Objavljeno u Nacionalu br. 844, 2012-01-17

Autor: Tanja Simić

Posljedice referenduma

Što u slučaju hrvatskog NE?

Ako građani na referendumu odbiju ulazak u EU, Hrvatska će izgubiti milijardu i pol eura, gospodarska kriza neće se moći suzbiti, neće biti ulaganja ni infrastrukturnih projekata, a zemlja će idućih deset godina biti usmjerena na Balkan na kojem će vodeću ulogu imati Srbija

Veliki broj euroskeptika
čini odluku na referendumu neizvjesnomVeliki broj euroskeptika čini odluku na referendumu neizvjesnomGodina je 2015. Tri godine ranije Hrvatska je rekla NE na referendumu o pristupanju Europskoj uniji, a sljedeći nije ni blizu. Novi pregovori su puno kompliciraniji, uvjeti su puno stroži, a sve se češće spominje da bi idući referendum o pristupanju EU mogao uslijediti tek kad i neke od ostalih zemalja regije budu za to spremne, odnosno barem Srbija, dakle, ne prije 2020. godine. Hrvatsko gospodarstvo ostalo je, samo u startu, bez više od milijardu i 600 milijuna eura namijenjenih njegovu razvoju - 180 milijuna eura za prilagodbu, 449 milijuna eura za projekte i više od milijardu eura koliko smo trebali dobiti u 2014.

To se odrazilo na zaustavljanje regionalnog, infrastrukturnog i agrarnog razvoja, odnosno svih velikih projekata koji pokreću gospodarski rast, a koje države ionako same vrlo teško financiraju. No zbog rasta cijene zaduživanja u međuvremenu, Hrvatskoj je i to postalo praktički nemoguće. Hrvatsko je gospodarstvo općenito gotovo potpuno izolirano od financijskih tržišta: stranih je investicija vrlo malo, cijena zaduživanja je narasla i više je ne mogu plaćati ni država, a kamoli privatni sektor, zbog čega državnih ulaganja u veće strukturne projekte gotovo da i nema.

Izvoz na europsko tržište je otežan i manjeg je obujma nego danas, uvozni proizvodi su poskupjeli uspostavom carina, izoliranost od tržišta EU odrazila se i na prihode od turizma. Proizvodnja je dodatno smanjena, razina zaposlenosti još je niža, a siromaštvo raste. Socijalne posljedice su sve dramatičnije, a one političke su sve izgledniji gubitak pozicije lidera u regiji koji je Hrvatska imala, u čemu joj sve ozbiljnije konkurira Srbija. Izostala su ulaganja u infrasrukturu, energetski sustav, zaštitu okoliša, kao i u sve ostale segmente ekonomije koji potiču gospodarski rast, a time i rast standarda građana. Drugim riječima, Hrvatska koja je odbila pristupanje EU, tri godine kasnije puno je gore mjesto za život nego danas i polako postaje zemlja trećeg svijeta – barem takav scenarij u slučaju negativna ishoda referenduma 22. siječnja predviđaju analitičari.

"HRVATSKA NEMA niti će tako skoro imati novac za razvoj infrastrukture, ruralnih područja, poljoprivrede i ribarstva, kao ni za strukturne prilagodbe tržišta rada, dakle ni za što što je nužno razvijati da bi gospodarstvo išlo naprijed", kaže profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Zdravko Petak, koji se bavi pitanjem javnih politika EU. "Jedina stvar koja može pokrenuti razvoj Hrvatske je europski novac, to je golema svota, oko 10 milijardi kuna koje bismo godišnje mogli povući, a koje bi država mogla priskrbiti jedino u scenariju poput otkrivanja izvora nafte u sjevernom Jadranu. To je masa investicijskog novca kojeg u Hrvatskoj nema niti će ga biti s ovakvom razinom zaduženosti. To je prilika za ulaganja u Hrvatsku kakvih nije bilo od 60-ih i 70-ih godina, odnosno od rastućeg razdoblja Jugoslavije." Drugim riječima, bez članstva u Uniji gotovo nikakvih većih ulaganja u bliskoj budućnosti u Hrvatskoj ne bi bilo, pa time ni rasta BDPa, a ni boljeg životnog standarda građana. Razlog tome je ionako visoka cijena kapitala, kao i visina državnog duga, što onemogućuje investiranje kroz državni proračun. Ni u privatnom sektoru ne bi bila bolja situacija.

"Proces jačanja privatnog sektora bi, ne uđe li Hrvatska u EU, bio znatno sporiji. Mi imamo vrlo važnu ulogu države u gospodarstvu koja se mora smanjivati, a odbijanjem ulaska i to bi se događalo puno sporije", upozorava glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke Zdeslav Šantić i dodaje: "Poskupio bi uvoz sirovina za domaću proizvodnju, izostala bi liberalizacija djelatnosti u kojima trenutačno država dominira, poput energetike i transporta, što bi značilo uslugu niže kvalitete te nastavak nefunkcioniranja tih segmenata gospodarstva po tržišnim principima. Prihod od turizma bi u tom scenariju imao mnogo manju perspektivu za rast nego da je Hrvatska u EU, jer ukidanje granica i plaćanje u eurima pogoduju njegovu razvoju. Osim toga, treba imati na umu da se turizam sve više zasniva na ulaganjima, a sve manje na prirodnim ljepotama, tako da bi odbijanjem ulaska u EU izostala i mnoga strana ulaganja u turizam koja sami ne možemo realizirati. No stranih investicija ni općenito ne bi bilo mnogo. Priliv stranog kapitala ionako je smanjen zbog krize, ali bi u slučaju ostanka Hrvatske izvan EU bio još manji. Odgodom ulaska u EU Hrvatskoj bi porasla cijena zaduživanja", uvjeren je Šantić.

"Rejting bi nam vrlo vjerojatno pao, a time bi porasla cijena zaduživanja. Ona je vrlo važna stavka i u kratkom će roku ponajviše ovisiti o tome kako ćemo sami provoditi fiskalnu konsolidaciju, ali dugoročno gledano, ulazak u EU svakako pridonosi padu cijene zaduživanja. Također, nova pravila EU podrazumijevaju stroži nadzor državnih proračuna, što pridonosi jačanju povjerenja investitora, odnosno nižoj cijeni zaduživanja u budućnosti. Tu je prisutan i određeni valutni rizik jer imamo udio inozemnog duga u BDP-u preko 100 posto, što bi izostalo ulaskom u eurozonu s kojim, očekuje se, Hrvatska ne bi otezala zbog prednosti koje donosi uvođenje zajedničke valute", zaključuje Šantić.

ODGAĐANJE ULASKA u Uniju rezultiralo bi, tvrdi on, još manjim rastom zaposlenosti koji je Protivnici EU guraju Hrvatsku na BalkanProtivnici EU guraju Hrvatsku na Balkandanas na najnižoj razini u EU, a nepovoljno bi se odrazio i na domaću valutu te na povjerenje građana u nju: "Budući da je hrvatsko gospodarstvo visoko eurizirano - građani štede u eurima, cijene nekretnina izražene su u eurima, a cijene proizvoda i usluga ovise uvelike o kretanju tečaja eura i kune - kad bi postala upitna europska perspektiva, Hrvatska središnja banka više ne bi imala prostora za promjenu tečajne politike, stvorio bi se dodatni pritisak na tečaj, a značajnije slabljenje kune značilo bi i pad standarda građana. Jednako tako, zaustavio bi se proces restrukturiranja našeg prerađivačkog sektora, jer su za njega potrebni strani kapital, pristup stranim tržištima te određeni know-how, što bi sve izostalo. "U scenariju odbijanja pristupanja europskom tržištu nužno bi došlo do slabljenja razmjene dobara i usluga između Hrvatske i zemalja EU, čime bi došlo do pada izvoza. Hrvatskoj bi tako preostalo jedino da se gospodarski orijentira na regiju, odnosno da poveća trgovanje sa zemljama bivše Jugoslavije.

"Pritom je važno istaknuti", kaže Šantić, "da Hrvatska trenutačno 60 posto svojih proizvoda izvozi na tržište EU, a samo 20 posto u regiju. Cjelokupna trgovina s EU bila bi manja, a s obzirom na trenutačnu situaciju, može se očekivati da bi na svim svjetskim tržištima mogle početi jačati protekcionističke mjere. Drugim riječima, tržišta će se truditi fokusirati na domaću proizvodnju i zaštititi se težim pristupom roba s drugih tržišta", pojašnjava Šantić. No pitanje je i koliko će u skorijoj budućnosti i regija moći uvoziti. "Ako bi došlo do odgađanja pristupanja Uniji, cjelokupna bi regija zabilježila manji gospodarski rast te bi domaći izvoznici automatski imali manje šanse", tvrdi Šantić. Međutim, integracija Hrvatske u regiju, koja je neizbježan scenarij ako se odgodi pristupanje EU, politički bi imala puno katastrofalnije posljedice. Najvjerojatnije bi Hrvatska izgubila ulogu lidera u regiji, jer bi to postala Srbija.

"SRBIJA U EKONOMSKOM smislu ima veći rast od Hrvatske, koliko god je u lošoj poziciji, i teza da je za Hrvatsku rezervirana uloga lidera kojeg će se čekati dok se ne predomisli, jest zabluda”, kaže Zdravko Petak. To bi značilo da bi Hrvatska u Uniju ušla kao dio tzv. jugoslavenskog paketa, što bi Hrvatskoj donijelo veliku štetu, i politički, ali i ekonomski. Naime, iznosi koji bi nam bili na raspolaganju u strukturno-kohezijskim fondovima prilagodili bi se broju zemalja koje ulaze, što bi za Hrvatsku značilo manje pogodnosti nego da su kreirani samo za nju. "Politički bi Hrvatska ušla kao sekundarni igrač koji se naslanja na Srbiju. Ne treba zaboraviti ni to da slika Hrvatske u Uniji nije izvrsna te da smo u neku ruku imali sreće što je pristupni ugovor već potpisan. To se može zahvaliti činjenici da Njemačka trenutačno u Uniji ima glavnu riječ, ali to ne znači da se teoretski odnos snaga ne može promijeniti. Kad bi se sada odgodio ulazak, a, recimo, uloga Velike Britanije ojačala do iduće šanse, pitanje je kako bi cijela priča izgledala", objašnjava Petak.

Također, velika je mogućnost i da bi ostanak izvan Unije doveo do političke destabilizacije Hrvatske, u smislu da bi se na političkoj sceni pojavile radikalne desne stranke kojima teška gospodarska situacija može ići na ruku da bi stekle podršku javnosti pa i dobili izbore. "Pogledajte samo što se događa u Mađarskoj, da nisu u Uniji, tko zna koliko bi taj radikalizam mogao daleko otići", objašnjava Petak. "Potencijalno najveći gubitnici u slučaju da Hrvatska ne uđe u EU bili bi poljoprivreda i regionalni razvoj", kaže Petak. Dva su kraka europske poljoprivredne politike, jedan su izravni poticaji poljoprivrednicima i jamstvo cijena, a drugi je poticanje ruralnog razvoja. U tom kontekstu opstati mogu mnogi proizvođači koji to na izoliranu hrvatskom tržištu ne bi mogli, ali to je bitno i radi razvoja pasivnih dijelova Hrvatske kojima je novac iz EU jedina šansa. To bi utjecalo i na demografsku sliku Hrvatske, kojoj prijeti depopulacija. "U tom bi segmentu Hrvatska najviše profitirala, jer Europa upravo za pitanja regionalnog razvoja ima dizajnirane politike. Bez europske pomoći, pozitivnih promjena u nerazvijenim dijelovima Hrvatske još dugo neće biti i stanovništvo će se koncentrirati oko većih gradova, a gospodarski će biti živi samo obala i potez Varaždin-Zagreb- Rijeka. Sve drugo će biti prazno i mrtvo, što je već i danas slučaj", ističe Petak. No osim financijskih gubitaka, Hrvatska ostajanjem izvan EU ne bi provela cijeli niz reformi potrebnih za efikasnije funkcioniranje države ili bi barem ostala bez pristupa iskustvima drugih zemalja koja je puno učinkovitije primijeniti, nego samostalno ispipavati potencijalno učinkovita rješenja. Reforma uprave i pravosuđa, iskorjenjivanje korupcije, bolja regulacija pojedinih sektora, koordinacija državnih politika, sve su to područja koja je nužno preustrojiti da bi se dugoročno postigli dobri rezultati, do čega bi Hrvatska sama teško došla. Europske države, kao zemlje s puno dužom tradicijom i većim iskustvom od Hrvatske, funkcioniraju u tom pogledu na većoj razini i imati pristup njihovim znanjima i iskustvu je itekako vrijedno.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske bankeZdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke"Naravno da ulazak u Uniju ne jamči povoljan razvoj situacije, ali stvara okružje u kojem to postaje moguće", kaže Petak. Isto vrijedi i za područje socijalne politike. Velik dio pitanja, poput zapošljavanja, borbe protiv siromaštva, zdravstva i mirovinske reforme, nisu pod nadležnosti EU, ali ona za njih ima koordinativnu ulogu. "EU traži od zemalja članica da donose programe, provode ih i izvještavaju o rezultatima te da se zemlje uspoređuju prema zajednički dogovorenim indikatorima i primjerima dobre prakse", objašnjava sociolog i profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu Siniša Zrinščak. "To je vrlo korisna mogućnost koju Hrvatska može i ne mora iskoristiti, ali ako u EU ne uđe, tu šansu uopće nema. No bez EU, Hrvatska neće, s obzirom na dosadašnju praksu, sama učiniti mnogo, kao što nije ni do sada. Bez obzira na sve svoje socijalne probleme, Hrvatska ozbiljan program protiv siromaštva i socijalne isključenosti nije imala sve do 2007., a izradila ga je tek uz pomoć Europske komisije", tvrdi Zrinščak. Kaže da Hrvatska ozbiljne planove za zapošljavanje možda nema ni danas, ali ističe da je situacija u socijalnoj sferi puno bolja otkad je ona pod koordinativnom ulogom Europske komisije: "EU nije čaroban štapić koji će riješiti većinu naših problema, ali ostanak izvan nje znači ostanak u krugu problematičnih, neperspektivnih balkanskih zemalja bez jasne budućnosti, zemalja koje ili nemaju ili imaju vrlo nedefinirane odnose s EU, zemalja na čijoj je razini Hrvatska u mnogočemu bila prije 10 godina. Također, Hrvatska sama nema puno mogućnosti za promjene na bolje u svim segmentima društvenog razvoja. Promjene koje idu na ruku građanima do sada smo uvodili tek kad je to Unija od nas bila tražila. EU je razvojni kotač bez kojeg će se naši, ionako vrlo loši, trendovi dodatno pogoršati. Ako uđemo, ne možemo reći da će biti bolje, ali ako ne uđemo, možemo reći da će biti gore."

PETAK DODAJE da je pritom bitno imati na umu da ukupan proračun Unije iznosi tek oko jedan posto BDP-a EU i izvjesno je da će on stvaranjem jače konfederacije postupno rasti. Drugim riječima, 99 posto europskog novca je izvan EU, odnosno u nacionalnim je državama. To znači da bi ukupan budžet Unije, za koji se trenutačno zalažu europski lideri, dugoročno mogao biti minimalno pet do šest i više posto te da bi se iz njega sredstva mogla početi prelijevati i u zdravstvo, školstvo, znanost te ostale socijalne politike. Pojednostavljeno, novca koji će se moći povući iz fondova EU trebalo bi biti sve više. Ukratko, ostanak izvan EU za Hrvatsku bi značio katastrofalnu štetu u gotovo svim segmentima i gospodarstva i društva općenito. Sve češće postavljana pitanja, poput onih zašto Hrvatska ne može biti bogata i izvan Unije kao Norveška ili Švicarska, ukazuju na elementarno nerazumijevanje problematike, budući da se radi o državama s razvijenim ekonomijama i velikom proizvodnjom, pri čemu Norveška još ima nalazišta nafte, a Švicarska vrlo jak i razvijen financijski sektor, kao i visoku konkurentnost svojih proizvoda. Osim toga, te zemlje izdvajaju velika sredstva za fondove EU bez obzira na to što nisu članice i njihova su tržišta integrirana u europsko kao da jesu dio Unije. "Oba su slučaja nama nedostižna jer su te zemlje do takvih rezultata stizale desetljećima, a upitno je i može li se Hrvatska danas uopće samostalno razvijati bez obzira na rok. Treba samo pogledati nove članice EU da bi se vidjelo da se ni jedna zemlja nije odlučila sama graditi budućnost", kaže Zdeslav Šantić.

Razlog tome su dramatične promjene na globalnom tržištu na kojem - s obzirom na sve veću dominaciju gigantskih ekonomija poput kineske, indijske i ruske - više ni jedna zemlja ne može samostalno opstati. Zbog toga analitičari smatraju besmislenim govoriti o raspadu EU, jer bi u tom slučaju bila ugrožena tržišta čak i gospodarskih jakih te brojčano velikih zemalja poput Njemačke. "Na današnjem svjetskom tržištu čak ni veće europske zemlje ne mogu same egzistirati. Hrvatska, za razliku od njih, nema ni gospodarsku snagu ni dovoljno vlastitih sirovina ni dostatnu proizvodnju i tu ne postoji ni jedan argument koji bi išao u prilog odustajanju od ulaska u EU – to si ne može dopusiti ni Njemačka. Također, mnogi očekuju promjene u svijetu, koje bi Hrvatskoj izvan Unije dodatno otežale egzistenciju. Velika je mogućnost da bi ovaj valutni rat koji traje mogao prerasti u trgovački rat. Drugim riječima, volatilnost najrelevantnijih svjetskih valuta mogla bi dovesti do još oštrijeg natjecanja koja će valuta više oslabjeti, što bi moglo prerasti u jačanje protekcionističkih mjera na globalnoj razini kojima bi se svako tržište pokušalo zaštititi težim pristupom roba s drugih tržišta, čime bi se usporio globalizacijski proces i svjetska trgovina", upozorava Šantić.

Vezane vijesti

Elita zna što želi. Znate li i vi?

Elita zna što želi. Znate li i vi?

Ove nedjelje pred nama je odluka koju smo čekali više od 20 godina, još otkako je Hrvatska proglasila neovisnost. Odlučit ćemo o tome hoće li se, ili… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 17.01.12. 03:38

"...a zemlja će idućih deset godina biti usmjerena na Balkan na kojem će vodeću ulogu imati Srbija."

Kada ponestane svih argumenata ostaje onaj zadnji - mrznja.
Da li je mrznja prema Srbiji zadnji argument koji ce potegnuti snage koje se zalazu za ulazak Hrvatske u EU? Jadno....


registracija
11/1/10

fluid, 17.01.12. 10:33

McCoy@ .Malo je Hrvata koji doista mrzi Srbe,kako ti pokušavaš implicirati.Osobno o Srbima sve najgore iz razloga koji su i vama i nama jako dobro poznati.Nije mržnja nego čvrst stav kako vam se nemože dopustiti bilo kakva politička dominacija bilo gdje i bilo nad kim.To nije proizišlo iz pokušaja Hrvatske,ni bilo koje druge bivše Republike,da ovlada srpskim teritorijima ili Srbiji nametne svoju politiku.To je proizišlo isključivo iz srpske politike prema svima na ovim prostorima.U svezi toga-nikada više srpska dominacija.I ne zamjenjuj teze i ne izvrći argumente jer su čista laž.Što se srpskog "malog"čovjeka tiče,ako nije opredjeljeni četnik(kao i Hrvat ustaša),onda imaš u prosjeku jednog zabavnog čovjeka koji će pomoći bez ustezanja.Ali taj mali Srbin nije i službena politika Srbije.I to je razlika od 1000 milja ! Što se Hrvatskoga mogućega NE EU tiče,smatram da bi bio pogrešan.Ali,ukoliko se dosljednom primjenom zakona ne zaustavi jedan Todorić u svojem ubilačkom uvozu svega i svačega,te ostali uvoznici svega i svačega,tada će Hrvatska sama sebe osuditi na ,gotovo bih rekao propast ulaskom u EU.Ukoliko bi se uvoz zaustavio u znatnoj mjeri i preokrenuo se na domaću proizvodnju,smatram da bi takav jedan dobar plan razvoja poljoprivrede i ponovne industrijalizacije Hrvatske,imao perspektivu.Tada bi ulazak u EU bio vrlo izvjestan.Poljoprivreda je tu sa svojim glavnim potencijalom,ljudima i zemljom ali za sada,vrlo neorganizirano i kriminalno postavljeno.Da najveće subvencije ne dobiva upravo Todorić i uvoznička klika,poljoprivreda bi se razvijala u sasvim drugom pravcu.Onom pozitivnom.A o tome mora odlučiti isključivo politika za koju smatram da nema snage da to i učini dosljedno.Iz razno raznih razloga prljavih politika u Hrvatskoj,od samih početaka.Kao i zbog uticaja ključnih osoba da to upravo tako ide(Gregorić,Pavić,Kutle, i ini).Industrijalizacija će biti već daleko teže pitanje za rješavati, ali i tu politika svojim rezovima i rasterećenjima,može puno pozitivnoga uraditi.Sve je uništeno sa strogom namjerom pljačke i sada to pokrenuti,nije nimalo lak posao.Ako Ostojić ne krene na Todorića prvenstveno,sa svojim novim odjelom policije za pitanja ratnog profiterstva,tada od svega toga ništa.Svi ostali su "jajare"u odnosu na Todorića.On je glava hobotnice i uzrok svih gospodarskih zala u Hrvatskoj kao i generator propale domaće proizvodnje.No ,bez politike,on u tome nebi uspio.I tu leži ključ problema.Ima li tko snage i ozbiljne namjere uhvatiti Todorića za gušu i reći STOP,dalje nemožeš tako?Sumnjam!Događaji u Grčkoj nam itekako idu na ruku,glede turizma ali,ako se ne zaustavi Todorića u uvoznoj ekspanziji(i ostale uvoznike)hrvatska poljoprivreda neće uopće profitirati od toga.Profitirati će uvoznici i proizvođači od kojih se kupuje te prodaje na Jadranu.I to je prava propast hrvatskog sela i gospodarstva.Profit u Hrvatskoj će imati samo uvoznici.Ne preokrene li taj trend hrvatska vlada,osuđena je na propast kao i cijela Hrvatska.


registracija
8/4/08

arisa, 17.01.12. 10:39

To se zove bacanje prasine u oci: "gospodarska kriza neće se moći suzbiti"
Zagovornici za DA, da li garantirate sa svojom privatnom imovinom, ako se ne ostvari obecano, bezuvjetno cete se odreci svoje imovine u korist drzave. a vi otici u zatvor radi laganja.
Samo budala vjeruje da ce mu netko iz EU nesto pokloniti.
Tko imalo razmljislja, svjestan je da ce mu EU jos i gace skinuti.


registracija
10/12/09

MKC, 17.01.12. 10:54

Što zaključiti? Uđemo u EU a ono sa svih strana: koliko trebaš, uzmi, uzmi još, ... . Ulaskom u EU nema carine, a budući da sve uvozimo, koliki je to novac. Osim toga nema niti minimalne barijere po će se uvoziti još gori otpad. Biti će mo potrošači EU otpada. Domaći proizvođači će potpuno propasti. 0,001% ljudskog potencijala koji kod nas nešto vrijedi profitirat će, a ostali će u smetlare, rudare, itd. Političari sa vojskom i policijom održavat će mir i red i sve će izgledati lijepo.


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.01.12. 11:30

Ako hrvatska proizvodnja danas ima problema, zbog svojih strukturnih i produktivnih nekompatibilnosti sa proizvodnjom zapada, zanima me kako toj hrvatskoj proizvodnji može pomoći ulazak u EU koji briše carine na dio proizvoda. Hrvatska će brisanjem carina gubiti ca. 2,1 milijardu kn, a ima obvezu uplatiti oko 5 milijardi kn godišnju članarinu. Zanima me koji će segment gospodarstva pozitivnim saldom ulaska u EU kompenzirati samo ova 2 troška ulaska?

Jedna Slovenija je do ove krize bila putokaz Hrvatskoj u razvoju, dobar primjer. Zemlja koja ima industriju i proizvodnju relativno jaču od Hrvatske i izvozno je superiornija. Danas ona bilježi jednake probleme kao i Hrvatska a nije ju zadesio rat, privatizacija i korupcija u obimu kakvom mi mislimo da je Hrvatsku!

Jedna Mađarska je redoviti MMF-ov klijent s jakom industrijskom bazom gotovo svih multinacionalki, članica EU-a od 1. studenog 1993. s jeftinijom radnom snagom od Hrvatske pa iako nije imala rat, privatizaciju i korupciju kao Hrvatska (barem kako mediji govore o Hrvatskoj) jednako tako danas loše podnosi izazove krize.

Ne znam kako hrvatska proizvodnja može ulaskom u EU profitirati kada danas pod zaštitom carina ima problema s jeftinom uvoznom robom?


registracija
24/3/10

bagsy, 17.01.12. 11:35

Ja se ne bijim gospodarske krize jer sam izabrao vlast koja zna kako će to riješiti,samo nisam siguran kad misle početi


registracija
15/5/09

Fidelito, 17.01.12. 11:36

EU bolje štiti svoje tržište (od vanjskog tržišta) nego Hrvatska. Ako (kada) postanemo dio EU - biti ćemo dio tog tržišta i biti ćemo bolje zaštićeni. Ali u EU konkurentnost je na višoj razini nego što je to danas u Hrvatskoj, tako da će neki morati zatvoriti svoje butige ako budu radili na jednak način. Ali mnogima ta konkurentnost odgovara i doći će do izražaja sposobnost. Jedino oni najnesposobniji i najneprilagodljiviji će lošije proći.


registracija
21/4/11

spBN, 17.01.12. 12:21

Ako bi Srbi pozeljeli zlo Hrvatima (sebi takodjer), glasovali bi ZA Europu jer je to najbrzi nacin da Hrvatska bankrotira i bude rasprodana kao secondhand roba.


registracija
8/4/08

arisa, 17.01.12. 14:09

Nizozemski seljak:
otkupna cijena litre mlijeka 0.17 eura (~1.27 kn)

Hrvatski seljk kuka za 2.50 kn hoce 3.50 kn.
Dobro dosao uvoz iz EU mozda bu mlieko pojeftinilo !!!
A seljak nek ide ... u EU.


registracija
12/10/11

hiperborejac, 17.01.12. 14:35

NE, ne dolazi u obzir. Članak je u cijelosti u pravu kada kaže da u slučaju NE ostajemo u ovoj zadimljenoj balkanskoj krčmetini gdje svatko pljuje gdje god stigne na javnim mjestima, gdje se nos čisti zatvaranjem jedne nosnice i to u sred bijelog dana na sred ceste. To Euroskepticima više odgovara jer ulaskom u EU ugroziti će njihove slobode primitivnog ponašanja. Upravo su takvi protiv ulaska Hrvatske u europsku obitelj. Sva sreća što je veliki dio crkve za ulazak u EU jer bi u protivnom večina seljaka rekla NE na referendumu. mrzi me kada novinari i političari na prvo mjesto stavljaju novac misleći da je svima novac Bog. na prvom mjestu mora biti kultura življenja, ponašanja i razvoj zajedništva sa svim europskim narodima jer smo kulturološki stoljećima povezani. Hrvatsku su prije 80 godina izbacili iz europske obitelji i ubacili su je u bizantizam i turcizam , da bi hrvatsku na kraju dotukli sa jednopartijskim sustavom i strahom od svega i svačega , a najviše od izražavanja osobnih političkih stavova. U EU moramo obvezno radi ozdravljenja ljudskih duša.


registracija
7/3/11

medjimurec, 17.01.12. 16:57

A zbilja se moramo bojati poplave strane robe kad udjemo u EU , da se nasmijes tome ! Bio sam neki dan u nasem velikom prodajnom centru , maslinovo ulje je talijansko , lignje sjeverni atlantik , janjetina iz Rumunjske nest hrvatsko danas tamo nac je umjetnost. Znaci moze nam biti samo bolje a o cijenama da ne pricamo svuda u okruzenju je jeftinije nego u HR . U nedjelju zaokruzujem ZA EU


registracija
20/8/10

McCoy, 17.01.12. 17:08

@fluid
Tvoj komentar, zapravo njegov pocetak, upravo potvrdjuje ono sto sam rekao. U tvom crno-belom svetu u kome se Srbi dele na zabavne male ljude i cetnike je upravo onaj adut mrznje i straha za koji ce zagovornici EU u Hrvatskoj da se uhvate na kraju kad svi ostali pokusaji ne budu dali uspeha. E, to je jadno. Drzava koja hoce svoju buducnost da gradi na mrznji i strahu od suseda, nece dobro proci. Dokazano.
Mene licno ne pogadja previse da li ce Hrvatska uci u EU ili ne, mada bih kao covek zeleo da se to ne desi, bar ne u ovom trenutku, jer smatram da bi to bilo lose. Hrvatska u EU ulazi kao oslabljen i nemocan igrac. Jedino na sta politicke snage koje vode drzavu racunaju su fondovi iz kojih se moze zagrabiti da bi se ocuvao socijalni mir. E pa te iste i slicne fondove je koristila i Grcka pa su sada na ivici bankrota. Niko ne pita koje ce biti posledice i uslovi za dobijanje tih para, narodu se zamazuju oci da ce sve procvetati kad se udje u EU. Lipsi magarce do zelene trave.

@hiperborejac
To o ciscenju nosa na sred ceste i pljuvanju je stvar opste kulture naroda a ne toga da li je drzava clanica ove ili one unije. Drugim recima, nisu problem zakoni vec oni koji ih sprovode. Ako mislis da ce se te navike promeniti ulaskom u EU, grdno se varas. Zivi bili pa videli.


registracija
7/3/11

medjimurec, 17.01.12. 17:10

spBN , nemoj lupetat pobogu , reci mi molim te sta bi jos mogao prodat u HR sve je davno prodato , banke vec poodavno a dobro da neko oce jos neku uniju sa polupropalom drzavom !


registracija
11/1/10

fluid, 17.01.12. 18:09

McCoy@.Kao prvo potpuno pogrešno si prevodiš i objašnjavaš strah Hrvata od susjeda. Hrvati se NE BOJE.Ne boje se susjeda.Svoje vlade se boji jer glupih poteza je toliko za ovih 20 godina,tako da je svaki strah opravdan.No to nema veze sa strahom od Srba niti od bilo koga drugoga.Da su se Hrvati uplašili,danas bi Srbija bila do Karlobaga i Virovitice.To ti je potpuno jasno i možeš govoriti bilo o čemu ali o strahu Hrvata ,te vrste,nemožeš ništa reći.Nadalje,spominješ Grčku kao primjer zemlje koja je u EU,uzela je iz fondova i gle gdje je sada!To je tvoje viđenje grčkog problema!?Zaista nisi na visini zadatka koji si pokušavaš dati.Grčka je prevarama,lopovlukom i svim mogućim kriminalnim radnjama,varala cijelu Evropu o proračunima i svim što je zloupotrijebila te je,nespremnu Evropu,izvarala do zadnje milijarde Eura.Zahvaljujući svojoj bandi od političara,tu su gdje jesu.Kao i lakoma Evropa kojoj je bilo dobro dok vile nisu potpuno jasno,došle pred oči.Sada su svi u dreku.Zašto ne spomeneš jednu komunističku Poljsku koja nije prošla niti se dovela u poziciju poput Grčke?Mađarska je,također lošom politikom,tu gdje je.I td.Više je primjera dobroga nego lošega,zato tvoji argumenti ne vrijede kao relevantni.Hrvati su i u Jugoslaviji,dobro radili,vrijedno radili i bili dobri gospodari.Neću spominjati Beograd jer sada imamo Zagreb u istoj funkciji.Kako ne sumnjam u hrvatskog čovjeka i njegove radne kvalitete,ne bojim se ni EU. Ono čega se bojim je hrvatska politika koja sve te hrvatske kvalitete,zaista može srušiti i uništiti.To je problem.A takav,i veći problem imate i vi u Srbiji.Ostale neću spominjati. Strah je dobar i prirodan jer ukazuje na potrebu opreza od moguće štete ili boli.No to što ti navodiš kao ksenofobiju Hrvata u obliku mržnje i straha od susjeda,to ti je promašena teza.Uopće ne drži vodu.


registracija
20/8/10

McCoy, 17.01.12. 19:51

@fluid
Opet ti o svojim crno-belim vizijama. Da se malo dublje uputis u moj komentar shvatio bi o cemu sam pisao.
A da kao teza nije promasena vidim svaki dan na stranicama Nacionala i medju komentarima. Kojima izmedju ostalog pripada i tvoj.
Kazes da su Grcku i Madjarsku unistili politicari i politika. Tu se slazemo i ne vidim zato razlog zbog cega se nadas da vas i sadasnja garnitura na vlasti ne vuce za nos. Hrvatska je vec sada prezaduzena zemlja, vise nego bilo koja bivsa clanica Yu a uzimanjem iz fondova EU se to nece popraviti.

"Grčka je prevarama, lopovlukom i svim mogućim kriminalnim radnjama..." Zvuci kao neki komentari i tekstovi o HDZ-ovoj vladi :) A ja bih tu cak stavio i znak jednakosti. S tom razlikom da je prevaren bio hrvatski narod a ne EU.


registracija
12/1/11

siziff, 17.01.12. 20:17

U slučaju hrvatskoga - NE ,postoji jedan krasan izlaz i rješenje: Zatražiti članstvo u Putinovoj obnovljenoj Rusiji.

Ako je prijateljstvo pravo, razmak u kilometrima nije nikada bio problem i prepreka, (primjer: Brača Srbići se vole sa Kinezima bez obzira na kilometražu)
Mislim da komunjaro -nostalgičari i rusofili već pri samoj pomisli na takvo nešta svršavaju u gače ,(pet-šest puta za redom)


registracija
1/3/11

Laudate, 17.01.12. 21:23

DA - NE . Što god izabrali neće biti dobro i nakon godinu dvije misliti ćemo da smo pogrešno odabrali.

Godišnja članarina u EU po glavni Hrvata biti će 133 Eur. Četveročlana obitelj godišnje će izdvajati 532 Eura. Dosta. Da li će se to vratiti. Vidjeti ćemo.


registracija
12/1/11

siziff, 17.01.12. 21:46

LAUDATIĆ@

Toliko tvoji popovi uzmu iz proračuna iz čista mira.
Bog dao Bog uzeo.

Kod EU češ (makar) moći se požaliti kada ti odprdeknu kaznu po Staljinovom sistamu, kao što još uvjek rade u HR, iz čista mira, i biti siguran da će netko tvoju žalbu razmotriti ne očekujući mito kao što rade naši drugovi evropejci


registracija
1/3/11

Laudate, 17.01.12. 23:36

@brate siziffe,
u povjerenju 300 milijuna kuna nije kao 600 milijuna eura.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 18.01.12. 06:33

Ne znam zasto plase ljude. Sigurno je da treba uci u EU, ali nece biti smak sveta ako gradjani Hrvatske odluce drugacije, jer imaju pravo izbora.


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.01.12. 07:59

McCoy
Fluid
ne zelim da vam popujem ali evo jedno moje razmisljanje na osnovu vasih prepucavanja.....
istina da su politicari uzeli vec podugo konce u svoje ruke....narodu teme za raspravljanje dokm oni(nije bitno koje nacije) mirno uzimaju, druze se i ujedno nam se smiju u lice......
ko je koje nacije apsolutno me ne interesuje.....osobno nikad nisam bila nacionalno opterecena......ali nakon zivotnog iskustva i osobnog razocarenja uvijek mi na um padnu rijeci moje kolegice......
Ako u grupi ili u porodici postoji samo jedan Srbin, svi ostali ce biti prisiljeni da se izjasne isto......napadoh je tada......a evo dvadesetak godina kasnije i zivotnog iskustva, dajem joj za pravo.....
dok smo mi Hrvati samom bucni, dotle Srbi rade svoj posao, dobro paze kada daju neku izjavu, sve je proracunato....a mi Hrvati sta na umu to na drumu-dobrim dijelom jos uvijek nismo dorasli "Srpskim poslima", a dobrim dijelom je to zasluga i nase divne crkve, jer mi uvijek u podsvijesti nosimo njihovu prodiku......Jos jednom izvinjenje ako nekoga vrijedam, nije mi namjera, samo iznosim iskreno osobno videnje stvari.....


registracija
12/1/11

siziff, 18.01.12. 09:45

Brate Laudate@

U povjerenju; 300 milijuna kn nije 600 milijuna eura, ali...ali i sto eura je previše ako je bačeno niz vjetar
KAPITO ??


registracija
18/1/12

FLASHROYAL, 18.01.12. 12:48

I današnja ulaganja iz predpristupnih fondova su zahtjevala da sve investicije moraju biti iz EU, znači da nisu poticali domaću proizvodnju nego svoju, pa što onda imamo očekivati, ništa mi nećemo bolje proći nego države koje su u EU godinama. Nas EU treba za plasiranje svojih proizvoda, a ne da oni od nas nešto kupuju....sve ćemo na kraju vidjeti i plakati što smo ušli u tu tvorevinu bez čvrstih temelja....


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.01.12. 13:05

Koliko nam taje ispregovarane uvijete je čista fantastika.

Naime, koliko saznajem, stranac koji ima registrirano trgovačko društvo u HR po ulasku Hrvatske u EU više neće morati plaćati porez na dobit Hrvatskoj, iako ga je ostvario u Hrvatskoj, nego će pored ostvarene dobiti, s kojom raspolaže kako želi, Hrvatska uplaćeni PD transferirati u matičnu zemlju vlasnika poduzeća. To danas nije slučaj.

Budući će ubrzo gotovo sve postati u stranom vlasništvu Hrvatska gubi na ime PD-a još dodatne milijarde. Uz već spomenutih ca. 5 milijardi članarine te gubitka 2,1 milijarde od nenaplate carina na neke proizvode iz EU-a, zanima me koji će sektor gospodarstva kompenzirati te silne gubitke, kada nam s druge strane zabranjuju proizvodnju hrane i za naše potrebe (pa nema dodatnih prihoda od izvoza) a industrija nam je jednostavno slaba u srazu s onom europskom i svjetskom.

Ovaj slučaj sa PD-om je ozakonjena kolonizacija i pljačka. Kao suverena zemlja svjedočimo da smo jednog od lopova, Sanadera, uhitili i priveli pravdi ali me zanima kako se budemo danas/sutra, ako uđemo u EU, riješili ovih novovjekih pljačkaša i kolonizatora iz tako divne i bajne Europske Unije?

Računice gubitaka po ulasku postaju sve dostupnije javnosti, iako je uvedena medijska blokada na iste, no, nitko do danas nije izračunao gdje mi to profitiramo, s čime kompenziramo gubitke ulaska te zašto uopće glasati za ulazak? Razlozi za ulazak su demagogija i glupost, poput troškova po otkazu leta ili neplaćanja carina (kao da danas plaćamo carinu na Renault ili Opel)!!!


registracija
7/3/11

medjimurec, 18.01.12. 13:32

Evo danas su i ekonomisti izbacili svoja predvidjanja , ako se ne udje u EU , kreditni rejting -smece , nema kredita za drzavu , nema mirovina ili ukratko PASTI CEMO ZELENU HRVATSKU TRAVICU


registracija
7/3/11

medjimurec, 18.01.12. 13:41

A da ZVONKO , informiraj se malo GUBITAK carina na robu iz EU , pojima ti nemas _ na robu iz EU se NE PLACA CARINA i to vec 10god . Ako nemas pojma onda ne prodaj nam maglu ovdje!


registracija
11/1/10

fluid, 18.01.12. 13:54

medjimurac@ O čemu ti to,kada kažeš da se na robu iz EU već 10 godina ne plaća carina???Da nisi nešto pobrkao?Pa ja prošle godine na auto iz EU platio oko 3500 Eura CARINE ! Ili su me prevarili,majku im milu !?Daj me poduči pa da zatražim povrat novca !Hvala unaprijed !


registracija
20/8/10

McCoy, 18.01.12. 16:59

@prohujalo
Razlog zbog kojeg sam uopste ostavio svoj prvi komentar je recenica iz uvodnika ovog clanka. Nije mi ni bila namera da se s nekim prepucavam, pogotovo ne s pomenutim gospodinom, njegovi stavovi su mi jasni odavno posto nisam od juce na forumima. Ako ste ikada pratili moje komentare mogli ste videti da uglavnom reagujem na izivljavanja na nacionalnoj osnovi.
Smatram da, nakon izgubljenih 20 godina ljudima treba skrenuti paznju na stvari od kojih se zivi - ekonomija je ono sto pokrece napredak u drustvu. Od ideja se ne zivi osim ako niste politicar. Od mrznje jos niko nije prosperirao.
Takodje sam i EU skeptik, smatram da ni jedna drzava tzv. Zapadnog Balkana ne treba da postane clanica pod ovakvim uslovima. To nikome nece doneti dobrobit.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.01.12. 17:26

fluid,
ukoliko si uvezao osobni auto europskog proizvođača nisi platio carinu. Mogao si samo platiti trošarinu prema izračunu i pdv. Za ne-europska vozila se carina plaća i sada, mislim 6%, kao npr. na japanska.

medjimurec,
nisi u pravu kada govoriš da ne plaćamo carinu. Evo ti link od carinske uprave pa ćeš vidjeti da postoje proizvodi (mada na većinu ne plaćamo) na koje plaćamo.
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=carinska%20tarifa&source=web&cd=1&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.carina.hr%2FCURH%2FDokumenti%2FGlobalni%2FCarinska_tarifa_2011_HR.xls&ei=4vEWT9CbGM_-sga47aVB&usg=AFQjCNEFw8HaXfIK4lh4q164ffz6Y3b0bA


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.01.12. 19:25

Na referendumu bum zaokružil "PROTIV" iz najmanje 2 razloga i to:
1. u EU nas svesrdno gura politička "elita" krajnje nekompetentna bez morala i skrupula - to je već dovoljan razlog za veeeliko "NE"! i
2. niko od tih politikanata još nije ni spomenul način na koji bumo jednog lepog dana kad dojdemo k sebi i shvatimo prijevaru mogli izajti iz tog dreka kaj se zove EU - do sad smo iz takvih drekov izlazili samo ratovima uz gomile mrtvih mladića i ostavljene siročadi. Kaj moramo opet? Hajd recite kak van iz toga?!
3. u 40-setak let mojeg radnog staža sam puno delal s tim europejcima i samo morem reči - jadna nam majka!

Jel to dosta razloga za NE, NE i NE!!!


registracija
2/6/11

stereo, 19.01.12. 09:21

Zanimljiva je ta riječ MRŽNJA. Na ovim prostorima strašno rasprostranjena.
Oni MRZE nas, ali u isto vrijema nigdje nisam vidio opisanu našu stoljletnu LJUBAV prema njima.
Slažem se da gore navedeni tekst asocira na to da je jedni argument MRŽNJA, ali do sada što smo radili iliti izabrali pokazalo se kao loše, a zanimljiva je i još jedna stvar da pojedinci kojima su toliko usta bila puna Europe sada posustaju, zašto. Mislim da je iz do sada učinjenog za 'dobrobit' ove Države sasvim jasno (Sanader to najbolje dokazuje).
Stoga neću biti ničija produžena ruka i glasm ZA.
Ako se Europska zajednica i počinje urušavati zlo nas tak i tak nebu mimoišlo. Uđemo li imamo bar neke šanse.
Inat je dosta loša solucija u ovom slučaju.


registracija
9/3/10

nostradurus, 19.01.12. 09:52

Nema potrebe da odluka ZA bude na nivou mišljenja, kada se iz statističkih podataka suficita pojedinih država i njihovoga "uspjeha" nalazi direktna korelacija onog što ćemo tamo imati ili izgubiti.

Što je suficit jedne zemlje, deficit je druge

Tablica 1: Deficitarni blok

Država;Stanje tekućeg računa (% BDP-a 2010.);Državni deficit (% BDP-a 2010.)
Grčka -10.6 -9.6
Irska -1.1 -32.3
Italija -3.2 -5.0
Portugal -10.7 -7.3
Španjolska -4.8 -9.3
Slovačka -2.9 -8.2
Slovenija -0.7 -5.8
Francuska -3.3 -7.7


Tablica 2: Suficitarni blok

Država; Stanje tekućeg računa (% BDP-a 2010.) ;Državni deficit (% BDP-a 2010.)

Austrija 3.0 - 4.3
Belgija 1.7 -4.8
Danska 4.5 -5.1
Finska 1.3 -3.1
Njemačka 4.8 -3.7
Luksemburg 8.4 -1.8
Nizozemska 5.2 -5.8

Izvor: http://www.slobodnifilozofski.com/2011/02/ingo-schmidt-europska-monetarna-unija.html

Svatko može vidjeti da zemlje koje imaju suficit danas smatramo "uspješnim" članicama u EU, a one druge "neuspješnima". Kako RH nema vanjskotrgovinski suficit, tada ćemo direktno završiti u skupni LUZERA u EU. Eto to je čista statistička istina i neće se dogoditi slučajno ili zato jer "nismo imali znanja". Nemamo ga ni sada, a glasati ZA i zanemariti ove podatke je van pameti. Ulazom u EU mi idemo direktno grčkim stopama. A pri tome ćemo imati visoke europske standarde i svi biti dobro "školovani".


registracija
22/6/10

Konstantinos, 19.01.12. 12:44

Nije mi jasno zašto ljudi brkaju probleme nastale gospodarskom krizom sa pristupom u EU? Kada smo odlučili prije 20 godina da nam je to jedan od strateških ciljeva, EU je bila u stanju mira i prosperiteta. Tada je izgledalo sve super bajno. Danas vidimo da ozbiljni problemi pritišću EU ali to ne znači da je se trebamo odreći jer smo se uplašili mogućih posljedica u kojima bi naši uski partikularni interesi bili dovedeni u pitanje. Svi smo mi svjesni njezinih slabost koje preuveličavamo. Radi se o dvije stvari (trenutna ekon. kriza + EU birokracija) koje generiraju nesigurnost a umanjuje se značaj dobivene strateške i druge sigurnosti ulaskom u istu. Ljevičarska i desničarska trabunjanja o nedostatcima i minusima nisu ništa drugo do lažna briga za građane koji su eto ugroženi od povampirenog kapitala i okorjele briselske birokracije. Ma koji jad i bjeda pa to će mo imati i bez EU! Nama je EU jedina šansa za preživljavanje, a sad se igramo sa javnim mjenjem prijeteći da izgubimo i ovu jedinu šansu za koliko toliki normalni razvoj.


registracija
19/1/12

7palmi, 19.01.12. 13:48

Mislim da neki ljudi još uvijek žive u prošlosti, te ću probati to i obrazložiti....
Prije 20 godina RH je imala svoje velike firme monopoliste koje su zarađivale ekstra profite, i na koje se je kačilo cijelo gospodarstvo, pod prisilom EU-a te iste je RH prodala.
Prilikom prodaje novi vlasnici iz EU su otkačili gospodarstvo hrvatske od njih i počeli kupiti šlag (ekstra profite). Gospodarstvo republike Hrvatske nikad se nije oporavilo od tog čina...
Ono to je ostalo od tog gospodastva su ogromne rezerve poljoprivrednog zemljišta (neobrađenog), čiste vode, šume, energija elektrana, te transportni putevi za naftu JANAF...itd...
Jedna informacija...Njemačka koja je u EU ima samo 4% od ukupnog svog zemljišta neobrađenih površina, i takvo je stanje u svim ostalim članicama...
Zar mi Hrvati toliko neznamo cijeniti ono što nam je dano u nasljeđe od naših očeva..
.Zaključak napravite sami, i postavite si slijedeće pitanje...
Kad je njemac ili francuz, a pogotovo Britanac dao nešto besplatno...ili omogućio nekome da dobije nešto po povlaštenim cijenama, a da i sam nije imao višestruke koristi....


registracija
12/1/11

siziff, 19.01.12. 16:10

KONSTATINOS@

Dobro i razložno rečemo !

Samo; pojasni ti kumekima da su stvari sazrele za promjene i oni koji nisu u stanju uhvatiti korak sa tim promjenama biće pometeni

Sve ovo šta se zbiva nosi najvećim dijelom RECESIJA uz manje popratne teškoće oko uigravanja EU, kao šta se dešava sa svime: "Dok se ne uhoda"
Ništa nije prohodalo preko noći!.
"Ti tamo " nude malo sposobniju organizaciju od ove koju smo mi sami u stanju polučiti. Nude mogučnost (za sposobne) da se uklope i surađuju sa njima. Nesposobni odumiru i to je to.
Djed Mraz obučen u crveno sa zvijezdom i srpom i čekićem na kapi koji će hraniti neradnike, ( a koji će čitavi dan drkati batinu pred kompjuterom, pričajući o našim prirodnim bogatstvima i našem vlastitom putu, ne postoji. Te priče su još samo za zemlje kao šta je Sjeverna Koreja).

Ovaj meni iznad, a tebi ispod 7palmi@ je tipični produkt sistema koji je prdio ljudima u glave floskuletine o trulom zapadu.
Zato su tako temeljito plazili u smjeru trulog zapada, kao puževi; slineći istovremeno : "Kad je Njemac ili Francuz, a pogotovo Belgijanac dao nešta besplatno".....
Nije prika;niko, nikome, nikada dao ništa besplatno. Sve na ovome svijetu ima svoju cijenu.
Čak i mati svojemu sinu kada daje sve od sebe razmišlja: Taj će mene pod stare dane "dohraniti"
A šta si ti umišljš da su ti komunjare davale besplatno; to je tvoj problem i tebi sličnih. "To besplatno" je pokazalo svoje lice, story je svima poznat, a rezultati još poznatiji i vidljivi na svakome čošku.


registracija
20/8/10

McCoy, 19.01.12. 17:19

Evo jednog interesantnog teksta sa Index-ovog portala.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/eurofili-i-euroskeptici-tko-ce-bolje-upakirati-strahove/594541.aspx


registracija
26/1/08

Rampa, 20.01.12. 18:39

ZA EU!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika