16.01.2012. / 15:58

Autor: Hina , Nacional.hr

Arsen Bauk

'Rezanje' broja šefova i zaposlenih

"To što je svaki peti zaposleni šef nema veze sa smanjivanjem broja zaposlenih - treba smanjiti broj šefova, a vjerojatno u jednom manjem dijelu i broja zaposlenih", kazao je Bauk

Photo: Petar Glebov/24sata (arhiva)Photo: Petar Glebov/24sata (arhiva)Ministar uprave Arsen Bauk komentirao je danas studiju Ekonomskog instituta po kojoj je nužna restrikcija broja gradova i općina u Hrvatskoj rekavši da studija pokazuje ono što znamo - da je sadašnji sustav loš i neodrživ i da ga treba mijenjati.

"Međutim", dodaje Bauk, "kad govorimo o sustavu ne govorimo samo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama".

U izjavi novinarima u Hrvatskom saboru Bauk je ustvrdio da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi. "Nesumnjivo je da treba napraviti redefiniciju ovlasti županija, gradova i općina te države i iz tih će ovlasti onda proisteći broj jedinica lokalne samouprave", kazao je.

Dodao je da prije toga ne bi licitirao ni s brojem niti drugim stvarima te izrazio uvjerenje da će to biti napravljeno do kraja mandata ove vlade.

Ministar Bauk je komentirao i studiju koja pokazuje da je svaki peti zaposleni u državnoj upravi - šef te odgovorio na pitanje hoće li biti otpuštanja.

"To što je svaki peti zaposleni šef nema veze sa smanjivanjem broja zaposlenih - treba smanjiti broj šefova, a vjerojatno u jednom manjem dijelu i broja zaposlenih", kazao je Bauk.

Napomenuo je da već i prvi potezi koje su napravili - poput novog ustroja ministarstava, smanjenja broja voditeljskih mjesta i broja državnih dužnosnika odnosno ljudi na prve dvije razine - pokazuje smjer kojim će dalje ići.

"Cilj nam je da građani ne plaćaju ono što ne moraju plaćati, a da država bude efikasna i da im pruži sve usluge koje treba", kazao je Bauk.

Podsjetio je da je riječ o studiji koju je naručila prošla vlada ocjenjujući kako je "očito i ona bila svjesna nedostataka u funkcioniranju sustava".

"Vjerujem da će nas i sadašnja opozicija podržati u nastojanjima da provedemo ono što su i oni htjeli provesti, ali očito nisu mogli", rekao je Bauk.

Na pitanje o procjeni ušteda u masi plaća koje bi tako nastale odgovorio je da je to ipak pitanje za ministra financija, ali da u ovom trenutku nema potrebe dodatno komplicirati odnose sa sindikatima i financijsku situaciju u državi.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je pak da su oni kroz rad vlade pokazali da je broj zaposlenih u državnoj upravi optimalan. "S tim je brojem hrvatska Vlada i administracija mogla kvalitetno odraditi pregovore i sve ono što spada u djelokrug ministarstava", izjavio je Bačić novinarima te podsjetio kako su u HDZ-ovom izbornom programu govorili i da nema otpuštanja iz državne uprave.

Bačić je naveo da je HDZ-ov izborni program također bio temeljen na postojećem broju županija, gradova i općina. Dodao je kako najprije moraju vidjeti studiju Ekonomskog instituta i kakvi su kriteriji prema kojima bi se tako značajno smanjio broj gradova i općina u Hrvatskoj da bi se mogli očitovati.

"U načelu, HDZ je govorio o potrebi ostanka i sadašnjeg broja županija, gradova i općina", napomenuo je.

HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić, čija će stranka predsjedati saborskim Odborom za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, napomenuo je da je poznato da je jedna od bitnih i temeljnih programskih odrednica te stranke dugačiji teritorijalni preustroj Hrvatske, među ostalim i regionalizacija.

"Vidjet ćemo kakav će u konačnici taj prijedlog biti pa ćemo se onda o njemu detaljno očitovati, ali da je nužno promijeniti preustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj to je poznat stav HDSSB-a", zaključio je Burić.

Vezane vijesti

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Bauk skratio rokove: Birački popisi bit će riješeni do lokalnih izbora

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je danas da će pitanje biračkih popisa biti riješeno do lokalnih izbora iduće godine. Komentirajući jučerašnju… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 16.01.12. 17:53

Sto Bacic kaze to ne interesira ni onoga u kanalizaciji.Oni su i doveli do ove bijede sa svojim 500 opcinica i 500.000 branitelja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika