajnog analitičara u Iraku preda vojnom sudu, postupak vjerojatno neće početi prije proljeća.

Tom 24-godišnjem vojniku prijeti doživotni zatvor zbog "dosluha s neprijateljem".

Manning je optužen da je internetskoj stranici WikiLeaksu između studenog 2009. i svibnja 2010. predao američke vojne dokumente o ratovima u Iraku i Afganistanu kao i 260.000 diplomatskih brzojava američkog State Departmenta.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika