Objavljeno u Nacionalu br. 428, 2004-01-27

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Dva sata i kusur vrhunske zabave

Najzabavniji prošlogodišnji kino-hit "Pirati s Kariba" označava početak dugovječnog serijala

Dean ŠošaDean ŠošaDoduše, sve je moglo ispasti i drukčije. Gusarski filmovi odavno su izišli iz mode, a filmske prerade popularnih igara i igrica najčešće završavaju teškim neuspjesima. Producent filma Jerry Bruckhaimer sinonim je pak najtrivijalnije hollywoodske razbibrige (“Pearl Harbour”, “Armagedon”, “Klokan Jack”) a glavni glumac Johnny Depp mrzi “blockbustere”. Dodamo li tomu i činjenicu kako ni ime redatelja Gorea Verbinskog (“Mexican”, “Krug”, “Mišolovka”) nije puno obećavalo i svi preduvjeti da “Pirati” budu nikakvi su ispunjeni. Ipak, riječ je o najzabavnijim filmu 2003. godine i jednom od najvećih prošlogodišnjih hitova.
Verbinski nije puno obećavao, no već se u “Krugu” predstavio kao jedan od onih redatelja koji su onoliko dobri koliko je dobar scenarij, a danas ni to nije baš tako malo. Naime, ključni ljudi za uspjeh “Pirata” bili su scenaristi, njih čak četvorica, među kojima su glavnu riječ vodili Terry Rosio i Ted Elliott, tvorci “Aladina” i “Shreeka”. Za razliku od 95 posto današnjih “akcića” u kojima je scenarij tek nužno zlo koje na kakvom-takvom okupu drži specijalne efekte i kompjutorske igrarije, “Pirati s Kariba” raspolažu odličnim tekstom i zanimljivim likovima. Gore Verbinski imao je puno povjerenje u scenarij, što će reći da su njegovi “Pirati” režirani za današnje standarde beskrajno “staromodno”, no upravo onako kako treba. “Pirati” nisu neko veliko ostvarenje, međutim teško ćete danas pronaći film koji vas 140 minuta drži zakucane za kino-stolicu.
Nemale zasluge za to ima izvrsni Johnny Depp. Oko njegova samodopadnog glumatanja i oponašanja Keitha Richardsa lomila su se koplja no svi kojima se učinilo kako je Deppov nastup neumjestan trebali bi još jednom pogledati legendarnog “Crvenog gusara” i prisjetiti se kako je tek glumatao Burt Lancaster. U ovakvom filmu takav je Depp više nego opravdan, što se za neke druge filmove jednoga od vodećih talenata svoje generacije baš i ne može reći. “Lijepi Johnny” bezrazložno je godinama odbijao postati pravom zvijezdom potrošivši puno vremena na filmove koji su htjeli biti “art” a to im baš i nije uspjevalo, tako da su njegove velike uloge zapravo rijetke (“Edward Škaroruki”, “Ed Wood”, “Donnie Brasco”).
Dvostruko DVD izdanje “Pirata s Kariba” krcato je dodacima svih vrsta, među kojima su i tri različita komentara. Prvi su odradili Depp i Verbinski, u drugom je Bloomu i Keiri Knightley prikrpan i Bruckheimer, dok su protagonisti trećega, najzanimljivijeg, Elliot, Rosio i još dvojica koscenarista. Dodatni prilozi nisu uvijek najzabavniji, međutim kako su i oni i komentari u cijelosti prevedeni, DVD izdanje “Pirata s Kariba” zaslužuje najvišu ocjenu.

CONTINENTAL (DVD+VHS)
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl; am. pustolovni film; 2003.
R: Gore Verbinski
GL: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush
FILM: 3
DVD: 3

DVOJNI IDENTITET
MG (DVD+VHS)

Nekoć ugledni Abel Ferrara razočarao nas je nedavno groznim “Hotelom sudbine” pa od njegovog za sad posljednjeg filma nismo puno ni očekivali. Ipak, “Dvojni identitet” je veliki korak naprijed u odnosu na “Hotel”. Hladno i distancirano prikazujući bračni par dilera (Drea de Matteo i Lillo Brancato) koji uoči Božića upada u neprilike, Ferrara je virtuozno oslikao svakodnevnicu srednjeg sloja trgovaca drogom i da nije pretencioznosti, ukupan dojam bi bio vrlo dobar. Odličnu epizodu odigrao je Ice T. DVD izdanje od dodataka donosi audiokomentar.

R Xmas, am.-franc. krim. drama, 2001. R: Abel Ferrara GL: Drea de Matteo, Lillo Brancato, Ice-T
FILM: 1
DVD: 1

HULK
Blitz (DVD+VHS)

Kada se ekranizacije “Marvelova” Hulka prihvatio briljantni američki Tajvanac Ang Lee (“Tigar i zmaj”, “Ledena oluja”), zasigurno jedan od najuglednijih svjetskih filmaša proteklih 10-ak godina, mnogi su se ponadali kako će rezultat biti ravan Burtonovim “Batmanima”. Ipak, Lee je prvi put u karijeri podbacio. Balansirajući između obiteljske drame (prvih pola sata filma ne događa se baš ništa) i akcića, Lee se izgubio i u jednom i u drugom, no kako je čovjek jednostavno genijalac, tako i “Hulk” itekako vrijedi gledati. Kao i druga dvostruka izdanja “Marvelovih” ekranizacija i ovo je izvrsno. Redateljev audiokomentar je iscrpan i duhovit, a prilozi odlični, osobito onaj o stripu u kojemu se pojavljuje legendarni Stan Lee.

Hulk, am. SF spektakl, 2003.R: Ang Lee GL: Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliot, Josh Lucas, Nick Nolte
FILM: 2
DVD: 3

SATI
UCD (DVD+VHS)

Scenarij Davida Harea zasnovan na “Pulitzerom” nagrađenom bestseleru Michaela Cunninghama vješto se poigrava s Virginijom Woolf i njezinim glasovitim romanom “Gospođa Dalloway”. Daldryjeva režija je precizna, glumačka ostvarenja su vrlo dobra, međutim “Sati” su ipak prije svega jedan pretenciozni art šminkeraj. Nicole Kidman su tako zamaskirali da je morala osvojiti Oscar, no da je bilo pravde dobila bi ga za “Uljeze” a ne za film u kojemu ostaje u sjeni nenadmašne Julianne Moore.
Domaće DVD izdanje “Sata” puno je siromašnije od stranih, tako da od dodataka donosi jedino dva audiokomentara. Prvi su obavile tri glavne heroine (Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore), nažalost snimljene odvojeno, a drugi Daldry i Cunningham.

The Hours, am. drama, 2002. R: Stephen Daldry GL: Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Ed Harris
FILM: 2
DVD: 1

Društvo mrtvih pjesnika DVD
(Continental)

Puno veći miljenik publike nego kritičara, film Petera Weira možda je dobio novo DVD izdanje jer su u Disneyju procijenili da je nakon “Osmijeha Mona Lise”, ženske verzije “Društva mrtvih pjesnika”, njihov klasik opet u modi. Uz 6-kanalni zvuk i bolji transfer slike, ovaj je disk mamac za kolekcionare, a ocjenu povisuju i iznimno solidni dodaci – ponajprije audiokomentar redatelja, snimatelja Johna Sealea i scenarista Toma Schulmana te Sealovo predavanje polaznicima Australske filmske škole o upotrebi svjetla u dvije scene. (N.P.)

Dead Poet’s Society, am. škol. melodrama, 1989. R: Peter Weir GL: Robin Williams, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Kurtwood Smith

Film dvije
Dvd dvije

VIDEO/DVD
(Blitz)

Hvaljen na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu, redateljski prvijenac uglednog tv scenarista i producenta Henryja Bromella (serije ”Život na sjeveru”, “Odjel za ubojstva”, “Chicago Hope”) opisan je kao spoj “Američke ljepote” i “Obitelji Soprano”. Priča o sredovječnom, naizgled posve prosječnom Amerikancu, koji je od oca naslijedio poziv plaćenog ubojice i sve teže podnosi teret tog posla, originalna je i vizualno rafinirano izložena, a skroman budžet jedva da se postavlja kao problem, budući da je Bromell uspio okupiti vrsnu glumačku postavu, s odličnim Williamom H. Macyjem u ulozi zlosretnog protagonista.
Tko zna zašto, s originalnog američkog izdanja izbačen je redateljev audiokomentar, no pet izbačenih scena bit će kakva-takva zanimljivost poklonicima filma. (N.P.)

Panic, am. krim. drama, 2000. R: Henry Bromell GL: William H. Macy, Neve Campbell, Donald Sutherland, John Ritter, Tracey Ullman, Barbara Bain

Film dva
Dvd nula

Opsesivna ljubav VIDEO/DVD
(Discovery)

Još jedna tinejdžerska inačica “Kobne privlačnosti” (pamti li još itko triler “Zaljubljena i opasna” s Aliciom Silverstone?) iznenađujuće je dobro prošla u američkim kinima, ali je u nas bačena izravno na video i DVD tržište. Pravilna procjena! Glumci nisu loši (Erika Christensen iz “Traffica”, Jesse Bradford iz “Kralja ulice”), fotografija Gilesa Nuttgensa (“Mladi Adam”, “Ljubav bez izlaza”) je sugestivna, no scenarij je grozno banalan tako da će razočaranih biti poprilično.
DVD je solidno opremljen dodacima, no koga to briga! (N. P.)

Swimfan, am. teen. triler, 2002. R: John Polson GL: Jesse Bradford, Erika Christensen, Shiri Appleby, Kate Burton, Clayne Crawford

Film nula
Dvd jedna

Poreznik VIDEO/DVD
(Blitz)

Koscenarist Roger Berger svojedobno je i sam bio poreznik, pa možda njemu možemo zahvaliti što skromni krimić izraelskog redatelja Avija Neshera obiluje nizom sočnih i uvjerljivih detalja o lovu na ruske mafijaše koji američkoj državi ne žele plaćati ni porez. Dodatni razlog da taj filmić proglasimo ugodnim iznenađenjem izvrsni je Joe Pantoliano, koji je odbio nastupiti u dva posljednja “Matrixa”, ali ga zato rajcaju ovakvi projekti.
Na DVD-u domaće izrade nema dodataka, kao da je u pitanju roba C-kategorije koje se treba sramiti. (N.P.)

Taxman, am. krimić, 1999. R: Avi Nesher GL: Joe Pantoliano, Wade Dominguez, Elizabeth Berkley, Michael Chiklis, Robert Townsend

Film dvije
Dvd nula

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika