Objavljeno u Nacionalu br. 426, 2004-01-13

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

INTIGANTNI HOROR-TRILER ZAČUDNOG PREOKRETA

Uzbudljivi film koji će nasamariti i najpažljivije gledatelje; s izvrsnima Johnom Cusackom, Rayom Liottom i Amandom Peet u glavnim ulogama

Dean ŠošaDean ŠošaOdmah na počecima svojih odvojenih audiokomentara, autori “Identiteta”, scenarist Michael Cooney i redatelj James Mangold, upozoravaju sve koji film eventualno gledaju prvi put, da hitno isključe komentar. Posve razumljivo: “Identitet” je, nazovimo ga tako, film s preokretom, jedan od onih o kojima je gotovo nemoguće dati sud i ne upropastiti užitak prvoga gledanja svima koji ga nisu vidjeli. Učini li vam se, dakle, da iz ovoga teksta niste previše saznali o “Identitetu”, bez brige – to je za vaše dobro!

Priča “Identiteta”, barem njezin veći dio, događa se u motelu u američkoj pustoši u kojemu se jedne kišne večeri igrom slučaja zatekne desetak neobičnih karaktera među kojima su najpribraniji policajac koji prevozi ubojicu (Liotta), vozač razmažene glumice (Cusack) i prostitutka koja se želi povući i uzgajati naranče (Peet). Oluja koja bijesni prekida vezu motela s vanjskim svijetom tako da se šareno društvo, nakon što ubojica pobjegne i započne s masakrom, nema komu obratiti za pomoć.

Ovako prepričan, “Identitet” izgleda kao malo odrasliji “Petak 13.” Ipak, događaji u motelu samo su jedan dio slagalice čija vam poanta mora ostati skrivena. Prije “Identiteta” redatelj James Mangold napisao je i snimio četiri potpuno različita filma (“Heavy”, “Copland”, “Prekinuta mladost”, “Kate & Leopold”) kojima su jedine zajedničke crte bile Mangoldovo vješto profiliranje slojevitih karaktera i odličan rad s glumcima (čak i sa Stalloneom). U “Identitetu”, prvom filmu koji je režirao prema tuđem scenariju, glumci su ponovno izvrsni (osobito Cusack), a interes za složenim karakterima Mangold je pomaknuo još korak dalje. No to je već dio onoga što ne biste smjeli znati prije gledanja.

Mišljenja o “Identitetu” bila su podvojena: oni kojima se Cooneyjev i Mangoldov eksperiment nije svidio, osjećali su se prevarenima. Ipak, nakon drugog gledanja morali bi priznati da je Mangold bio pošten: preokret zapravo i nije preokret – paralelizam između ubojstava u motelu i onih u glavi vrlo je dosljedno proveden. Mangold posuđuje motive u rasponu od Agathe Christie do Hitchcocka, međutim za razliku od mnogih, svoj eklekticizam barem ne skriva. Glavna dosjetka djeluje, doduše, hladno – filmu nedostaje ono nešto zbog čega se o Mangoldu još uvijek ne može govoriti kao o “autoru” – no njegova i Cooneyjeva igra nije ništa manje intrigantna od one dua Kaufman-Jonze, u puno razvikanijem filmu “Biti John Malkovich”.

Osim već spomenutih audiokomentara, DVD izdanje “Identiteta” nudi nekoliko kratkih priloga, kao i mogućnost gledanja “proširene verzije” filma. Ipak, iza te sintagme krije se tek nekoliko neznatno produženih scena.

DISTRIBUTER: BLITZ
“Identity”; am. horor-triler; 2003.
R: James Mangold
GL: John Cusack, Amanda Peet, Ray Liotta, Clea DuVall, Jake Busey, Pruitt Taylor Vince, Rebecca De Mornay
FILM: 3
DVD: 1

Raspad sustava VIDEO/DVD
(Continental)
Osrednje budžetirana komedija o natezanju sredovječnog bijelog odvjetnika s tamnoputom bjegunicom iz zatvora zaradila je u kinima impresivnih 153 milijuna dolara bruto, no čak 86,5 posto tih prihoda ostvareno je u Americi. Tamošnji gledatelji očito više vole Stevea Martina i Queen Latifah nego ostatak svijeta, no film Adama Shankmana (“Vjenčanje iz vedra neba”) ima i drugih problema, od krhkog zapleta do rasnog licemjerja: Queen Latifah ne udvara WASP tip kakav je Martin, nego njegov židovski prijatelj Eugene Levy. Uzgred, potonji i njegova kolegica Joan Plowright puno su zabavniji od dvoje protagonista.
Ako film shvatite imalo ozbiljno, očekuje vas obilje priloga: zanimljivo je da su se među izbačenim scenama našli i sočniji naglasci, kakvih filmu itekako nedostaje. (N.P.)

Bringing Down the House, am. komedija, 2003. R: Adam Shankman GL: Steve Martin, Queen Latifah, Eugene Levy, Joan Plowright

Film jedna
Dvd dva

Nikad viđen VIDEO/DVD
(UCD)
Skromna kanadska produkcija drsko potkrada barem desetak uzora, među kojima su “Na rubu divljine”, “Projekt: vještica iz Blaira” i “Predator”. Priča o grupici pustolova koji traže ostatke srušenog zrakoplova u šumama sjeveroistočnog Pacifika i nailaze na jetija, odnosno sasquatcha izložena je amaterski, a Lance Henriksen, najpoznatije ime u glumačkoj ekipi, doima se kao da je pod blagotvornim utjecajem sredstava za umirenje.
S domaćeg DVD-a izostavljen je redateljev audiokomentar iz stranog izdanja, na čemu možda treba biti zahvalan. (N.P.)

The Untold/Sasquatch, kan. fant. triler-horor, 2002. R: Jonas Quastel GL: Lance Henriksen, Andrea Roth, Russel Ferrier, Philip Granger

Film nula
Dvd nula

Svitanje VIDEO/DVD
(UCD)
Dramska premisa filma Alexandrea Arcadyja, nekoć ambicioznog tvorca francuskih krimića (“Veliki oprost”, “Pljačka”), nije nezanimljiva: dvojica suicidalnih plaćenika – svaki iz drugih razloga – prihvaćaju misiju u Rumunjskoj u kojoj će sigurno poginuti. Zanimljivo je i to što buddy-buddy par igraju Francuz i Arapin, što je nekonvencionalna kombinacija. Međutim, sve drugo je velika propuštena prilika za potencijalno uzbudljiv akcijski triler na ruiniranim istočnoeuropskim lokacijama. Šteta.
Na DVD-u je samo film, bez ikakvih dodataka. (N.P.)

Entre chiens et loups/Break of Dawn, franc.-am. špijun. triler, 2002. R: Alexandre Arcady GL: Richard Berry, Said Taghmaoui, Joaquim de Almeida

Film nula
Dvd nula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika