13.01.2012. / 19:48

Autor: Deutsche Welle

Ivano Balić "košta" 266 eura po danu

Europski rukometni savez (EHF) će tijekom Europskog prvenstva u Srbiji isplatiti i "odštete" za nastupe igrača koji su u konačnici vlasništvo klubova. Za svakog reprezentativca će se platiti 266 eura po nastupu.

Ivano BalićIvano BalićTurnir u Srbiji još nije ni počeo, a već se vodi svađa oko nastupa najboljih europskih rukometaša. Klubovi su bijesni na EHF. Jesper Nielsen, sponzor dva europska top-kluba (danski AG Kopenhagen i njemački Rhein-Neckar Löwen), ljutnju ni ne pokušava sakriti: "Kao poslovni čovjek još nisam čuo za to da se tek tako može posuditi radna snaga a da se za to ne plati apsolutno ništa!" Takve se stvari događaju samo "u amaterskom sportu kao što je rukomet", ispalio je emotivni Danac.

"Sića" za klubove

Oko odšteta (možda je ispravnije reći: naknade) za nastupe igrača na velikim turnirima između klubova i EHF-a se odavno vodi žučna rasprava. Klubovima se doduše isplati određena svota, ali ona im je premala. Radi se o 266 eura po nastupu za svakog reprezentativca.

Zaigra li u Srbiji (ovisno hoće li se oporaviti od ozljede prepona), Ivano Balić će tako za svoj klub zaraditi samo "siću". Za igrača čija momčad nastupi u polufinalu to znači maksimalni prihod od 2.128 eura (osam odigranih utakmica).

Usporedbe radi: njemački nogometni prvak FC Bayern od FIFA-e je za nastup svojih 13 reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoafričkoj Republici dobio 590.000 eura naknade. U nogometnim vodama klubovi dobivaju i novac za igrače koji ne nastupaju u utakmicama.

Werder iz Bremena je primjerice "zaradio" preko 50 tisuća eura na svom vrataru Timu Wieseu koji je na jugu Afrike samo marljivo trenirao...

Svaki četvrti igrač iz Bundeslige

"Nastavi li se rukomet razvijati onako kako se razvija, onda će se morati i povećati svota koju se isplaćuje klubovima", smatra šef Njemačke rukometne lige (HBL) Frank Bohmann. Tijekom olimpijske godine igrači klubovima nisu na raspolaganju čak oko 120 dana, argumentira on. Najteže su pogođeni upravo njemački bundesligaši (1. i 2. liga). Na Europskom prvenstvu u Srbiji (15-29.1.) nastupa ukupno 448 igrača - njih 106 kruh zarađuje u Njemačkoj.

Na zahtjeve klubova za isplatom naknada EHF i Svjetski rukometni savez (IHF) reagirali su (za sada) malim ustupcima. Prvi je put naknada isplaćena za nastupe na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. I tada su klubovi dobili 266 eura po nastupu svojih igrača.

EHF je klubovima tijekom kontinentalnog turnira isplatio ukupno oko 400.000 eura. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Švedskoj 2011, IHF je pogođenim klubovima prebacio 790.000 eura.

Hrvati među favoritima

Uoči početka turnira u Srbiji, pojavile su se i razne liste favorita za osvajanje titule prvaka Europe. U velikoj većini njih uvjerljivo vodi - Francuska. Svjetski prvaci i olimpijski pobjednici dominiraju rukometom u posljednjih nekoliko godina, novi njihov trijumf nikoga ne bi iznenadio. Francuska kvota u kladionicama iznosi 2,10. Na drugom su mjestu Danci (5,50).

Treći su Španjolci (7.00), a odmah iza njih i Hrvati (8,00). Domaćini Srbi su na petom mjestu (17,00), a slijede Nijemci (21,00) i Islanđani (26,00).

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Navijanje i(li) nacionalizam?

Navijanje i(li) nacionalizam?

Njemačke zastave u vrtovima, na prozorima i na automobilima. Lica iscrtana u bojama njemačke zastave uz srčano pjevanje njemačke himne. Do prije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika