13.01.2012. / 16:22

Autor: Hina

Potpora pristupu Srbije EU i dalje u padu

Pristup Srbije Europskoj uniji (EU) podupire 51 posto srbijanskih građana, što je nastavak ranije zabilježenog opadanja potpore europskim integracijama, pokazuju rezultati redovitog šestomjesečnog istraživanja obavljena tijekom prosinca 2011., predstavljeni u petak u Beogradu.

Potpora ulasku u EU u Srbiji je u paduPotpora ulasku u EU u Srbiji je u paduPristup Srbije Europskoj uniji (EU) podupire 51 posto srbijanskih građana, što je nastavak ranije zabilježenog opadanja potpore europskim integracijama, pokazuju rezultati redovitog šestomjesečnog istraživanja obavljena tijekom prosinca 2011., predstavljeni u petak u Beogradu.

Predstavljajući rezultate istraživanja, ravnateljica ureda srbijanske vlade za europske integracije Milica Delević podsjetila je kako je ono provedeno sredinom prosinca, nakon što je 9. prosinca Europsko vijeće odgodilo za ožujak odlučivanje o srbijanskom zahtjevu sa status kandidata za članstvo o EU.

Protiv članstva Srbije u EU glasovalo bi 28 posto ispitanika, od kojih bi najveći dio, po riječima Delević, bio bi protiv jer smatra da članstvo u Uniji donosi više štete nego koristi, dok za njima dolaze oni koji se protive pristupu jer smatraju da ga prate pritisci, ucjene i uvjetovanja.

Delević je istaknula kako istraživanje pokazuje "odnos racionalnog i emocionalnog" kod srbijanskih građana, te da taj odnos oslikava način na koji se o EU govori u javnoj raspravi ali nekada i "pokazuje tendenciju kiselog grožđa – ako nešto nismo dobili, onda to nije ni bilo važno".

Prevaga racionalnog, po njezinim riječima, svakako bi bila onih 51 posto za članstvo u EU.

Tijekom ranijeg istraživanja, provedena u lipnja prošle godine, potpora građana članstvu Srbije u Uniji iznosila je 53 posto, što je također bio pad u odnosu na istraživanje iz prosinca 2010. kada je potpora iznosila 57 posto, a šest mjeseci ranije ona je iznosila 65 posto.

Tijekom druge polovice 2011. godine najniža razina potpore srbijanskih građana europskim integracijama zabilježena je u rujnu i u studenom, kada je iznosila 46 odnosno 49 posto.

Ured srbijanske vlade za europske integracije od 2002. godine provodi redovita šestomjesečna istraživanja o stajalištima građana glede članstva Srbije u EU.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika