14.01.2012. / 15:39

 

Slučaj Mađarska

Negdje u Europi

Zahvaljujući (i) nobelovcu Paulu Krugmanu, po mnogima jednom od najvažnijih i najcitiranijih kolumnista u SAD-u, koji već nekoliko tjedana na svom izrazito popularnom New York Times blogu pozorno prati razvoj događaja u Mađarskoj, zapadni mainstream mediji sve više izvještavaju o značajnim antidemokratskim reformama koje uz sitne prepreke i povremene međunarodne verbalne packe dosta uspješno sprovodi tamošnji premijer Viktor Orban. Prošle srijede Europska je komisija oštro upozorila mađarsku izvršnu vlast da bi mogla pokrenuti prekršajni postupak protiv te zemlje zbog kršenja osnovnih uvjeta članstva u Europskoj uniji. O najnovijem razvoju događaja u Mađarskoj, na Krugmanovom blogu pisala je njegova kolegica i profesorica na Princetonu Kim Lane Scheppele

Orbana ilustratori na Internetu prikazuju i kao faraonaOrbana ilustratori na Internetu prikazuju i kao faraonaDigla se uzbuna oko Mađarske.

U srijedu 11. siječnja Europska komisija izdala je strogo upozorenje Mađarskoj. Ugrubo rečeno, EU je ustanovila da "zadržava pravo poduzeti sve korake koje smatra prikladnima, naime mogućnost pokretanja prekršajnog postupka" protiv Mađarske zbog kršenja osnovnih uvjeta članstva u Europskoj uniji. Komisija je kao najekstremnije izdvojila zakone koji guše neovisnost središnje banke, sudstva i pravobranitelja za zaštitu podataka, ali naznačila je da je podvrgnula provjeri i druge zakone.

SAD su također izrazile ozbiljno nezadovoljstvo smjerom kojim je krenula Mađarska. Državna tajnica Hillary Clinton napisala je uoči Nove godine oštro pismo mađarskom premijeru Viktoru Orbánu, a američka veleposlanica u Mađarskoj Eleni Kounalakis izjavila je da je "razočarana" vladom, do te mjere da se nije pojavila na gala proslavi povodom donošenja novog ustava održanoj 2. siječnja u veličanstvenoj zgradi Opere (s više od 30,000 prosvjednika koji su demonstrirali ispred).

Pritisci na Mađarsku

Tržišta su također objavila svoju osudu Mađarske. Prošli tjedan, forinta je dosegla najnižu razinu u odnosu na euro u povijesti i Mađarska nije mogla prodati kratkoročne državne obveznice na tržištima. Njezine desetogodišnje obveznice moraju jamčiti gotovo 10% dobiti, što je na dulje vrijeme neodrživo. Nakon što je Europa u srijedu pokazala spremnost za vršenje pritiska na Mađarsku dok se ova ne pokori njezinim uvjetima, mađarske kratkoročne obveznice sada moraju jamčiti gotovo istu dobit kao i njezine dugoročne obveznice, ali i to je poboljšanje u odnosu na nemogućnost dobivanja ikakvih prihvatljivih ponuda za kratkoročni dug.

Reportaža iz Budimpešte: Umiveno lice neofašizma

Mađarska treba EU, ne samo kako bi i dalje imala pristup "kohezijskim fondovima" koji sačinjavaju 2% njezinog ukupnog BDP-a, već i kako bi dala odobrenje MMF-u da zemlji osigura stand-by kredite koji su joj potrebni kako bi izbjegla bankrot. Podrška SAD-a je također ključna. A kao zemlja u potpunosti upletena u međunarodnu ekonomiju, Mađarska treba tržišta.

Ubojica vlastite ekonomije

Mađarska politika ubija njezinu ekonomiju. Ali mađarska vlada uporno tvrdi da je to još uvijek demokratska zemlja, negdje u Europi.

Vlada je na međunarodnim sastancima počela govoriti da je spremna promijeniti uvredljive zakone i to je počelo umirivati nervozu na tržištima.

Ali, kao i obično, ono što Orbán na engleskom kaže strancima u opreci je s onime što govori i radi na mađarskom i kod kuće. Mali broj onih koji su ga izbliza promatrali kako sastavlja i organizira svoju stranku tijekom posljednjih 20 godina vjeruje da će ga par europskih prijetnji natjerati da odustane od svojih dugoročnih ambicija da ostane na vlasti "25 godina", kako je višekratno obećavao. Često je kao svoj uzor prizivao međuratnog desničarskog premijera Miklósa Horthyja koji je vladao od 1920. do 1944. Čini se da želi potući Horthyjev rekord.

Autokratska struktura

Orbán nesumnjivo vjeruje da ima prostora za izvrdavanje pred Europljanima. Zajedno s mnogim promatračima, Orbán bi s razlogom mogao posumnjati da Europa ima volje zahtijevati od Mađarske da povuče svoj sveobuhvatni antidemokratski program. Čak i ako Mađarska promijeni svoje zakone o središnjoj banci, sudstvu i pravobranitelju, većina autokratske strukture koju je sagradio Orbán ostat će kakva jest.

Hoće li Europa uistinu imati dovoljno odlučnosti da zahtijeva ne samo promjenu zakona o sudstvu, već i ponovno imenovanje svih otpuštenih sudaca? I bi li to učinila unatoč pismu Udruženja mađarskih sudaca napisanom 7. siječnja u kojem stoji da je sve u redu s mađarskim sudstvom i da bi napadi na njega trebali prestati? (Nema veze što se pismo pojavilo nakon što je zakon stupio na snagu pa tako sada jedna lojalistica Fidesza može degradirati bilo kojeg suca u zemlji isključivo na osnovi vlastite samovolje.)

Profašisti Jobbik

Hoće li Europa zahtijevati da Fidesz igra pošteno s ostalim političkim strankama tako što će uključiti članove oporbe u ključne dužnosti u nezavisnim nadzornim tijelima? (Nema veze što su sve oporbene stranke, uključujući socijaliste [MSZP], trenutno još nepopularnije od Fidesza i što je jedina stranka koja je u zadnje vrijeme doživjela ikakav porast podrške radikalno desničarski Jobbik.)

Hoće li Europa natjerati Fidesz da povuče svoja imenovanja na Ustavnom sudu i vratiti građanima mogućnost osporavanja ustavnosti zakona pred istim sudom? (Nema veze što su najvažnije odluke Ustavnog suda utemeljene na tumačenju starog ustava već učinkovito srušene novim ustavom. Ovo po najnovijem uključuje ustavni amandman koji dopušta javnom tužiocu da odluči koji će sudac saslušavati svaki pojedini kazneni slučaj.)

Povlačenje iz EU?

Naci-prizor sa okupljanja pristaša i članova JobbikaNaci-prizor sa okupljanja pristaša i članova JobbikaEuropa će morati poduzeti daleko više od zahtjeva za manjim zakonskim promjenama kako bi preokrenula tijek događaja. Antidemokratske reforme otišle su predaleko. Ova je vlada uvela gotovo 400 važnih zakona, promijenivši praktički svaki aspekt vlade u Mađarskoj. I svi su ti zakoni već stupili na snagu tako da je kontrola stranke Fidesz nad svim mađarskim političkim institucijama sada već gotovo potpuna. EU upravo sada izdvaja tri zakona za reviziju, a takvih je još mnogo više. S obzirom da je Fidesz već uspio ukopati svoje najodanije, središnjici najbliže članove na položaje moći širom vlade, uglavnom s vrlo dugotrajnim mandatima, može si priuštiti da povuče nekoliko zakona, ne riskirajući pritom ozbiljan gubitak kontrole. Pa dobro - promijenimo par zakona!

Na nesreću, Europa nema puno manevarskog prostora. Ne samo da je Fidesz već učvrstio svoj stisak u mađarskom političkom prostoru, nego još ne postoji ni učinkovita opozicija koja bi angažirala Fidesz u obnovi demokratske ravnoteže u domovini. Fidesz živi u domaćem okolišu u kojem je radikalno desna stranka Jobbik pozvala na mađarsko povlačenje iz EU. Mnogi od Orbánovih malobrojnih preostalih pristaša bez sumnje misle isto. Ako Europa pritiscima navede Mađarsku na promjene dovoljno značajne da vrate na staro ono što je provela Orbánova stranka, hoće li Mađarska uopće ostati u EU? Većina Mađara bez sumnje želi ostati dijelom Europe, ali to nisu Mađari koji ovu vladu drže na čelu.

Medijski bojovnici

Ima li alternative za većinu glasača koji kažu da nema stranke za koju bi htjeli glasovati? Prosvjedi unutar zemlje se povećavaju, ali zasad na vidiku nema političke organizacije kroz koju bi mogli usmjeriti svoju frustraciju. Jedini znak mogućeg nastajanja političke organizacije koja bi postavila izazov Fideszovoj dominaciji je manifest bivšeg premijera Gordona Bajnaija koji izlaže jedan put napretka. Ali, tipično za svakog kritičara, Bajnai je već izložen divljačkim napadima medija pod kontrolom vlade. Čak i prije nego što je istupio sa svojim programom, Bajnai se svojim djelovanjem doveo na rub opasnosti jer je Fidesz u nekoliko navrata pregledavao njegove osobne financije u sklopu agresivne kampanje diskreditiranja svakoga tko bi mogao ugroziti Viktora Orbána. Svatko tko zaluta u politički prostor Mađarske može očekivati medijsko ocrnjivanje, lažne optužbe pa čak i ne baš prikrivene prijetnje gubitkom bilo kakvog posla ili novca koji eventualno imaju u zemlji. Mađarska politika je prljav posao.

Hoće li Fideszova vlada uspjeti uvjeriti Europu da je Mađarska još uvijek europska demokracija i tako se izvući s jednostavnim izmjenama nekolicine zakona?

Autor: Kim Lane Scheppele

Prevela Diana Robaš

Preneseno s Krugmanovog NYT bloga

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 14.01.12. 23:00

Idemo i mi u EU ko i Madjari ?


registracija
17/12/10

zmaj, 16.01.12. 21:58

http://www.advance.hr/vijesti/upozorenje-bez-presedana-europska-unija-dala-madarskoj-ultimatum/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika